Από τον Ψαροκυνηγό.
Είτε για τους «δεινούς» ψαροκυνηγούς, είτε για τους λεγόμενους «εποχιακούς», εκείνους δηλαδή που ψαρεύουν μόνο το Καλοκαίρι, κατά την διάρκεια των διακοπών τους ή τα Σαββατοκύριακα, οι τρόποι και οι τόποι για υποβρύχιο κυνήγι παραμένουν οι ίδιοι.
Αν και δεν διαθέτουμε σκάφος, παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας πριν ξεκινήσουμε είναι ο καιρός και φυσικά οι πληροφορίες που έχουμε για την περιοχή που θα ψαρέψουμε .Ο καιρός είναι πρωταρχικής σημασίας στην επιλογή του τόπου. Ο τόπος πού θα ψαρέψουμε πρέπει να απαγκιάζει εφόσον θέλουμε να απομακρυνθούμε αρκετά και να ψαρέψουμε πολλές ώρες. Οι πληροφορίες επίσης για τον τόπο που θα επιλέξουμε είναι κάτι που θα μας βοηθήσει πολύ. Αυτά ισχύουν κατά βάση για άγνωστα μέρη που θα ψαρέψουμε για πρώτη φορά, αν βρισκόμαστε σε γνωστό μας μέρος τότε η επιλογή του τόπου θα γίνει σύμφωνα με τα προσωπικά μας δεδομένα. Ως προς την ώρα, το απογευματινό δεν βολεύει και πολύ γιατί αν πέσουμε ας πούμε γύρω στις 5 θα έχουμε μόνο 3-4 ώρες με φως ημέρας, που μάλλον είναι λίγες, εκτός αν σας φτάνουν.. Το καλύτερο είναι να πέσουμε νωρίς το πρωί ώστε να έχουμε πολλές ώρες στη διάθεση μας. Βέβαια το καλοκαίρι είναι δύσκολο να κοιμηθούμε πριν τις δώδεκα ώστε να έχουμε κλείσει 7-8 ώρες ύπνου πριν το ψάρεμα μας.Το Βασικότερο πριν το υποβρύχιο ψάρεμα είναι να είμαστε ξεκούραστοι.
Ψαρεύοντας
Κατεβαίνουνε σε μια παραλία και πέφτουμε δεξιά ή αριστερά, κολυμπάμε παράλληλα με τα βράχια της ακτής και επιστρέφουμε. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο μακριά φτάσουμε τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα μας κι αυτό γιατί τα κοντινά στην παραλία μέρη είναι πιο ψαρεμένα και κατά κανόνα με λιγότερο καλή διαμόρφωση βυθού. Καλό είναι τα πρώτα χιλιόμετρα να τα κολυμπήσουμε σχετικά γρήγορα και από κει και πέρα να αρχίσουμε να ψαρεύουμε συστηματικά. Αν το μέρος είναι κατάλληλο, καλό είναι πηγαίνοντας να πάρουμε την πιο ρηχή ζώνη και στον γυρισμό που θα έχουμε ανοίξει τα πνευμόνια μας την πιο βαθιά ή και ανάποδα με τη λογική ότι στον πηγαιμό είμαστε πιο ξεκούραστοι και ψαρεύουμε πιο βαθιά, ενώ στο γυρισμό που είμαστε κουρασμένοι πιάνουμε τα ρηχά. Αυτό ανάλογα με την ψαρευτική ιδιοσυγκρασία του καθενός.Σ’ αυτή τη περίπτωση είναι πολύ βολικό να ψαρέψουμε μόνο κατά τη μία κατεύθυνση (χωρίς να γυρίσουμε) μια περιοχή ακτογραμμής . Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα. Δεν ψαρεύουμε τον ίδιο τόπο δυο φορές οπότε στην επιστροφή το ενδιαφέρον είναι μειωμένο, Αν έχει πλάγιο καιρό τον παίρνουμε μαζί μας. Ψαρεύουμε μεγαλύτερα κομμάτια αφού δεν έχουμε επιστροφή, Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε και εναλλακτικές λύσεις. Κανονίζουμε με την συντροφιά μας να πέσουμε πρωί και να βγούμε σε ένα σημείο όπου εκείνοι θα έχουν πάει για μπάνιο το μεσημέρι και τους ανταμείβουμε κάνοντας τους το τραπέζι με εκλεκτά ψάρια, φροντίζουμε να μας παραλάβουν σε κάποιο σημείο όπου έχουμε κανονίσει να βγούμε και πάμε για ψάρεμα με δύο αυτοκίνητα. Αφήνουμε το ένα στο μέρος όπου έχουμε υπολογίσει ότι θα βγούμε με όλα όσα θα χρειαστούμε στην επιστροφή, (ρούχα, πετσέτες, νερό) και στη συνέχεια πάμε με το άλλο αυτοκίνητο και τον εξοπλισμό μας στο μέρος όπου θα πέσουμε. Βουτάμε και βγαίνουμε στο σημείο που έχουμε αφήσει το πρώτο αυτοκίνητο, μετά επιστρέφουμε στο σημείο που πέσαμε και παραλαμβάνουμε το άλλο αυτοκίνητο.Ο τρόπος αυτός είναι πραγματοποιήσιμος σε μέρη που ο δρόμος πάει παράλληλα με την παραλία και με πολλές προσβάσεις σε αυτή. Οι ακτές του Σαρωνικού, αλλά και οι ακτές της Εύβοιας που βλέπουν Αιγαίο είναι ιδεώδεις, μόνο που εκεί οι αποστάσεις από παραλία σε παραλία είναι μεγάλες και με δύσκολη πρόσβαση.
Σε Κάβους
Μια πολύ καλή επιλογή είναι ένας μακρόστενος κάβος που έχει πρόσβαση στη βάση του και από τις δύο πλευρές του. Συνήθως αυτοί οι κάβοι κάνουν παραλίες στη βάση τους και η απόσταση μεταξύ τους μπορεί να είναι πολύ μικρή. Πηγαίνουμε λοιπόν στη μεριά από όπου θα βγούμε και αφήνουμε εκεί το αυτοκίνητο μας, Στη συνέχεια περπατάμε με τον εξοπλισμό μας τη μικρή απόσταση μέχρι την άλλη πλευρά του κάβου από όπου θα πέσουμε. Ψαρεύουμε γύρω γύρω τον κάβο και βγαίνουμε από την άλλη μεριά χωρίς να χρειαστεί να γυρίσουμε πίσω.
Σε νησίδες
Αν η απόσταση μιας νησίδας από την ακτή είναι σχετικά μικρή, μπορούμε να περάσουμε απέναντι και να ψαρέψουμε γύρω από αυτή. Αν κάνει ρηχά και βράχια μεταξύ της και της ακτής, είναι ακόμα καλύτερα γιατί θα πάμε ψαρεύοντας και έτσι θα αξιοποιήσουμε το χρόνο μέχρι να κολυμπήσουμε απέναντι, θα αισθανόμαστε καλύτερα και ψυχολογικά από το να κολυμπάμε σε βαθιά νερά χωρίς να βλέπουμε βυθό στο πέρασμα.Αν η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τον καιρό και τα ρεύματα και ακόμα πιο πολύ τα σκάφη που ενδεχομένως θα περνούν ανάμεσα στη νησίδα και την ακτή, που ειδικά το καλοκαίρι μπορεί να είναι πολλά, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.
Κοντά στην ακτή
Αν γνωρίζουμε την ύπαρξη μιας ξέρας κοντά στην ακτή μπορούμε. να κολυμπήσουμε σε αυτή πέφτοντας από κάποιο κοντινό σημείο της για να την ψαρέψουμε.Θα πρέπει να έχουμε πολύ καλά σημάδια για να βρούμε εύκολα τη ξέρα αφού χωρίς βάρκα δεν είναι εύκολο να ψάχνουμε κάποιο αόριστο σημείο μέσα στο πουθενά. Γενικά δεν είναι πολύ καλή επιλογή να ψάξουμε κολυμπώντας να βρούμε μια ξέρα που είδαμε στο ναυτικό χάρτη ή για την οποία μας είπε κάποιος χωρίς συγκεκριμένο σημάδι, το πιθανότερο είναι να περιπλανηθούμε χωρίς αποτέλεσμα.
Αν όμως ο βυθός είναι τέτοιος ώστε μπορούμε να ψαρέψουμε ακόμα και αν δεν βρούμε το συγκεκριμένο σημείο που ψάχνουμε, το επιχειρούμε. Ένα από τα πλεονεκτήματα του πολύωρου ψαρέματος είναι ότι κολυμπώντας μεγάλα τμήματα θάλασσας, μπορούμε να ανακαλύψουμε ξέρες, βραχούρες ή πλάκες στην άμμο. Υπάρχουν μέρη που προδιαθέτουν για τέτοιες συναντήσεις, αν για παράδειγμα μπροστά σε μία παραλία υπάρχουν πλάκες κοντά στην ακτή, δεν αποκλείεται να κάνει και άλλες σειρές με πλάκες πιο ανοιχτά. Αξίζει λοιπόν το κόπο μερικές φορές και ακολουθώντας το ένστικτο μας να αφιερώσουμε λίγη ώρα κολυμπώντας πάνω από την άμμο ή τις ποσειδωνίες με σκοπό να βρούμε κάποια τέτοια ξέρα που θα μας αποδώσει καλύτερα ψάρια.Τέτοια σημεία μπορούμε να βρούμε και ακολουθώντας ψάρια που έχουν γιαλώσει, που μόλις μας αντιληφθούν επιστρέφουν στο τόπο τους που συχνά είναι πιο ανοιχτά.
Ιδανικοί βραχότοποι.
Υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα όπου μπορούμε να κολυμπήσουμε πολλές εκατοντάδες μέτρα ανοιχτά και τα βράχια να μην τελειώνουν πουθενά, ενώ το βάθος μπορεί να μην ξεπερνάει ούτε τα δέκα μέτρα. Αυτοί οι απέραντοι ψαρότοποι είναι ιδανικά μέρη για ψαροτούφεκο. Μπορεί να κολυμπάμε για πολλές ώρες, χωρίς να περνάμε ποτέ από το ίδιο σημείο, ενώ ο βυθός να εναλλάσσεται με βράχια, πλάκες, ανεβάσματα και κοψίματα.Αν ψαρεύουμε συστηματικά σε τέτοιες περιοχές τότε καλό είναι να βάλουμε σημάδια, για το υποβρύχιο κυνήγι της επόμενης φοράς.