18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πόρος, νησί του Ποσειδώνα και γενέτειρα του Θησέα.

Κείμενο: «Ταξιδευτής» Φωτο: Μαρία Νικολαίδου.

Ο Πόρος, είναι ένα καταπράσινο και πανέμορφο νησί, σχεδόν μια ανάσα από τον Πειραιά. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Σαρωνικού κόλπου και ακριβώς απέναντι από τις ακτές της Πελοποννήσου.

Το όνομά «Πόρος» σημαίνει «πέρασμα» και δεν είναι τυχαίο, καθώς το νησί ουσιαστικά συνδέει το Σαρωνικό με τις Πελοποννησιακές ακτές, ενώ ένας στενός πορθμός χωρίζει το λιμάνι του από το Γαλατά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νομού Αργολίδας.


Καταγάλανη θάλασσα και υπέροχες αμμουδιές συναντούν το πράσινο των πεύκων που φύονται στην ακροθαλασσιά δημιουργώντας μαγευτικές εικόνες. Κι ενώ η αλμύρα της θάλασσας μπερδεύεται με τον ευωδιαστό αέρα που καταφτάνει από το μοναδικό Λεμονοδάσος που βρίσκεται απέναντι, νιώθεις να σε κυριεύει η ακατανίκητη γοητεία.
Ο Πόρος, η αρχαία Καλαυρεία ήταν το νησί του Ποσειδώνα. Τον 7ο π.Χ. αιώνα αποτέλεσε έδρα της αμφικτιονίας, της συμμαχίας δηλαδή, μεταξύ επτά πόλεων της ευρύτερης περιοχής. Έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821, ενώ το 1830 εγκαταστάθηκε στον Πόρο ο πρώτος Ελληνικός ναύσταθμος.
Χάρη στη γεωγραφική του θέση, ο Πόρος αποτελεί παραθεριστικό θέρετρο για κάθε εποχή του χρόνου. Προσφέρετε για ξεκούραση και ηρεμία, ενώ συνδυάζει τη κοσμική ζωή με το παραδοσιακό στοιχείο.

Ιστορία 

Ο Πόρος είναι ένα νησί με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τη νεότερη Ελλάδα. Εδώ συναντήθηκαν το 1828 οι εκπρόσωποι των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων για να καθορίσουν τα σύνορα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
Η ιστορία όμως του νησιού ξεκινά πολλούς αιώνες πριν κι έχει να επιδείξει μια πολυσήμαντη διαδρομή με γεγονότα που καθόρισαν τις εποχές ακμής και παρακμής του νησιού.
Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία στο νησί γεννήθηκε ο Θησέας. Κατοικήθηκε από τους πρωτοελλαδικούς χρόνους και λεγόταν Καλαυρεία. Το νησί το προστάτευε ο θεός Ποσειδώνας, στον οποίο λέγεται ότι το παραχώρησε ο Απόλλωνας ως αντάλλαγμα για τους Δελφούς, ενώ τα ερείπια του μεγαλοπρεπούς ναού του Ποσειδώνα που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού αποδεικνύουν ότι η λατρεία του θεού ήταν ευρέως διαδεδομένη. Ο ναός είναι δωρικού ρυθμού και χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα.
Κατά την αρχαιότητα μάλιστα στο ναό του Ποσειδώνα είχε καταφύγει ο ρήτορας Δημοσθένης, κυνηγημένος από τον Φίλιππο της Μακεδονίας.
Ο Πόρος γνώρισε μεγάλη αίγλη κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα, όπου αποτέλεσε έδρα της αμφυκτονίας της Καλαυρείας. Στη συμμαχία αυτή συμμετείχαν επτά πόλεις, μαζί με την Καλαυρεία. Η Ερμιόνη, η Επίδαυρος, η Αίγινα, οι Πρασιές, ο Ορχομενός και η Αθήνα.
Στα μετέπειτα χρόνια ακολούθησε κοινή μοίρα με τα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού, ενώ κατά την επανάσταση του 1821 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και η συνεισφορά του στον αγώνα ήταν μεγάλη.
Το 1828 συναντήθηκαν στο Πόρο οι εκπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων ( Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) προκειμένου να καθορίσουν τα σύνορα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, ενώ το 1830 ιδρύθηκε στον Πόρο και ο πρώτος Ναύσταθμος.

Η Πόλη

Ο Πόρος είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από ένα λόφο. Πρόκειται για υπέροχη νησιώτικη πολιτεία που η αρχιτεκτονική της δόμηση συνδυάζει το παραδοσιακό νησιώτικο στοιχείο με την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπεια των νεοκλασικών οικοδομημάτων.
Καθώς προσεγγίζουμε το λιμάνι του Πόρου, η εικόνα της όμορφης πόλης γοητεύει και μας προϊδεάζει ευχάριστα για όσα θα ακολουθήσουν.
Στο υψηλότερο σημείο του λόφου πάνω στον οποίο είναι κτισμένη η πόλη, δεσπόζει το ιστορικό ρολόι του νησιού που κτίστηκε το 1927 και αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι.
Η πρώτη γνωριμία με το Πόρο ξεκινά από το λιμάνι του. Κατά μήκος της παραλιακής οδού είναι κτισμένα τα περισσότερα σπίτια νεοκλασικού ρυθμού που συναντάμε στο νησί. Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στις γειτονιές της πόλης, θα γνωρίζουμε τη Μπρίνια, το Μύλο, τη Πούντα και το Καστέλι. Είναι οι παλιές συνοικίες του Πόρου, που διατηρούν τη παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, τα διώροφα σπίτια, τα γραφικά σοκάκια, οι καλόκαρδοι και φιλόξενοι κάτοικοι, όλα αποκαλύπτουν εικόνες μοναδικές, γεμάτες χρώματα και ήχους της νησιώτικης ζωής.


Τα αξιοθέατα του νησιού

Από τα αξιοθέατα του νησιού επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ποσειδώνα και της Αρχαίας Τροιζήνας.
Επίσης η Δημοτική Βιβλιοθήκη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς διαθέτει μια μεγάλη συλλογή σπάνιων βιβλίων και μοναδικών εκδόσεων.

Εκκλησίες και Μοναστήρια

Από τα θρησκευτικά αξιοθέατα του νησιού επισκεπτόμαστε τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του γνωστού ζωγράφου Παρθένη. Κτισμένο σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με υπέροχη θέα προς το Λεμονοδάσος είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ κοντά στην είσοδο της μονής ρέει μια πηγή που το νερό της έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Το μοναστήρι περιβάλλεται από ψηλά και ισχυρά τείχη, το κτίσιμό του είναι απλό και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νησιώτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο κατασκευάστηκε στην Καππαδοκία της Μ. Ασίας τον 17ο αιώνα καθώς και το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι.
Στη βορειοανατολική πλευρά του Πόρου βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα. Πρόκειται για ένα ιερό δωρικού ρυθμού του 6ου π.Χ. αιώνα, από το οποίο σώζονται ελάχιστα αρχιτεκτονικά μέλη.

Ο Ναύσταθμος 

Σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία του νησιού έπαιξε η ίδρυση του Ρωσικού Ναύσταθμου κατά το 1834, όπου οικοδομήθηκαν αποθήκες και φούρνοι για να ανεφοδιάζεται ο Ρωσικός στόλος που έπλεε στα νερά του Αιγαίου. Από το 1989 ο Ρωσικός Ναύσταθμος χαρακτηρίστηκε ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο, λόγω του μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Ασκέλι
Ο παραθαλάσσιος οικισμός Ασκέλι βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. βορειοανατολικά από το λιμάνι της πόλης. Παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση, λόγω της κοντινής του απόστασης από την πόλη αλλά και της αστείρευτης φυσικής του ομορφιάς. Ο γραφικός οικισμός είναι κτισμένος σε μια πευκόφυτη περιοχή, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η υπέροχη παραλία του με άμμο και βότσαλο. Πρόκειται για μια οργανωμένη πλαζ, που το καλοκαίρι προσφέρετε και για θαλάσσια σπορ.
Στο Ασκέλι βρίσκεται και το ιστορικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο είναι κτισμένο στο δάσος της Καλαυρείας και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Νεόριο
Πρόκειται για κατάφυτη με πεύκα παραθαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού και απέχει 3 χλμ. από την πόλη. Διαθέτει δυο πανέμορφες αμμουδιές, το Μικρό και το Μεγάλο Νεώριο που θεωρούνται οι ωραιότερες του νησιού, ενώ εξαιρετικής ομορφιάς είναι η μικρή παραλία, γνωστή με την ονομασία το Λιμανάκι της Αγάπης. Εδώ οι λάτρης της κολύμβησης περνούν αξέχαστες ώρες ηρεμίας και χαλάρωσης.
Η περιοχή φημίζεται για το μαγευτικό της ηλιοβασίλεμα το οποίο μπορείτε να το απολαύσετε είτε σεργιανίζοντας στην παραλία είτε απολαμβάνοντας το γεύμα σας στις γραφικές παραλιακές ταβέρνες.
Κοντά στο Νεώριο βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, ο Ρωσικός Ναύσταθμος

Γαλατάς
Ο Γαλατάς βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του Πόρου, στις ακτές της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στη νοτιοανατολική ακτή της Αργολίδας. Είναι μια πανέμορφη κωμόπολη καταπράσινη και ειδυλλιακή, με υπέροχες ακρογιαλιές.
Στο ρου της ιστορίας ο Γαλατάς ακολούθησε κοινή πορεία με τον Πόρο.
Προικισμένος με φυσική ομορφιά και λαμπρό παρελθόν, εδώ συναντάμε τα ερείπια της αρχαίας Τροιζήνας, της γενέτειρας του Θησέα.
Ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει ο Γαλατάς αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή είναι το περίφημο Λεμονοδάσος που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης. Ο κατάφυτος λόφος από λεμονιές, αριθμεί πάνω από 40.000 δέντρα, που εκτός από την όμορφη αισθητικά εικόνα χαρίζει και στην περιοχή τη χαρακτηριστική ευωδιά των εσπεριδοειδών. Ιδιαίτερα την άνοιξη που τα δέντρα είναι γεμάτα λουλούδια, η μυρωδιά των ανθών της λεμονιάς φτάνει ως τον Πόρο.
Κοντά στο Γαλατά και σε απόσταση 1 χλμ. από την Τροιζήνα βρίσκεται η μονή της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου, η οποία εκτός από το θρησκευτικό ενδιαφέρον διαθέτει και φανταστική θέα.
Τον Γαλατά τον επισκεπτόμαστε στα πλαίσια μιας ημερήσιας εκδρομής από τον Πόρο, αλλά προσφέρετε και ως τόπος διαμονής, ενώ υπάρχουν βάρκες και ferry boat με συχνότατα δρομολόγια.

Μετάβαση

Εκτός από ιδιωτικό σκάφος, στον Πόρο μπορούμε να πάμε με ferry boat, με catamaran ή με ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά. Καθημερινά πραγματοποιούνται τακτικά δρομολόγια που συνδέουν το νησί με το κεντρικό λιμάνι της Αθήνας αλλά και με τα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού κόλπου. Το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί 2:30 ώρες, ενώ με το δελφίνι 1:30 ώρα.
Επίσης, στον Πόρο μπορούμε να πάμε και οδικώς μέσο Ναυπλίου και Γαλατά και από εκεί με το ferry boat να περάσουμε στο νησί. Τακτικά δρομολόγια συνδέουν το νησί με την Επίδαυρο, την Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι.

Παραλίες και ψάρεμα

Στο Πόρο θα κολυμπήσουμε στις τρεις οργανωμένες αμμώδεις παραλίες της πόλης. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι δύο παραλίες Μικρό και Μεγάλο Νεώριο, που συνδυάζουν το καταπράσινο περιβάλλον με τα καταγάλανα νερά.
Στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια διατίθενται όλο τον χρόνο και σ’ αυτά που λειτουργούν γύρω από το λιμάνι θα απολαύσουμε τη διαμονή χωρίς να μας λείψει τίποτα. Στο νησί θα συναντήσουμε ακόμη πάρα πολλούς πανέμορφους ορμίσκους αν επισκεφτούμε το νησί με το σκάφος μας, ενώ στα ανατολικά του νησιού βρίσκεται η βραχονησίδα Μόδι, με πολύ καλές ξέρες για μπαλάδες, λυθρίνια και γουρλωμάτες. Όλη η αυτή η πλευρά του νησιού είναι πολύ καλή και για ψαροντούφεκο. Υπάρχουν πολλές ξέρες και ο βυθός έχει πολλά ογκώδη βράχια. Αυτή η μορφολογία είναι ιδανικό «στέκι» των ψαριών και μπορεί να βρει κανείς σαργούς, μηλοκόπια και σφυρίδες σε μέρη που υπάρχει λευκή άμμος», ενώ στα μονόπετρα μπορεί να συναντήσει κανείς και κάποιο ροφό.

Χρήσιμοι αριθμοί κλίσεως
ΚΩΔΙΚΟΣ ΝΗΣΙΟΥ                22980
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ       210 4511310 – 7
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΟΡΟΥ        22980 22272 – 74
ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ                    22980 22250
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ         22980 22252
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ   22980 22256
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ                  22980 22333
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ        22980 22372

Κείμενο: «Ταξιδευτής» Φωτο: Μαρία Νικολαίδου.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή