17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Τυχερές» ή “Αυτόνομες καθετές”.

Κείμενο – φωτογραφίες  Νίκος Λυμπερόπουλος

Αυτόνομες καθετές ή «Τυχερές» όπως τις αποκαλούν οι παλιοί ψαράδες. Αλιευτικό εργαλείο που μας δίνει την δυνατότητα να πιάσουμε καλά ψάρια είτε με μπουνάτσα είτε και με λίγο καιρό.

Οι αυτόνομες καθετές είναι αλιευτικά εργαλεία τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν έχει καιρό και δεν μπορούμε να μείνουμε στο σημάδι. Φτάνοντας στον τόπο που επρόκειτο να ψαρέψουμε, ρίχνουμε 3 ή  4 τυχερές, τις μαζεύομε, ξεψαρίζουμε, ξαναδολώνουμε, επιστρέφουμε στο σημάδι, ξαναρίχνουμε και επαναλαμβάνουμε όσο αντέχουμε.

Από την στιγμή που ρίξουμε την πρώτη καθετή και μέχρι την ολοκλήρωση της τέταρτης, περνάει χρονικό διάστημα ικανό για να ψαρέψουν τα αλιευτικά εργαλεία, μέχρι να τα ξαναμαζέψουμε. Αν τη συγκεκριμένη ημέρα τα ψάρια τρώνε, οι αυτόνομες καθετές μας θα είναι κάθε φορά γεμάτες.

Τα υλικα για την κατασκευή

Για την κατασκευή τους χρειαζόμαστε:

Πετονιά 100 χιλιοστών για μάνα,

Πετονιά 30 χιλιοστών για παράμαλλα

Πετονιά 70 χιλιοστών για αρματωσιά

Ένα βαρίδι 300 – 500 γραμμάρια

Ένα στριφτάρι

Μια στριφταροπαραμάνα

Μία μεγάλη Λεκάνη

Ένα κομμάτι φελλό ή άλλο υλικό στήριξης αγκίστρων

Ένα μικρό ναυτικό κλειδί

Ένα τσαμαδούρι

Ένα κομμάτι λεπτό σχοινί.

Το αλιευτικό εργαλείο

Η χοντρή πετονιά που θα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να προέρχεται από κουλούρα και όχι από καρούλι για να μην κυκλώνει πολύ. Το μήκος της θα πρέπει να είναι ίσο με το βάθος του τόπου που πρόκειται να ψαρέψουμε, γιατί αν είναι μεγαλύτερο μέχρι να την κόψουμε και να προσαρμόσουμε το τσαμαδούρι έχουμε χάσει χρόνο και απομακρυνόμαστε από το σημάδι γιατί θα φυσάει, οπότε καλό είναι να έχουμε φροντίσει για τα μέτρα ακριβώς, προσμετρώντας και το μήκος της  αρματωσιάς.

Στη μια πλευρά της πετονιάς κάνουμε μια θηλιά, ενώ έχουμε  δέσει το τσαμαδούρι με το λεπτό σχοινί και του έχουμε προσαρμόσει το ναυτικό κλειδί.

Στην άλλη πλευρά της χοντρής πετονιάς δένουμε ένα στριφτάρι και εκεί προσαρμόζουμε την αρματωσιά που μπορεί να αποτελείται από 10 έως 20 αγκίστρια, ενώ στο τέλος δένουμε μια στριφταροπαραμάνα. Στα αγκίστρια μπορούμε αν θέλουμε να περάσουμε και μια χάντρα.

Φτάνοντας στον τόπο, έχουμε δολώσει και στηρίξει τα δολωμένα αγκίστρια στον φελλό, περνάμε το βαρίδι στη στριφταροπαραμάνα, και ρίχνουμε με τη σειρά τα αγκίστρια στη θάλασσα ενώ αφήνουμε τη μάνα κρατώντας  τη θηλιά.

Μόλις πατώσει το βαρίδι περνάμε το κλειδί της σημαδούρας στη θηλιά και ρίχνουμε το τσαμαδούρι στη θάλασσα, ενώ την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε 3 ή 4 φορές όπως προαναφέραμε.

Επιστρέφουμε στο πρώτο αλιευτικό εργαλείο, αρχίζουμε να μαζεύουμε τις καθετές με τη σειρά που τις ρίξαμε, κάθε μια  στη λεκάνη της ώστε να μην μπερδευτούν.

Όσον αφορά το βαρίδι, 300γραμμάρια περίπου είναι αρκετά όταν ψαρεύουμε έως 80 μέτρα, ενώ όσο το βάθος αυξάνεται, αυξάνουμε και το βάρος.

Για πιο άνετη τοποθέτηση των αγκίστρων, μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το διπλάσιο μέγεθος φελλού για τη στήριξη των αγκίστρων.

Κείμενο – φωτογραφίες  Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή