16.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Με 5 φουσκωτά στις Μικρές Κυκλάδες. Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Η επίσκεψή μας στις Μικρές Κυκλάδες ήταν ένα πραγματικό «Ταξίδι στο όνειρο». Οι εικόνες της θάλασσας, τα χαμογελαστά πεντακάθαρα από κάθε προκατάληψη πρόσωπα και το Κυκλαδίτικο ταμπεραμέντο δεν θα μας μείνουν αξέχαστα γιατί… παραμένουν ζωντανά!

Με 5 φουσκωτά σκάφη όπου επέβαιναν εικονολήπτες φωτογράφοι και συντάκτες ειδικού τύπου με μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα και τα ταξίδια στα Ελληνικά νησιά, ξεκινήσαμε από το Λαύριο με ρώτα τον Φοίνικα της Σύρου. Εκεί «φουλάραμε βενζίνες»  – γιατί απ όλα τα νησιά των μικρών Κυκλάδων πρατήριο καυσίμων υπάρχει μόνο στο Άνω Κουφονήσι – και βάλαμε ρώτα για Δονούσα..  

Δονούσα

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 210 4226000 
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ 22850 22300

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΟΝΟΥΣΑΣ 22850 51600 
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 22850 51506 

Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού ενώ έχει έκταση 13 τ. χλμ.

Το έδαφος του νησιού είναι πετρώδες και σχηματίζει πολλούς κόλπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι μικρές ονειρεμένες αμμουδερές παραλίες του νησιού. 
Κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και διατηρεί το ίδιο όνομα. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Δονούσα είναι το νησί που έκρυψε ο Διόνυσος την Αριάδνη για να μη τη βρει ο Θησέας. 
Οι ανασκαφές που έγιναν στο νησί έφεραν στο φως οικοδομικά λείψανα οικισμού των Γεωμετρικών χρόνων καθώς και λείψανα κατοικιών της Εποχής του Χαλκού.

Η Δονούσα αποτελείται από τους οικισμούς Δονούσα ή Σταυρό, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι, το μεγαλύτερο χωριό και το λιμάνι του νησιού. Χαρακτηριστική είναι η αυθεντική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία. Ο οικισμός είναι κτισμένος στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, γύρω από έναν απάνεμο κόλπο. Στην ανατολική πλευρά του οικισμού βρίσκεται το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, στο οποίο χρωστά και την ονομασία Σταυρός. 

Οι υπόλοιποι οικισμοί, είναι η Μερσίνη, η Χαραυγή και  η Καλοταριτίσσα, ενώ στο Βαθύ Λιμενάρι, στον Κέρδο, στο Φικιό, στην Καλοταρίτισσα, η θάλασσα είναι υπέροχη. Και σε αυτό το λιμάνι τα νερά είναι καταγάλανα, πεντακάθαρα, η αμμουδιά  υπέροχη και στο τέλος της υπάρχουν παγκάκια και αρμυρίκια που σου προσφέρουν δροσερή σκιά από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Κουφονήσια

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ 22860 71379 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22860 71375 
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 22860 71360 

Τα Κουφονήσια είναι δύο γειτονικά νησάκια που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Πρόκειται για το Κάτω Κουφονήσι και το Επάνω Κουφονήσι, που τα συναντάμε στα νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού ενώ χωρίζονται με ένα στενό πορθμό πλάτους 200 μ. 
Τα Κουφονήσια αποτέλεσαν καταφύγια και ορμητήρια πειρατών. 
Τα νησιά αυτά όμως κατοικούνται από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ οι ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού.

Το Κάτω Κουφονήσι έχει έκταση 4,3 τ. χλμ. και είναι σχεδόν ακατοίκητο. Στο νησί θα δείτε λίγες μόνο κατοικίες, στο μικρό γραφικό λιμανάκι του αράζουν μόνο ψαροκάικα και εκδρομικά καραβάκια, ενώ υπάρχουν και 1 – 2 ταβέρνες εκ των οποίων ο ιστορικός «Βενετσάνος». Διαθέτει μερικές υπέροχες ερημικές αμμουδιές τις οποίες προτιμούν πολλοί γυμνιστές. Περνώντας απο τα Κουφονήσια, κάνουμε φυσικά στάση στον «Βενετσάνο» στο Κάτω κουφονήσι, για αρνί Κέρου, καβούρια και ρακόμελο. Μοναδικό αξιοθέατο του νησιού αποτελεί το εκκλησάκι της Παναγίας που είναι κτισμένο στο μόλο, πάνω σε αρχαία ερείπια. 

Το Επάνω Κουφονήσι είναι το μικρότερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Κυκλάδων. Έχει έκταση 3,5 τ. χλμ. και 285 κατοίκους.
Το Κουφονήσι, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι είναι ένα γνήσιο ψαροχώρι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία και αναλογικά με τον πληθυσμό του θα λέγαμε ότι διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνηθίζουν να λένε, με μια δόση υπερβολής, οι κάτοικοι. Ότι δηλαδή τα καΐκια είναι περισσότερα από τους κατοίκους. Οι παραλίες του είναι μαγευτικές. Συναντάμε πέντε συνεχόμενες αμμουδιές και φθάνουμε στο Πορί, έναν κυκλικό όρμο απίστευτης ομορφιάς, όπου στη βόρεια πλευρά του υπάρχει μια θαλάσσια σπηλιά. 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Τα παραδοσιακά πανηγύρια δίνουν χρώμα και λάμψη στο νησί. Προστάτης του νησιού είναι ο Άγιος Γεώργιος. Την ημέρα της γιορτής του (Δευτέρα του Πάσχα), μετά τη λειτουργία γίνεται η περιφορά της εικόνας. Ο “πανηγυράς”, ένας νησιώτης ταγμένος στον Άγιο, κάνει το γύρο του νησιού κρατώντας την εικόνα στα χέρια. Οι δρόμοι από τους οποίους περνά είναι σπαρμένοι με ροδοπέταλα. Η πομπή καταλήγει στο χωριό, οπού ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι, ενώ προσφέρεται φαγητό και κρασί σε όλους τους παρευρισκόμενους. 
Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 20 Ιουλίου, στην γιορτή του Προφήτη Ηλία και τον Δεκαπενταύγουστο. Τότε όλοι οι κάτοικοι από το Επάνω Κουφονήσι πηγαίνουν με τα καΐκια στο Κάτω Κουφονήσι που βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς, ενώ μετά τη λειτουργία ακολουθεί φαγοπότι με τοπικά εδέσματα. Στην επιστροφή γίνεται αγώνας ταχύτητας μεταξύ των καϊκιών για το ποιο θα μπει πρώτο στο λιμάνι.

Στο κουφονήσι φάγαμε υπέροχη κακαβιά με λούτσους, σαλούβαρδους και σκορπίνες, ενώ οι παγωμένες μπύρες γέμισαν τα τραπέζια… Αποχαιρετίσαμε το Κουφονήσι και βάλαμε πλώρη για Σχοινούσα.

Σχοινούσα

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ 22850 71170 
ΙΑΤΡΕΙΟ 22850 71385 

Η Σχοινούσα βρίσκεται στο κέντρο περίπου του συμπλέγματος. Τη συναντάμε νότια της Νάξου και βορειοανατολικά της Ηράκλειας με έκταση 9 τ. χλμ.

Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό σχοίνο που φύεται παντού. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα. 
Η Σχοινούσα ανήκει στην επαρχία της Νάξου. Έχει τακτική συγκοινωνία και το ταξίδι από τον Πειραιά ως το Μερσίνι, ενώ θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. 
Η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς. Τη Χώρα και τη Μεσσαριά. 
Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού, απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι, ενώ τα σπίτια είναι κτισμένα με τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Στο καφενείο της χώρας απολαύσαμε υπέροχα γλυκά και ρακόμελο.

Τα παλαιότερα χρόνια το νησί είχε υποστεί πολλές καταστροφές από πειρατικές επιδρομές, έτσι, οι κάτοικοι έκτισαν το χωριό της Παναγιάς, όπως αλλιώς αποκαλούν τη Χώρα από την εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής, σε ύψωμα για να έχουν ορατότητα προς τη θάλασσα.Ο δεύτερος οικισμός του νησιού, η Μεσαριά είναι εξίσου γραφικός και γοητευτικός, ενώ  επισκεφθήκαμε την εκκλησία της Ευαγγελίστριας που απέχει 3 χλμ. από τη Χώρα.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό και όσον αφορά  την αλιεία συναντήσαμε μόνον έναν ενεργό επαγγελματία ψαρά.

Η Σχοινούσα Διαθέτει 15 υπέροχες παραλίες, με ατέλειωτες αμμουδιές και καταγάλανα νερά. Ξεκινώντας από το λιμάνι που ακριβώς απέναντι από την είσοδο διαθέτει υπέροχη παραλία με αρμυρίκια, συναντάμε την παραλία Μερσίνι, τη Τσιγκούρα, το Λιβάδι, το Λιώλιο, τη Ψιλή Άμμο, τον Αλμυρό, κ.α. Εκτός από τις ταβέρνες του λιμανιού, στη χώρα λειτουργούν εστιατόρια πολυτελείας με υπέροχα πιάτα! Η επόμενη στάση μας ήταν στην Ηρακλειά.

Ηράκλεια

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ 22850 22300 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 22850 71545 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22850 71375 
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 22850 71388 

Κατά την είσοδο μας από το λιμάνι συναντήσαμε  την εν αχρηστία πλωτή μονάδα αφαλάτωσης.

Η Ηράκλεια ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.
Βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και τη Νάξο και είναι το δυτικότερο νησί του συμπλέγματός.  Έχει έκταση 18 τ. χλμ, το έδαφός του είναι γενικά ορεινό, ενώ υπάρχει αρκετή βλάστηση και πολλά πηγαία νερά. 
Η Ηράκλεια έχει δύο οικισμούς που χαρακτηρίζονται από την χαρακτηριστική ομορφιά της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Ο Άγιος Γεώργιος είναι το λιμάνι του νησιού και η Ηράκλεια – ή Χώρα – αποτελούν την κοινότητα του νησιού.

Στον Άγιο Γεώργιο συναντήσαμε τα ερείπια  Βενετσιάνικου κάστρου, ενώ  επισκεφτήκαμε τον ναό του Αγίου Γεωργίου που ιδρύθηκε το 1834. Επίσης το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, με το πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο, όπου η παράδοση αναφέρει ότι το ανακάλυψε τυχαία ένας βοσκός, όταν κατέφυγε σ’ αυτό για να προφυλαχθεί από μια καταιγίδα. Εκεί, κάτω από ένα σχοίνο βρήκε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη, ενώ στο ίδιο σημείο κτίστηκε το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη χάρη του. Το εσωτερικό του σπηλαίου με τους υπέροχους σταλακτίτες σε διάφορα σχήματα και μεγέθη εντυπωσιάζει.
Μπάνιο θα κάνετε  στις κατάξανθες αμμουδιές Άγιος Γεώργιος, Βορινή Σπηλιά, τις βοτσαλωτές ακτές Τουρκοπήγαδο, Καρβουνόλακο στον  όρμο Μέριχα, φυσικά στο πεντακάθαρο λιμάνι που διαθέτει όχι μόνο υπέροχη κατάξανθη αμμουδιά, αλλά και σκιερά αρμυρίκια αλλά και στον Κόλπο Λιβάδι, οπου υπάρχει η υπέροχη ταβέρνα του Πέτρου «Πέρα Πάντα» με υπέροχες ψαρόσουπες, καλαμάρια και γενικά πεντανόστιμα πιάτα!

Η Ηρακλειά ήταν ο τελευταίος μας σταθμός με την οποία το ταξίδι μας στις Μικρές Κυκλάδες ολοκληρώθηκε, αλλά ποτέ δεν φύγαμε, γιατί εκεί ξεχάσαμε την καρδιά μας, για αυτό συνεχώς θα επιστρέφουμε… 

Καλές θάλασσες!!!

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή