11.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μύδια και πεταλίδες για δόλωμα.

Κείμενο – φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος.

Δύο από τα καλύτερα δολώματα για πεταχτάρι, καθετή και παραγάδι, είναι αναμφισβήτητα τα μύδια και οι πεταλίδες.

 ΜΥΔΙΑ

Το μύδι το βρίσκουμε συνήθως σε απάγκιες παραλίες με βραχάκια, συγκεντρωμένο κατά μικρές ή μεγάλες ομάδες.
Αλλά μέρη είναι τα μόνιμα φουντάγια, (σημαδούρες, ιχδυοκλωβοί, σκάφη που έχουν ρίξει κάποιο μόνιμο ρεμάτζο) παραμένει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακίνητο κάτω από το νερό, συγκεντρώνοντας πάνω του αποικίες από μύδια.
Επίσης, μπορεί να το συναντήσουμε μέσα σε μικρά λιμανάκια ή σε μεγάλα λιμάνια πάνω στο ντόκο όταν τα νερά είναι βαθιά.
Το μύδι είναι ένα ιδιόμορφο δόλωμα που θέλει αρκετά μεγάλη προσοχή στον τρόπο που θα δολωθεί. Μπορεί να δολωθεί σκέτο, δηλαδή μονάχα με το εσωτερικό του, που δουλεύει σε όλα τα ψάρια, αλλά μπορεί να δολωθεί και μαζί με το κέλυφος. Ο πρώτος τρόπος δολώματος του μυδιού, δηλαδή χωρίς το κέλυφος, απευθύνεται σε όλα τα ψάρια, μικρά και μεγάλα. Μουρμούρες, σαργοί, σπάροι κακαρέλοι, σκαθαράκια, τσιπούρες, μελανούρια, είναι τα πιο συνηθισμένα που αναζητούμε, χωρίς βέβαια να αποκλείσουμε όλα τα υπόλοιπα. Ο δεύτερος τρόπος δολώματος απευθύνεται σε ψάρια που έχουν γερά δόντια και μπορούν να θρυμματίσουν με αυτά το μύδι μας. Τέτοια είναι κυρίως η τσιπούρα και ο σαργός.
Με το μύδι σαν δόλωμα ψαρεύουμε με μονάγκιστρα, πεταχτάρια και ψιλές καθετές.

ΠΕΤΑΛΙΔΕΣ
Για πολλούς θεωρείται δόλωμα αποκλειστικά για Σαργούς και τσιπούρες. Για άλλους ένα από τα καλύτερα δολώματα για όλα τα ψάρια. Οι πεταλίδες είναι κολλημένες στους βράχους και χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι μπορούμε να τις ξεκολήσουμε. Απελευθερώνουμε το κρέας από το όστρακο προσέχοντας να μη χαλάσουμε το «μάτι» που προστατεύει το όστρακο και δολώνουμε σε ανάλογο αγκίστρι.

Κείμενο – φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή