23.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καλαμάρια πελαγίσια γεμιστά στην κατσαρόλα.

Επιμέλεια: Γιώργος Μάγειρας. Φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος.

Πρόκειται για μια συνταγή με την οποία μπορούμε να μαγειρέψουμε και να απολαύσουμε καλαμάρια Χειμώνα – καλοκαίρι, είτε στην κουζίνα, είτε στο σκάφος, είτε στην παραλία, διότι για το μαγείρεμα – εκτός των υλικών – χρειαζόμαστε μόνο κατσαρόλα και φωτιά.

Χρειαζόμαστε:

1 – 2 καλαμάρια συνολικά 1,5 κιλό

1 & 2/4 Φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο

½ κιλό ψιλοκομμένα φρέσκα ή ξερά κρεμμύδια

1 κουτί τομάτες αποφλοιωμένες και λειωμένες

¾ φλιτζανιού λευκό κρασί

1 φλιτζάνι ρύζι

2 κουταλιές της σούπας γαλέτα

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια και τα πλοκάμια τους. Σοτάρουμε σε τρία τέταρτα φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, μισό κιλό ψιλοκομμένα φρέσκα ή ξερά κρεμμύδια (αναλόγως εποχής) τα πλοκάμια και τα εντόσθια και τα σβήνουμε με τρία τέταρτα του φλιτζανιού λευκό κρασί.

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ρύζι, δύο κουταλιές της σούπας γαλέτα ή τριμμένη φρυγανιά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και γεμίζουμε τα καλαμάρια μέχρι τη μέση.

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε τα καλαμάρια πολύ προσεκτικά με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ένα κουτί τομάτες αποφλοιωμένες και λειωμένες (ή αν βρούμε φρέσκιας κόκκινες και πολύ γινωμένες). Ρίχνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για μιάμιση έως δύο ώρες.

Σερβίρισμα

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα τρίβοντας από πάνω πιπέρι με το μύλο.

Συνοδεύουμε με δροσερό κόκκινο, ή λευκό κρασί.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή