20.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μύδια για ούζο, τσίπουρο, ουίσκι.

Από τον Γιώργο Μάγειρα, φωτο Νίκος Λυμπερόπουλος.

Τα μύδια τρώγονται με το χέρι ρουφηχτά! ενώ ο εκλεκτός αυτός μεζές συνδυάζεται πολύ ωραία με ταραμοσαλάτα, πίνοντας το ούζο τσίπουρο, ή το ουίσκι της επιλογής σας

ΥΛΙΚΑ για πενήντα περιπου μύδια.

1-1,5 κιλό (ανάλογα το μέγεθος) μύδια κλειστά με το κέλυφος.
200 γραμμάρια φρέσκο αγελαδινό βούτυρο ή φυτικό.
3-4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
Λίγα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Γαλέτα τριμμένη
Πιπέρι, αλάτι.

Πλένουμε καλά τα μύδια και τα καθαρίζουμε τραβώντας, από το πλάι, το βύσσο τους δυνατά προς τα κάτω και τα βάζουμε σ’ ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο νερό σε δυνατή φωτιά, ώσπου να ανοίξουν, όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Αν το τηγάνι δεν «παίρνει» όλη την ποσότητα που θέλουμε να ετοιμάσουμε, τα κάνουμε σε δύο ή τρεις δόσεις. Τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν και να κρυώσουν κι ετοιμάζουμε τέσσερις πιατέλες ή πιάτα όπου απλώνουμε ομοιόμορφα ως βάση το χονδρό αλάτι. Ανοίγουμε τα μύδια, πετάμε το ένα κέλυφος και κρατάμε αυτό με την «ψίχα» του μυδιού. Μ’ ένα μαχαιράκι κόβουμε από κάτω τον σύνδεσμό του με το κέλυφος, ώστε να το ελευθερώσουμε. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα μύδια, το ένα πλάι στο άλλο, στις πιατέλες που έχουμε ετοιμάσει, προσέχοντας να «φωλιάσουν» λίγο σε οριζόντια θέση μες στο αλάτι, για να μην γείρουν στο ψήσιμο και χυθεί η σως που θα προσθέσουμε.

Ετοιμάζουμε την σως. Σε πολύ σιγανή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το τσιγαρίσουμε. Ρίχνουμε μέσα το ξύδι, το πιπέρι και το λειωμένο σκόρδο ανακατεύοντας καλά και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζουμε προσεκτικά με την σως ένα-ένα τα μύδια, τόσο ώστε να φθάνει λίγο πιο πάνω από την μέση τους. Στη συνέχεια μ’ ένα κουταλάκι του γλυκού πασπαλίζουμε πάνω από κάθε μύδι λίγη τριμμένη γαλέτα. Τέλος, πάνω από κάθε μύδι σκορπίζουμε με το χέρι 2-3 φύλλα ψιλοκομμένου μαϊντανού.
Ανάβουμε το grill του φούρνου, βάζουμε την σχάρα του σχεδόν «εξ’ επαφής», περίπου 5-7 εκατοστά από το grill, και πάνω στη σχάρα τοποθετούμε προσεκτικά ώστε να μη γείρουν τις πιατέλες με τα μύδια: μία-μία, ή δύο-δύο, ανάλογα την χωρητικότητα της σχάρας.
Ψήνουμε έτσι για 1,5 περίπου λεπτό – όχι παραπάνω γιατί θα μαυρίσουν.
Καλή όρεξη.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή