24.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Λυθρινοπαράγαδο. Πως ρίχνουμε, πως μαζεύουμε, πως νετάρουμε.

Κείμενο Φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος

Η αγάπη και η προτίμησή μας στο παραγάδι είναι γνωστή, όχι μόνο λόγω διαδικασίας, αλλά και γιατί πρόκειται για ένα αποδοτικότατο εργαλείο, όταν πέσει στο σωστό τόπο και χρησιμοποιηθεί σωστά.

Τα αγκίστρια που χρησιμοποιήσαμε ήταν ψιλά παραγαδίσια πολύ καλής ποιότητος Νο17 (κάποιοι έχουν αντίθετη γνώμη για το μέγεθος αλλά με αυτό έχουμε πιάσει μέχρι και 3κιλα ψάρια). Η μάνα Γερμανικής κατασκευής διαμέτρου 60 χιλιοστών, όπως και τα παράμαλλα, με μήκος παράμαλλου 1,5 μέτρο και πάχος 28 χιλιοστά. Απόσταση του ενός παράμαλλου από το άλλο περίπου δυο οργιές.
Το παραγάδι το δολώσαμε αργά το βράδυ, ενώ φροντίσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστοι στις τρεις τα ξημερώματα για να το ρίξουμε.
Τέσσερις και μισή είχε πέσει στη θάλασσα και ψάρευε. Το κρύο ήταν βαρύ αλλά το είχαμε συνηθίσει πια. Είχαμε πάρει μαζί μας ζεστό καφέ και η γοητεία απεριόριστη…
Πριν ξημερώσει βάλαμε μπρός τον κινητήρα και σε λίγο είχαμε φτάσει στην πρώτη σημαδούρα, για καλό και για κακό είχαμε σώσει το σημάδι στο GPS .
Πιάσαμε τη σημαδούρα τυλίξαμε το σχοινί επάνω της και αρχίσαμε σιγά – σιγά να ανεβάζουμε τη μάνα του παραγαδιού, ενώ τα πρόσωπά μας χαμογελούσαν όλο και περισσότερο όσο πέρναγε η ώρα.
Αυτή τη φορά είχαμε πέσει μέσα στον λυθρινότοπο και φέραμε στη βάρκα καλά κομμάτια. Η θάλασσα μας είχε αποζημιώσει με το παραπάνω για μια ακόμη φορά.

Σημαντικές πληροφορίες
Το Λυθρίνι ψαρεύεται πατωτά σε ξέρες τραγάνες και τροκάδες όπου και συχνάζει, τις οποίες όμως θα αναζητήσουμε σε βαθιά και καθαρά νερά. Το βάθος και ο τόπος που επιλέξαμε στην προκειμένη περίπτωση ήταν μια τραγάνα που είχαμε σημειώσει στο GPS βάθους 28 μέτρων.
Τραγάνες είναι σχετικά ομαλοί βυθοί που βρίσκονται κοντά στις αποχές, άλλοτε ανάμεσα σε αμοσούρες άλλοτε ανάμεσα σε φυκιάδες. Είναι αναγνωρίσιμες από τις ψαχνόπετρες που διαθέτουν και τα χαρακτηριστικά καστανά και κόκκινα χρώματα.
Οι τροκάδες μοιάζουν με τις τραγάνες, ο βυθός τους όμως είναι λιγότερο στρωτός και σκεπάζεται από σκληρές κοκκινόχρωμες πέτρες όπου φυτρώνουν φύκια.
Ένα σύμπλεγμα τέτοιου βυθού είχαμε επιλέξει για το συγκεκριμένο ψάρεμα.

Το δόλωμά μας.

Στους τόπους που βόσκει το λυθρίνι υπάρχουν κυρίως μικροοργανισμοί κόκκινου χρώματος. Καθαρίζοντας λυθρίνια βρίσκουμε στο στομάχι τους αστακουδάκια, γαρίδες κόκκινες, ή μικρές καραβίδες, κάτι που επαληθεύει το ότι τα λυθρίνια κυνηγούν τη συγκεκριμένη τροφή.
Η επιλογή δολώματος ήταν κόκκινο και κλασσικό καραβιδάκι.

Τήρηση των διαδικασιών.

Για να έχουμε επιτυχία, εκτός του ότι πρέπει να ρίξουμε το παραγάδι μας σε τόπο καλό, θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά κάποιες διαδικασίες κατά τη δόλωση, πριν το ρίξιμο, κατά τη διάρκεια κατά το μάζεμα και φυσικά κατά το νετάρισμα του παραγαδιού. Ενέργειες που τις έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές και τις υπενθυμίζουμε γιατί παίζουν σημαντικότατο ρόλο.

Η δόλωση

Και για να μην ξεχνιόμαστε, πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία, ρίχνουμε χαλικάκι θαλάσσης μέσα στο πανέρι μας πάνω στην πετονιά.
Αρχίζουμε να δολώνουμε από το τελευταίο αγκίστρι και ποτέ από το πρώτο, σε αντίθετη περίπτωση το παράμαλλο θα κρεμάσει πολύ, τόσο που θα φτάσει στον πάτο του καλαθιού ή της λεκάνης από τη εξωτερική πλευρά και θ’ ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Ξεκαρφώνουμε και τραβάμε λίγο το αγκίστρι, το δολώνουμε και το κρεμάμε ή το στηρίζουμε στα χαρακωμένα λάστιχα με τη σειρά ένα – ένα, με προσοχή να μην τα μπερδέψουμε. Κατ’ αυτό τον τρόπο κινούμενη αργά η βάρκα, μάνα και δολωμένα αγκίστρια θα φεύγουν στη θάλασσα με άνεση χωρίς μπερδέματα.

Το ρίξιμο.
Μαζί μας κρατάμε 4 – 5 σημαδούρες τυλιγμένες με λεπτό σχοινί. Στην αρχή του παραγαδιού τοποθετούμε μία μεγάλη σημαδούρα να ξεχωρίζει από μακριά. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περισσότερες από δυο σημαδούρες (αρχής και τέλους), δηλαδή τρεις, ακόμη και τέσσερις σημαδούρες ανάμεσα, ώστε αν μας σκαλώσει το παραγάδι να έχουμε και άλλα εναλλακτικά σημεία για να το μαζέψουμε.
Με το βυθόμετρο εντοπίζουμε το βάθος του τόπου που επιλέξαμε να ψαρέψουμε για να είμαστε σίγουροι. Ξετυλίγουμε το σχοινί από τη σημαδούρα, την πετάμε στη θάλασσα και μόλις τεντώσει αφήνουμε το βαρίδι και την αρχή του παραγαδιού που έχουμε δέσει σ’ εκείνο το σημείο, έτσι το παραγάδι να φτάσει στο βυθό.
Η διαδικασία αυτή πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα, για να μην στρίψει η μάνα επάνω στην καλούμα της σημαδούρας.
Το σημείο στο οποίο πρέπει να είμαστε για να ρίχνουμε το παραγάδι, είναι η πρύμνη του σκάφους και προτιμούμε το ρίξιμο να γίνει σε σχήμα (S) ή τεθλασμένο (WW). Μόλις φτάσουμε στο τέλος του παραγαδιού ξετυλίγουμε το σχοινί ακόμη μιας σημαδούρας, δένουμε το τέλος του παραγαδιού με την άκρη του σχοινιού της με βαρίδι (όπως κάναμε στην αρχή) και αφού πετάξουμε μακριά τη σημαδούρα το ρίχνουμε στη θάλασσα.

Το μάζεμα
Η συναρπαστικότερη στιγμή είναι κατά την διάρκεια του μαζέματος, όπου θα νοιώσουμε και θα αντικρίσουμε το αποτέλεσμα των κόπων μας. Τραβάμε τη σημαδούρα από τη θάλασσα και τυλίγουμε επάνω της το σχοινί. Πιάνουμε τη μάνα και την τοποθετούμε μαζί με τα παράμαλλα στη λεκάνη. Δεν καρφώνουμε αγκίστρια στους φελλούς ούτε τα ξεδολώνουμε εάν δεν έχουν φαγωθεί, αυτό θα γίνει αργότερα κατά την διάρκεια του νεταρίσματος, ενώ δίπλα μας πάντα έχουμε την απόχη για να αποχιάσουμε το μεγάλο ψάρι που θα πιαστεί.

Το  λέντισμα.
Το νετάρισμα ή λέντισμα είναι η τακτοποίησή του παραγαδιού ώστε να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί την επόμενη φορά.
Ελέγχουμε αγκίστρια, παράμαλλα, μάνα και ίσως χρειαστεί να ξεμπερδέψουμε, ή να αντικαταστήσουμε κάποιο κομμάτι που μας μπερδεύτηκε στο μάζεμα.
Το καλύτερο νετάρισμα γίνεται μόλις επιστρέψουμε από το ρίξιμο. Οι πετονιές είναι ακόμη μαλακιές από τη θάλασσα και δουλεύουν καλύτερα. Έτσι κι αλλιώς όμως εμείς βρέχουμε μάνα και παράμαλλα , ρίχνουμε επάνω χαλικάκι όπως κάναμε πριν δολώσουμε και αρχίζουμε.
Αν έχουμε δεύτερη λεκάνη, από τη μια παίρνουμε και στο άλλη βάζουμε, αν όχι, αναποδογυρίζουμε τη λεκάνη στην οποία έχουμε μαζέψει το παραγάδι μας, ρίχνουμε χαλικάκι, πιάνουμε την άκρη και ξεκινάμε το νετάρισμα πάντα από την αρχή του παραγαδιού, ή από το τέλος, ποτέ από τη μέση.

Κείμενο Φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή