20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συναγρίδα με Ζόγκα

 κείμενο – φωτογραφίες Νϊκος Λυμπερόπουλος

Η ζόγκα είναι η “γιαγιά” θα λέγαμε των “νέων τεχνικών” που βασίζονται στο μολύβι-αγκίστρι, είτε ενσωματωμένο, είτε όχι.

Με ζόγκα ψαρεύουμε πάνω από ξέρες και τραγάνες, ή τροκάδες , εκεί δηλαδή που συνήθως συχνάζουν τα καλά ψάρια και πάντα λίγο πιο πάνω από τον βυθό, σε βαθιά και καθαρά νερά. Ως δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωντανό ψάρι (κεφαλόπουλο, μελανούρι, γύλο κλπ), ασπροδόλι ( σουπιά, καλαμάρι), ή γαρίδα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν  ζόγκες διαφόρων μεγεθών με μεγάλα και μικρά αγκίστρια. Για ψάρια 3κιλα και πάνω χρησιμοποιούμε ζόγκες από 3 έως 8 νούμερο, ενώ κάποιες φορές χρησιμοποιούμε κι έναν «κλέφτη». Περνάμε το αγκίστρι της ζόγκας στο σώμα της μεγάλης γαρίδας και το «αγκίστρι – κλέφτη» στο κεφάλι της. Με αυτό τον τρόπο, όπως κι αν κτυπήσει το ψάρι δύσκολα θα ξεφύγει από το αλιευτικό μας εργαλείο. Η διάμετρος της πετονιάς που δένουμε τη ζόγκα απ’ ευθείας, είναι 50 έως 70 χιλιοστά. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε μάνα εβδομηντάρα και παράμαλλο 4 έως 5 μέτρα επίσης 70 χιλιοστών αόρατο.

Πώς ψαρεύουμε.

Με τη ζόγκα ψαρεύουμε από τη βάρκα κρεμαστά, ανεβοκατεβάζοντας σιγά – σιγά. Το ψάρεμα αυτό μπορεί να γίνει την αυγή αλλά και τη νύκτα με φεγγάρι. Όταν ψαρεύουμε με ζόγκα φροντίζουμε να βρίσκεται το αλιευτικό μας εργαλείο όχι πατωτά, αλλά λίγο πιο πάνω, έως και μισό μέτρο. Στο ψάρεμα με ζόγκα πρέπει να ενεργούμε γρήγορα και σταθερά. Μόλις το ψάρι τραβήξει θα πρέπει να κάνουμε μια απότομη κίνηση για να αγκιστρωθεί και αμέσως μετά να παίρνουμε μερικά μέτρα πετονιά, πριν το ψάρι βραχώσει. Αφού πάρουμε δυο τρία μέτρα, μετά μαζεύουμε την πετονιά και οδηγούμε το ψάρι στη βάρκα με τον τρόπο που ξέρουμε, φροντίζοντας δηλαδή να αντιδρούμε ανάλογα στα τραβήγματα ή τα κεφάλια του.
Γάντζος ή απόχη είναι απολύτως απαραίτητα για να φέρουμε το ψάρι από τη θάλασσα στο σκάφος.

Κι έπειτα έρχονται και τα χαμόγελα…!!!

 κείμενο – φωτογραφίες Νϊκος Λυμπερόπουλος

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή