20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μελανούρια με συρτή και παραγάδι.

Κείμενο Φωτογραφίες : Νίκος Λυμπερόπουλος

Ένας από τους ιδανικότερους τρόπους για να πιάσουμε μελανούρια, είναι το παραγάδι και η  συρτή από τη βάρκα μας – χωρίς βέβαια να αποκλείουμε το ψάρεμά τους από την ακτή. Τα μελανούρια  κυνηγούν από τον πυθμένα έως τον αφρό. Όταν υπάρχει αθερίνα και σαρδλί σε αφθονία αποτελούν θαυμάσια τροφή για τα εν λόγω ψάρια.

Ο τόπος που θα ρίξουμε τη συρτή μας για μελανούρια θα πρέπει να είναι κοντά σε ξέρες, περιμετρικά από υφάλους (με μεγάλη προσοχή) εκεί που υπάρχουν φάροι, περιμετρικά βραχονησίδων κλπ, γιατί εκεί κυνηγούν τα μελανούρια.
Μιλώντας όμως με τους ψαράδες της κάθε περιοχής και ανταλλάσσοντας απόψεις, θα μάθουμε τους τόπους που «κρατάνε» το εκλεκτό αυτό ψάρι.

Δόλωμα, αρματωσιές.  
Επειδή αυτή την εποχή υπάρχει άφθονη αθερίνα και σαρδελί, επιλέγουμε ψαράκι αντίστοιχου μεγέθους, είδους και χρώματος. Το δένουμε σε παράμαλλο τριάντα χιλιοστών και αφήνουμε τρεις οργιές. Δένουμε στριφτάρι, ενώ από την άλλη πλευρά του εφαρμόζουμε τη μάνα που θα είναι σαρανταπέντε έως εξήντα χιλιοστά.
Εάν τα μελανούρια χτυπάνε λίγο πιο βαθιά και θέλουμε να κατεβάσουμε το ψαράκι μας πιο κάτω, περνάμε ψιλό συρόμενο βαρίδι στη μάνα, πριν τη δέσουμε στο στριφτάρι. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε τα ανωτέρω αλιευτικά εργαλεία σε δυο καλάμια, ώστε να ψαρεύουμε ταυτοχρόνως αφρωτά, αλλά και λίγο πιο κάτω, ενώ η ταχύτητά μας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 3 μίλια.

Παραγάδι.

Άν θελήσουμε να ψαρέψουμε μελανούρια με παραγάδι, θα επιλέξουμε τους προαναφερόμενους τόπους. Ως δόλωμα μπορούμε να  επιλέξουμε  καραβιδάκι που αφ ενός είναι “ευρέως φάσματος”  αφ εταίρου αρέσει στα μελανούρια. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο επιτρεπόμενος αριθμός αγκίστρων είναι 150. Ρίχνουμε πολύ αργά το βράδυ και σηκώνουμε το παραγάδι με την ανατολή του ήλιου.

Στην φωτογραφία βλέπουμε ένα από τα μελανούρια που φαγώθηκε από κάποιο καλαμάρι..

Κείμενο Φωτογραφίες : Νίκος Λυμπερόπουλος

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή