16.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σουπιές, το απόλυτο δόλωμα.

Κείμενο φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

Απόλυτο δόλωμα και για τις Συναγρίδες στο φύλακα…
Τις ψαρεύουμε με καλαμαριέρες νύχτα με φεγγάρι, τις πρώτες πρωινές ώρες, ή λίγο πριν νυχτώσει. Στην κουζίνα μαγειρεμένη στην κατσαρόλα, στον φούρνο, στο τηγάνι αλλά και στα κάρβουνα είναι σκέτη απόλαυση. Καταναλώνεται ευρέως τη σαρακοστή που είναι η εποχή της.

Η Σουπιά, ή «Σηπία η κοινή» όπως είναι το επιστημονικό της όνομα ανήκει στην οικογένεια των κεφαλόποδων και διαθέτει 10 πλοκάμια, εκ των οποίων τα δυο είναι μεγαλύτερα.
Μετά το κεφάλι επεκτείνεται το κυρίως σώμα που στην επάνω πλευρά του διαθέτει αυγοειδές όστρακο, το λεγόμενο κόκαλο της σουπιάς. Στο πίσω τμήμα του σώματός της βρίσκεται ο αδένας που εκκρίνει ένα μαύρο υγρό που ονομάζουμε μελάνι, μέρος του οποίου απελευθερώνει όταν αισθανθεί ότι κινδυνεύει. Με αυτό τον τρόπο θολώνει τα νερά και βρίσκει την ευκαιρία να ξεφύγει.
Τρέφεται με γαρίδες και μικρά ψάρια, ενώ έχει την ικανότητα ν’ αλλάζει τα χρώματά της και να τα προσαρμόζει ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Το μελάνι της χρησιμοποιείται στην ζωγραφική ενώ το κόκαλό της κονιορτοποιημένο είναι θαυμάσια σκόνη για καθαρισμό δοντιών!
Εκτός από νοστιμότατο φαγητό είναι βεβαίως και θαυμάσιο δόλωμα στην καθετή στο παραγάδι, αλλά και ζωντανή, δολωμένη ολόκληρη σε ψάρεμα με μολύβι φύλακα ή με ζόκα.

Πως ψαρεύουμε τις σουπιές
Τις Σουπιές μπορούμε να τις πιάσουμε ψαρεύοντας από την ακτή, αρκεί να ξέρουμε τους τόπους όπου θα τις αναζητήσουμε.
Ως αλιευτικό εργαλείο χρησιμοποιούμε ένα κοινό καλάμι της αρεσκείας μας με μηχανισμό.
Δένουμε πάνω σε πετονιά 60 mm, 3 – 4 καλαμαριέρες – ψαράκια διαφόρων φωσφορούχων χρωμάτων, έντονο κόκκινο, πράσινο ή πορτοκαλί με παράμαλλο μήκους 5 – 6 πόντων, διαμέτρου 30 – 45 mm, σε απόσταση καλαμαριέρας από καλαμαριέρα 40 έως 60 πόντους, ενώ στο τέλος προσθέτουμε βαρίδι 150 γραμμαρίων.

Δένουμε στο καλάμι την προαναφερόμενη αρματωσιά, πετάμε στην θάλασσα και μόλις το βαρίδι πατώσει αρχίζουμε να μαζεύουμε σιγά – σιγά πετονιά. Οι καλαμαριέρες μοιάζουν σαν κοπαδάκι που κολυμπά στον πυθμένα, το βλέπει η σουπιά, επιτίθεται, πιάνεται στις βελόνες της καλαμαριέρας, εμείς μαζεύουμε την πετονιά με τη χρήση του μηχανισμού μας και φέρνουμε το κεφαλόποδο έξω.
Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε απόχη γιατί αν δεν έχει πιαστεί καλά από τα μουστάκια, μπορεί να «ξεβελονιαστεί» και να μας φύγει.

Αν τα νερά είναι πολύ ρηχά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μόνο καλαμαριέρα, δεμένη σε λίγο μακρύτερο παράμαλλο το οποίο μπορεί να αποτελείται από αόρατη πετονιά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συλλάβουμε το βράδυ 4 – 5 σουπιές, που την επόμενη ημέρα θα γίνουν δόλωμα στο ψάρεμα με μολύβι φύλακα.


Ας μην ξεχνάμε ότι η σουπιά είναι από τους αγαπημένους μεζέδες της συναγρίδας, ενώ την προτιμούν τα μεγάλα τσαούσια και τα φαγκριά.

Ψάρεμα σουπιάς από το σκάφος το σκάφος
Εκτός από τις καλαμαριέρες σε σχήμα ψαριού, μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε πολύχρωμες καλαμαριέρες σε σχήμα γαρίδας τις οποίες περνάμε σε αρματωσιά με τρία παράμαλλα που αν δεν δέσουμε μόνοι μας, μπορούμε να αγοράσουμε από κατάστημα ειδών αλιείας.

Προμηθευόμαστε ακόμη από δυο – τρεις καλαμαριέρες για ρεζέρβα και από δυο αρματωσιές για να είμαστε σίγουροι. Πολλές φορές καθώς ψαρεύουμε οι καλαμαριέρες μπορεί να κολλήσουν στον πυθμένα επάνω σε κάποιο παλιό παραγάδι, ή ακόμη και σε δίχτυα. Είναι αμαρτία να χαλάσουμε το ψάρεμά μας για ένα κόλλημα.
Μόλις φέρουμε τη σουπιά επάνω και πριν τη βάλουμε στη βάρκα, την κρατάμε για λίγο προς τη θάλασσα για να βγάλει το νερό της, αμέσως μετά την τοποθετούμε σε κουβά γιατί θα γεμίσει ο τόπος μελάνι και πιστέψτε με μια σουπιά μπορεί να κάνει χάλια ολόκληρο σκάφος.

Ως δόλωμα στο παραγάδι και την καθετή.
Για να δολώσουμε τις σουπιές προχωρούμε στην παρακάτω διαδικασία:
Τις Καθαρίζουμε και τις ξεπετσιάζουμε. Χρησιμοποιούμε μόνο το σώμα, ενώ το κεφάλι και τα πλοκάμια τα τηγανίζουμε και τα τρώμε, ή τα χρησιμοποιούμε για άλλου είδους ψάρεμα, για παράδειγμα γίνονται υπέροχες «φούστες» στο surfcasting, Εμείς πάντως τα τρώμε τηγανητά!
Αφού καθαρίσουμε καλά τις σουπιές ρίχνουμε τα σώματα σε κουβά με λίγο θαλασσινό νερό, τα παραγουλιάζουμε καλά – καλά μέχρι ν’ ασπρίσουν και τα τοποθετούμε σε ξύλο. Με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε λωρίδες και κατόπιν κομμάτια μεγέθους αναλόγως των αγκίστρων που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα κομμάτια αυτά διατηρούμε σε δοχείο με θαλασσινό νερό μέχρι να τα δολώσουμε στο παραγάδι. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τη σουπιά στην καθετή, παίρνουμε μαζί μας το σώμα και λίγο πριν αρχίσουμε να ψαρεύουμε κόβουμε όπως παραπάνω, αναλόγως πάντα του μέγεθος των αγκίστρων που χρησιμοποιούμε.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε ώστε να μην κολλήσουν επάνω τους κόκκοι άμμου θαλάσσης ή οποιαδήποτε άλλα ξένα σωματίδια, γιατί το δόλωμά μας θα χαλάσει και δεν θα το τρώνε τα ψάρια.

Κείμενο φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή