20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο καθαρός εξοπλισμός, τα ψάρια δεν φοβάται!

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Ένα σκουριασμένο αρπάδι ή μια φθαρμένη πετονιά, μπορεί να αποβούν μοιραία και να χαλάσουν το καλύτερο ψάρεμά μας! Με τον αλιευτικό εξοπλισμό δεν «παίζουμε»! Η επίδραση της αλμύρας θα τον καταστρέψει πολύ εύκολα, θα τον σκουριάσει σε μηδέν χρόνο. Γι αυτό ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και ξεπλένουμε πάντα με γλυκό νερό μετά από κάθε χρήση.

Ο αλιευτικός  εξοπλισμός μας είναι ακριβός και θα πρέπει να τον φροντίσουμε κατάλληλα, ώστε να είναι πάντα και σε άριστη κατάσταση, δηλαδή όπως θα λέγαμε  «ετοιμοπόλεμος»…

Καλάμια Μηχανισμοί Πετονιές.

Πλένουμε με γλυκό νερό τα καλάμια, και τα σκουπίζουμε με στεγνό απορροφητικό πανί. Ελέγχουμε τις ρόδες ή τα δαχτυλίδια τους και αντικαθιστούμε όπου επισημάνουμε σκουριά ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα. Τα αποθηκεύουμε στις θήκες τους ή μπορούμε να προμηθευτούμε κάποια που χωρά περισσότερα από ένα.Πλένουμε με γλυκό νερό τους μηχανισμούς των καλαμιών, τους γρασάρουμε εσωτερικά και τυλίγουμε καινούρια πετονιά. Το νήμα έχει κατά πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από την πετονιά. Αν το ξεπλένουμε καλά με γλυκό νερό μετά από κάθε χρήση, θα παραμείνει «μάχιμο» για πάρα πολύ καιρό.Πλένουμε με γλυκό νερό τις καρούλες και τις πετονιές ενώ αντικαθιστούμε τις φθαρμένες πετονιές, τα χρησιμοποιημένα παράμαλλα και τα παλιά αγκίστρια. Ένα φθαρμένο ή  βερινιασμένο παράμαλλο  μπορεί να μας κοστίσει το καλό ψάρι της ημέρας! 

Αγκίστρια στριφτάρια

Αγοράζουμε καινούρια πλαστικά κουτάκια χωρισμένα σε τμήματα, όπου θα αποθηκεύσουμε αγκίστρια, παραμάνες και  στριφτάρια, ενώ μέσα ρίχνουμε λίγο αλεύρι ή καλύτερα μερικά σπυριά ρύζι. Αυτό θα αποτρέψει το σκούριασμα του υλικού, γιατί θα απορροφήσει την υγρασία και στη θάλασσα υπάρχει πολύ! Ακόμη ελέγχουμε τα βαρίδια μας για ελλείψεις, τα πολυάγκιστρα, τις αρματωσιές.

Τεχνητά δολώματα.

Τα κουταλάκια και γενικά τα τεχνητά δολώματα είναι πολύ ευάλωτα, ειδικά οι σαλαγκιές τους. Μετά από κάθε χρήση τα  πλένουμε και  τα στεγνώνουμε καλά πριν τα επανατοποθετήσουμε στις θήκες φύλαξής τους. Αλλάζουμε τις σαλαγκιές τους μετά από 2 – 3 χρήσεις ώστε να αρπάζουν με το «χάδι», ενώ φροντίζουμε πάντα να έχουμε μερικά τεχνητά δολώματα για αντικατάσταση την δεδομένη στιγμή που θα τα χρειαστούμε.  

Απόχη

Άς μη την αφήσουμε παραπονεμένη… Ελέγχουμε ο στεφάνι και τα μάτια του διχτυού για κοψίματα, ενώ αν υπάρχουν τα δένουμε με νάιλον κλωστή γατί από την φαινομενικά μικρή αυτή τρύπα, μπορεί να μας φύγει το ψάρι  ή το χταπόδι που θα θελήσουμε να αποχιάσουμε.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή