15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σαργοί με Ακροβάτη

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

Το ψάρεμα του σαργού είναι ελκυστικό αλλά και δύσκολο, ένας σαργός όμως  ποτέ δε λέει «όχι» σε ένα καλοδολωμένο αγκίστρι με ακροβάτη.
 

Ο σαργός ψαρεύεται ευκολότερα νύχτα,  ή ημέρα με φουσκοθαλασσιά, αλλά και με μπουνάτσα. Επειδή όμως ανήκει στην κατηγορία των απρόβλεπτων ψαριών, μπορεί να τσιμπήσει και μέρα – μεσημέρι, ενώ πολύ καλά αποτελέσματα  έχουμε δύο με τρεις ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα.

Τα μεγάλα κύματα που σπάνε στην ακτή δημιουργούν ιδανικές συνθήκες ψαρέματος από την ακροθαλασσιά, διότι τα νερά θολώνουν και οι τροφές αιωρούνται. Ο σαργός άλλωστε κινείται με μεγάλη ευκολία στα δυνατά ρεύματα και τον αφρό των κυμάτων .

Ο Ακροβάτης                                                                                              

 Πρόκειται για ένα σκουλήκι αρκετά κινητικό κι ανθεκτικό που δολώνεται σε αγκίστρι με λεπτό κατά προτίμηση στέλεχος.  Περνάμε το αγκίστρι από το εσωτερικό του σκουληκιού σκεπάζοντάς το, ενώ αφήνουμε κάποιο μικρό περίσσευμα στην άκρη του, ενώ το αρπάδι βρίσκεται εκτός δολώματος για να καρφώσει το ψάρι το οποίο θα τσιμπήσει.

Τον Ακροβάτη μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε όλες τις ώρες, τόσο σε πεταχτάρια από την ακτή, όσο και σε ρηχή καθετή.

Το δόλωμα αυτό πωλείται στα περισσότερα καταστήματα ειδών αλιείας μέσα σε μικρά χάρτινα κουτάκια, διατηρείται ζωντανό για δεκαπέντε περίπου μέρες σε δροσερό περιβάλλον, ενώ ακόμα καλύτερα στη συντήρηση ψυγείου.

Ψάρεμα με καλάμι

Για το συγκεκριμένο ψάρεμα  μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλάμια casting που θα πρέπει να είναι τρία έως τέσσερα μέτρα με action 35 έως 85 γραμμάρια. Σε αυτού του τύπου το καλάμι μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα πενηντάρη μηχανισμό στον οποίο θα τυλίξουμε 28 έως 35 χιλιοστά πετονιά.

Αρματωσιές και αγκίστρια

Οι αρματωσιές μας θα πρέπει να είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταπεξέλθουν στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Τα αγκίστρια θα πρέπει να είναι ανάλογα του δολώματος που θα χρησιμοποιήσουμε, συνήθως δένουμε Νο 3 ή Νο 4.

Σε ήρεμη θάλασσα ή σε θάλασσα που αρχίζει να ηρεμεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τύπου Aberdeen  Νο 1ή Νο 2, ενώ με φουσκοθαλασσιά τα break από ανοξείδωτο ατσάλι από Νο 4 έως Νο 1.

Μπορούμε να ψαρεύουμε με πετονιές 30 – 35 χιλιοστών όπου μετά το στριφτάρι θα δέσουμε δύο παράμαλλα, 25 cm επάνω και 30 cm κάτω, πριν το μολύβι μας, όπως επίσης με πετονιές 30 χιλιοστών πατωτά με μικρό περαστό μολύβι και αγκίστρι Νο 3 ή Νο 4 δεμένο απ’ ευθείας στη μάνα.

Ακόμη με πετονιές 22 χιλιοστών όπου μετά το λεπτό στριφτάρι θα δέσουμε στη μάνα δύο παράμαλλα. Πρώτα ένα 20 cm και μετά ένα 25 cm με αγκίστρι Νο 3 και Νο 4 carbon. Βαρίδι θα χρησιμοποιήσουμε συρόμενο, πού θα το περάσουμε πριν το στριφτάρι.

Το τσίμπημα του ψαριού

Το τσίμπημα του σαργού το καταλαβαίνουμε από το διαρκές ελαφρό τράβηγμα της πετονιάς, ή το αργό κατέβασμα της μύτης του καλαμιού το οποίο πρέπει να κατεβάσουμε ελάχιστα, ενώ στην πετονιά θα πρέπει να αφήσουμε λίγο. Μπορεί να αισθανθούμε πολύ ελαφρά τσιμπηματάκια…

Μην ξεγελαστείτε και  τραβήξετε απότομα, περιμένετε λίγο κι αμέσως μετά το τσίμπημα θα είναι τρομερό! Με μια κοφτή απότομη κίνηση αγκιστρώνουμε το ψάρι και αναλόγως το μέγεθος και το τράβηγμά του, το φέρνουμε προς το μέρος μας δίνοντάς του πετονιά όταν κάνει κεφάλι και μαζεύοντας όταν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες. Προσοχή, δεν χαλαρώνουμε ποτέ την πετονιά από τη στιγμή που έχουμε το ψάρι στο αγκίστρι!

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή