16.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κατασκευή αμπέρδευτης αρματωσιάς.

 Κείμενο – Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

Κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, συμβαίνει συχνά  να ανεβάσουμε την αρματωσιά στο σκάφος με ψάρια, αγκίστρια και πετονιά να έχουν στρίψει και να έχουν γίνει  «κουβάρι»…

Μετά το μπέρδεμα είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε αλλαγή της αρματωσιάς το οποίο σημαίνει αφιέρωση πολύτιμου χρόνου για την αντικατάσταση, αλλά και χρήματα για την αγορά νέων. Σε περίπτωση δε που ψαρεύουμε σε μεγάλο σχετικά βάθος, από 60 έως 90 μέτρα, θα χρειαζόμαστε αλλαγή κάθε δυο ριξιές ιδιαιτέρως σε βαθιά τραγάνα που κρατάει χάνους και μπαλάδες. Η λύση είναι απλή. Το εργαλείο  που σας περιγράφουμε παρακάτω λειτουργεί εξής:

 

Μόλις πιαστεί το ψάρι και αρχίσουμε το ανέβασμα της πετονιάς, καθώς αυτό αρχίζει να περιστρέφεται γύρω – γύρω λόγω της ανόδου, το παράμαλλο που είναι αγκιστρωμένο δεν είναι δεμένο απάνω της αλλά σε ένα στριφτάρι που είναι περασμένο στη μάνα. Έτσι δίδεται τη δυνατότητα στο παράμαλλο να περιστρέφεται μεν, χωρίς όμως να μπερδεύεται κι έτσι φέρνουμε το ψάρι στην επιφάνεια χωρίς τα παράμαλλα να έχουν πάθει το παραμικρό. Φανταστείτε την όψη  5 – 6 ψαριών  που θα στριφογυρίζουν από 85 – 90 μέτρα βάθος, όταν τα φέρουμε στο σκάφος  χωρίς αυτή την κατασκευή…

Τα Υλικά για την κατασκευή της αρματωσιάς:

Μικρά στριφτάρια για παράμαλλα

Χάντρες φωσφωριζέ

πετονιά 30 χιλιοστών για παράμαλλα

πετονιά 70 χιλιοστών για μάνα αρματωσιάς

Αγκίστρια της αρεσκείας σας

ψιλά μεταλλικά μακαρονάκια (κυλίνδρους)

Στριφταροπαραμάνες.

Η κατασκευή της αρματωσιάς :

Στη μία άκρη του παράμαλλου δένουμε το αγκίστρι, ενώ στην άλλη το μικρό στριφτάρι. Παίρνουμε τη μάνα της της αρματωσιάς  περνάμε μεταλλικό μακαρονάκι, χάντρα, παίρνουμε το παράμαλλο που δέσαμε πριν λίγο περνάμε την άλλη πλευρά του στριφταριού στη μάνα, περνάμε άλλη μια χάντρα, και ένα ακόμη μεταλλικό μακαρονάκι. Αφού περάσουμε όλα τα εξαρτήματα ορίζουμε τις αποστάσεις κάθε παράμαλλου και σφίγγουμε τους μεταλλικούς κυλίνδρους. Δεν μένει τίποτε άλλο από το να δέσουμε τα παράμαλλα στο μάτι κάθε στριφταριού.

Στην αρχή και στο τέλος της αρματωσιάς δένουμε από μια στριφταροπαραμάνα.  Εάν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε κόμπους αντί να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικούς κυλίνδρους. Επίσης μπορούμε να περάσουμε μια πράσινη και μια κόκκινη χάντρα εναλλάξ.

Πως λειτουργεί η αρματωσιά.

Οι κόμποι (ή οι μεταλλικοί κύλινδροι) και οι χάντρες, δεν επιτρέπουν στο παράμαλλο να μετακινείται πάνω – κάτω,  αλλά να γυρίζει με άνεση μόνο γύρω – γύρω  από τη μάνα της αρματωσιάς. 

 Κείμενο – Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή