23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σφυρίδες με βαθιά συρτή.

Κείμενο – φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος.

Στείρες και οι σφυρίδες συναντάμε στα μεγάλα μονόπετρα ή τις μεγάλες βραχώδης αποχές. Τις συγκεκριμένες ψαρεύουμε με βαθιά συρτή.

Η βαθιά συρτή μας έχει δώσει ομολογουμένως αρκετές αλιευτικές χαρές, γι αυτό τρέφουμε ιδιαίτερη αγάπη για αυτή. Η ταχύτητα της βάρκας μας ήταν περίπου 2,5 μίλια και σκοπός μας να κατεβάσουμε το δόλωμα κοντά στον βυθό έτσι ώστε να ψαρεύει 1,5 – 3 μέτρα πάνω από αυτόν. Δέσαμε το ψεύτικο ψαράκι μας που ήταν δεκαεξάρι πρασινοκίτρινου χρώματος (αργότερα χρησιμοποιήσαμε και πορτοκαλί) και αφήσαμε 30 μέτρα νήμα πίσω από το σκάφος. Μόλις το μολύβι έφτασε στο επιθυμητό βάθος που θέλαμε να ψαρέψουμε ρυθμίσαμε τα φρένα του μηχανισμού και το δόλωμά μας άρχισε να σέρνεται εκεί που ελπίζαμε να συναντήσουμε στείρες και σφυρίδες.

Το άρπαγμα του ψαριού
Όταν ήρθε το δυνατό τράβηγμα, δεν κόψαμε την ταχύτητα της βάρκας για να μην του δώσουμε την ευκαιρία να πάρει μπόσικα και να τρέξει να βραχώσει. Για αυτόν τον λόγο τα φρένα του μηχανισμού δεν ήταν πολύ λάσκα έτσι ώστε το ψάρι να μην μπορεί να πάρει πολλά μέτρα. Όταν βεβαιώθηκα ότι έχω πάρει αρκετά μέτρα νήματος έτσι ώστε να μην μπορεί πια να κατέβει στον βυθό, τότε κάναμε κράτη και μαζέψαμε το υπόλοιπο νήμα.

Αλιευτικά εργαλεία
Η χρήση χοντρής πετονιάς στο παράμαλλο είναι επιβεβλημένη γιατί τα πατόψαρα όταν τσιμπήσουν το δόλωμα ορμούν να κρυφτούν στα βράχια, ή τρίβονται στις πέτρες για να κόψουν το παράμαλλο. Γι’ αυτό στην μάνα είχαμε δέσει ένα στριφτάρι καλής ποιότητας και αντοχής με παράμαλλο 70 χιλιοστών αόρατο. Απολύτως απαραίτητο όργανο γι’ αυτό το ψάρεμα είναι φυσικά το βυθόμετρο που μας έδειχνε ανά πάσα στιγμή το βάθος της θάλασσας. Σκοπός του βυθόμετρου είναι η ένδειξη του βάθους και η απεικόνιση του βυθού, ώστε να προσαρμόζουμε το μήκος του και να προστατεύουμε το αλιευτικό μας εργαλείο από κόλλημα στα βράχια του πυθμένα.

Με τη βαθιά συρτή και τα μεγάλα ψάρια που τσιμπάνε σε βάθος πάνω από τα 15 μέτρα, αντιμετωπίζουμε έντονα το πρόβλημα της αντίστασης που παρουσιάζεται μέσα στο νερό, με πετονιά και μολύβια. Για να αντισταθμίσουμε αυτούς τους παράγοντες μειώνουμε κατ’ αρχήν την ταχύτητα της βάρκας στο ελάχιστο επιτρεπτό δηλαδή μέχρι 2 περίπου μίλια ώστε το εργαλείο μας να εξακολουθεί να ψαρεύει 1,5 έως 3 μέτρα πάνω από τον βυθό. Επίσης, για να αντιμετωπίσουμε την αντίσταση της πετονιάς χρησιμοποιούμε συνθετικά νήματα, που στην ίδια διάμετρο προσφέρουν από διπλάσια έως τριπλάσια αντοχή σε σχέση με τις κοινές πετονιές. Πάντως θα πρέπει εσείς οι ίδιοι εφαρμόζοντας τις παραπάνω παραμέτρους στη βάρκα σας και κάνοντας τις δικές σας ρυθμίσεις, θα φθάσετε στο ζητούμενο.

Επιστρέψαμε με δυο καλά ψάρια. Τα κεφάλια και τις ουρές τα κάναμε σούπα ενώ το υπόλοιπο σώμα χοντρές φέτες ψητές στα κάρβουνα.

Κείμενο – φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή