22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μετατρέποντας κρεμάστρα σε αλιευτικό εργαλείο για χταπόδια.

Κείμενο φωτογραφίες : Νίκος Λυμπερόπουλος

Η κολπάδα είναι το αλιευτικό εργαλείο με το οποίο συλλαμβάνουμε τα χταπόδια.
Κυκλοφορεί σε διάφορους τύπους: με μεταλλικά ή λευκά ψαράκια, σιλικονούχα καβούρια, κλπ. Το πρόβλημα όμως ξεκινά όταν ένα μεγάλο χταπόδι θα αρπάξει το νωπό ψάρι που είναι δεμένο επάνω στην κολπάδα μας. Θα το λιώσει, θα το πάρει μαζί του κι έτσι θα χάσουμε και το δόλωμα και το χταπόδι..

Κολπάδες μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμες από τα καταστήματα ειδών αλιείας.

Αν θέλουμε να τις κατασκευάσουμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε: Ένα κομμάτι αλυσίδα 30 – 40 πόντους ανοξείδωτη η γαλβανιζέ, μια οργιά πετονιά 100 χιλιοστών, επτά στριφταροπαραμάνες μεσαίες, ένα στριφτάρι βαρέως τύπου δεκαέξι χάντρες μεγάλες κόκκινες και πράσινες, πέντε λεπτά ανοξείδωτα λαμάκια και μια παραμάνα μεγάλη.

Η Κατασκευή

Δένουμε την μάνα στο ένα μάτι του στριφταριού βαρέως τύπου, ενώ το άλλο κομμάτι πετονιάς  που προαναφέρουμε στα υλικά, το χωρίζουμε σε ίσα μέρη. Σε κάθε τμήμα κάνουμε ένα κόμπο, περνάμε μία κόκκινη χάντρα, το μάτι του στριφταριού μιας στριφταροπαραμάνας, μια πράσινη χάντρα και κάνουμε άλλο ένα κόμπο,  όσο για την παραμάνα, σε κάθε μια περνάμε από ένα ανοξείδωτο λαμάκι, ή σε σχήμα ψαριού.  Η πέμπτη και η έβδομη στριφταροπαραμάνα θα παραμείνει κενή (χωρίς λαμάκι) διότι εκεί θα δέσουμε το δόλωμά μας που θα είναι λυθρίνι, σαφρίδι κλπ. Το τέλος της αρματωσιάς το δένουμε στην μεγάλη παραμάνα από την οποία θα περάσει ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας.

Η επίθεση του χταποδιού

Όταν το μεγάλο χταπόδι των 2 – 3 κιλών ή και παραπάνω  αρπάξει το ζωντανό ψάρι που θα έχουμε επάνω στην κολπάδα μας, θα το λιώσει, θα το πάρει μαζί του κι έτσι θα χάσουμε και το δόλωμα και το χταπόδι.

psaremagiaolous_κολπάδα παραμάνα Χταπόδι

Η κρεμάστρα

Η λύση, είναι η κατασκευή μιας παραμάνας η οποία δεν θα επιτρέψει την καταστροφή του ψαριού.

Την παραμάνα αυτή μπορούμε να τη φτιάξουμε από το σύρμα με το οποίο αποτελείται μια συρμάτινη κρεμάστρα.  

Την παραμάνα θα περάσουμε στο ψάρι όπως φαίνεται στην φωτογραφία  κι έτσι το μεγάλο χταπόδι δεν μπορέσει  να λιώσει και να πάρει μαζί του το ψάρι, ενώ εμείς θα καταφέρουμε να το φέρουμε προς την επιφάνεια ώστε να το οδηγήσουμε στην απόχη και ακολούθως στο σκάφος μας.

Κείμενο φωτογραφίες : Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή