17 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καραβιδάκι απλό και ΕΧΤΡΑ

Κείμενο – φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος

Πρόκειται για μαλακό και ευαίσθητο δόλωμα. Ο τρόπος που δολώνεται το καραβιδάκι είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν της γαρίδας. Απευθύνεται συνήθως σε ψάρια του βυθού, όπως την τσιπούρα, το σπάρο, τη μουρμούρα, τα λυθρίνια, τους σαργούς, τα πετρόψαρα. Το χρησιμοποιούμε σε όλους τους τρόπους ψαρέματος.

 Το καραβιδάκι δολώνεται ολόκληρο και ζωντανό στο αγκίστρι μας, άρα το αγκίστρι που θα δολωθεί πρέπει να έχει μέγεθος ανάλογο, ενώ το είδος δεν παίζει ρόλο, φτάνει μόνο να είναι καινούργιο και όχι σκουριασμένο αφού έχει την ικανότητα να το ψοφάει αμέσως λόγω της σκουριάς του.

Όταν το αγκίστρι μας είναι περίπου ίδιο με το μέγεθος του δολώματος, τότε παίρνουμε την ακίδα του και την περνάμε με στο πίσω μέρος της ουράς της καραβίδας και από το μέρος της κοιλιάς. Στη συνέχεια, προχωράμε όλο το αγκίστρι να μπει στο εσωτερικό της καραβίδας και βγάζουμε την άκρη της ακίδας στο κάτω μέρος του κεφαλιού, το οποίο είναι και το πιο σκληρό σημείο. Έτσι και το αγκίστρι μας καλύπτεται ολόκληρο και η καραβίδα δε σακατεύεται και παραμένει ολοζώντανη κουνώντας τόσο τα πόδια, όσο και τις δαγκάνες της.

Τα λυθρίνια οι σαργοί, οι μουρμούρες μεγάλοι σπάροι κακαρέλοι τσιπούρες τρελαίνονται με αυτό το θαυμάσιο δόλωμα, ακόμα και τα λαβράκια.
Το EXTRA καραβιδάκι είναι το κόκκινο! Ένα καλό λυθρίνι, ένας τσαούσης και γενικά τα ψάρια πρώτης κατηγορίας δύσκολα θα αρνηθούν να αρπάξουν ένα τόσο εκλεκτό μεζέ !!!

Ελάχιστα είναι τα ψάρια πού δε θα δελεαστούν κι αυτά επειδή δεν τρέφονται με τέτοια δολώματα όπως για παράδειγμα ο Κέφαλος.

Κείμενο φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή