19.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σαρδέλες Γεμιστές με μοτσαρέλα και μυρωδικά χόρτα.

Επιμέλεια: Γιώργος Μάγειρας. Φωτο Νίκος Λυμπερόπουλος.

Υπάρχουν πολύ τρόποι μαγειρέματος της σαρδέλας, του πιο κοινού και νόστιμου ψαριού των θαλασσών, στο τηγάνι, στο φούρνο, ή στα κάρβουνα. Εμείς όμως θα τις προτείνουμε  γεμιστές με μοτσαρέλα και μυρωδικά χόρτα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

40 σαρδέλες
200 γραμμάρια μοτσαρέλα, τριμμένη στο χονδρό του τρίφτη
200 γραμμάρια γαλέτα
3 αυγά                                                                        

3 σκελίδες σκόρδο
Τα φύλλα από ένα μικρό ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένα
20 φύλλα δάφνης
50 περίπου γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
και λίγο πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ                                                                                                                

Αφού αφαιρέσουμε τα κεφάλια και τις ουρές με ένα κοφτερό μαχαίρι, ανοίγουμε τις σαρδέλες κατά μήκος της κοιλιάς, προσέχοντας στην άκρη τους να μείνουν ενωμένες για να μπορούμε να τις ξανακλείσουμε όταν τις γεμίσουμε.  Βγάζουμε με προσοχή το κόκαλο, τις ξεπλένουμε καλά, αλλά προσεκτικά για να μην «σκορπίσουν» και τις στεγνώνουμε σκουπίζοντας απαλά με χαρτί κουζίνας.
Ανακατεύουμε μαζί, αυγά, μοτσαρέλα, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, το σκόρδο που το έχουμε λειώσει και 5 κουταλάκια του γλυκού από τη γαλέτα, γεμίζουμε με το μείγμα τις σαρδέλες και τις κλείνουμε προσεκτικά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε τις σαρδέλες  σε λαδωμένο ταψί ή πυρέξ, την μια πλάι στην άλλη, ενώ ανάμεσά τους βάζουμε από ένα φύλλο δάφνης. Λιώνουμε χωρίς να τσιγαρίσουμε το βούτυρο, τις περιχύνουμε και πασπαλίζουμε από πάνω τους την υπόλοιπη γαλέτα. Ψήνουμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς για 15-20′ λεπτά.
Μπορούμε να τις φάμε ζεστές ή ακόμη και κρύες, συνδυάζοντας  με ένα καλό λευκό κρασί.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή