17.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τόποι και τρόποι για υποβρύχιο κυνήγι.

Από τον Ψαροκυνηγό.

Είτε για τους «δεινούς» ψαροκυνηγούς, είτε για τους λεγόμενους «εποχιακούς», εκείνους δηλαδή που ψαρεύουν μόνο το Καλοκαίρι, κατά την διάρκεια των διακοπών τους ή τα Σαββατοκύριακα, οι τρόποι και οι τόποι για υποβρύχιο κυνήγι παραμένουν οι ίδιοι.

Αν και δεν διαθέτουμε σκάφος, παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας πριν ξεκινήσουμε είναι ο καιρός και φυσικά οι πληροφορίες που έχουμε για την περιοχή που θα ψαρέψουμε .Ο καιρός είναι πρωταρχικής σημασίας στην επιλογή του τό­που. Ο τόπος πού θα ψαρέψουμε πρέπει να απαγκιάζει εφόσον θέ­λουμε να απομακρυνθούμε αρκετά και να ψαρέψουμε πολλές ώρες. Οι πληροφορίες επίσης για τον τόπο που θα επιλέξουμε εί­ναι κάτι που θα μας βοηθήσει πολύ. Αυτά ισχύουν κατά βάση για άγνωστα μέρη που θα ψαρέψουμε για πρώτη φορά, αν βρισκόμαστε σε γνωστό μας μέρος τότε η επιλογή του τόπου θα γίνει σύμφωνα με τα προσωπικά μας δε­δομένα. Ως προς την ώρα, το απογευματινό δεν βολεύει και πολύ γιατί αν πέσουμε ας πούμε γύρω στις 5 θα έχουμε μόνο 3-4 ώ­ρες με φως ημέρας, που μάλλον είναι λίγες, εκτός αν σας φτάνουν.. Το καλύτερο είναι να πέσουμε νωρίς το πρωί ώστε να έχουμε πολλές ώρες στη διάθεση μας. Βέβαια το καλοκαίρι είναι δύσκολο να κοιμηθούμε πριν τις δώδεκα ώστε να έχουμε κλείσει 7-8 ώρες ύπνου πριν το ψάρεμα μας.Το Βασικότερο πριν το υποβρύχιο ψάρεμα είναι να είμαστε ξεκούραστοι.

Ψαρεύοντας
 Κατεβαίνουνε σε μια παραλία και πέφτουμε δεξιά ή αριστερά, κολυμπάμε παράλληλα με τα βράχια της ακτής και επιστρέφουμε. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο μακριά φτάσουμε τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα μας κι αυτό γιατί τα κοντινά στην παραλία μέρη είναι πιο ψαρεμένα και κατά κανόνα με λιγότερο καλή διαμόρφωση βυθού. Καλό είναι τα πρώτα χιλιόμετρα να τα κολυμπήσουμε σχετικά γρήγορα και από κει και πέρα να αρχίσουμε να ψα­ρεύουμε συστηματικά. Αν το μέρος είναι κατάλληλο, καλό είναι πηγαίνοντας να πάρουμε την πιο ρηχή ζώ­νη και στον γυρισμό που θα έχουμε ανοίξει τα πνευμόνια μας την πιο βαθιά ή και ανάποδα με τη λογική ότι στον πηγαιμό εί­μαστε πιο ξεκούραστοι και ψαρεύουμε πιο βαθιά, ενώ στο γυ­ρισμό που είμαστε κουρασμένοι πιάνουμε τα ρηχά. Αυτό ανάλογα με την ψαρευτική ιδιοσυγκρασία του καθενός.Σ’ αυτή τη περίπτωση είναι πολύ βολικό να ψαρέψουμε μόνο κατά τη μία κατεύθυνση (χωρίς να γυρίσουμε) μια περιοχή α­κτογραμμής . Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα. Δεν ψαρεύ­ουμε τον ίδιο τόπο δυο φορές οπότε στην επιστροφή το ενδιαφέρον είναι μειωμένο, Αν έχει πλάγιο καιρό τον παίρνου­με μαζί μας. Ψαρεύουμε  μεγαλύτερα κομμάτια αφού δεν έχουμε επιστροφή, Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε και εναλλακτικές λύσεις. Κανονίζουμε με την συντροφιά μας να πέσουμε πρωί και να βγούμε σε ένα σημείο όπου εκεί­νοι θα έχουν πάει για μπάνιο το μεσημέρι και τους ανταμείβουμε κάνοντας τους το τραπέζι με εκλεκτά ψά­ρια, φροντίζουμε να μας παραλάβουν σε κάποιο σημείο όπου έχουμε κανονίσει να βγούμε και πάμε για ψάρεμα με δύο αυτοκίνητα. Αφήνουμε το ένα στο μέρος όπου έχουμε υπολογίσει ότι θα βγούμε με όλα όσα θα χρειαστούμε στην επιστροφή, (ρούχα, πετσέτες, νερό) και στη συνέχεια πάμε με το άλλο αυτοκίνητο και τον ε­ξοπλισμό μας στο μέρος όπου θα πέσουμε. Βουτάμε και βγαίνουμε στο σημείο που έχουμε αφήσει το πρώτο αυτοκίνητο, μετά επιστρέφουμε στο σημείο που πέσαμε και παραλαμβά­νουμε το άλλο αυτοκίνητο.Ο τρόπος αυτός είναι πραγματοποιήσι­μος σε μέρη που ο δρόμος πάει πα­ράλληλα με την παραλία και με πολλές προσβάσεις σε αυτή. Οι ακτές του Σαρωνικού, αλλά και οι ακτές της Εύβοιας που βλέπουν Αιγαίο είναι ιδεώδεις, μόνο που εκεί οι αποστάσεις από παρα­λία σε παραλία είναι μεγάλες και με δύσκολη πρόσβαση.

Σε Κάβους

Μια πολύ καλή επιλογή είναι ένας μακρό­στενος κάβος που έχει πρόσβαση στη βάση του και από τις δύο πλευ­ρές του. Συνήθως αυτοί οι κάβοι κά­νουν παραλίες στη βάση τους και η απόσταση μεταξύ τους μπορεί να είναι πολύ μικρή. Πηγαίνουμε λοι­πόν στη μεριά από όπου θα βγούμε και αφήνουμε εκεί το αυτοκίνητο μας, Στη συνέχεια περπατάμε με τον εξοπλισμό μας τη μικρή απόστα­ση μέχρι την άλλη πλευρά του κά­βου από όπου θα πέσουμε. Ψαρεύ­ουμε γύρω γύρω τον κάβο και βγαί­νουμε από την άλλη μεριά χωρίς να χρειαστεί να γυρίσουμε πίσω.

Σε νησίδες

Αν η απόσταση μιας νησίδας από την ακτή είναι σχετικά μικρή, μπορούμε να περάσουμε απέναντι και να ψα­ρέψουμε γύρω από αυτή. Αν κάνει ρηχά και βράχια μετα­ξύ της και της ακτής, είναι ακόμα καλύτερα γιατί θα πάμε ψαρεύο­ντας και έτσι θα αξιοποιήσουμε το χρόνο μέχρι να κο­λυμπήσουμε απέναντι, θα αι­σθανόμαστε καλύτερα και ψυ­χολογικά από το να κολυμπάμε σε βαθιά νερά χωρίς να βλέπουμε βυ­θό στο πέρασμα.Αν η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τον καιρό και τα ρεύματα και ακόμα πιο πολύ τα σκάφη που ενδεχομένως θα περνούν ανάμεσα στη νησίδα και την ακτή, που ειδικά το καλοκαίρι μπορεί να είναι πολλά, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.

Κοντά στην ακτή

Αν γνωρίζουμε την ύπαρξη μιας ξέρας κοντά στην ακτή μπορούμε. να κολυμπήσουμε σε αυτή πέφτοντας από κάποιο κοντινό σημείο της για να την ψαρέψουμε.Θα πρέπει να έχουμε πολύ καλά σημάδια για να βρούμε εύκολα τη ξέρα αφού χωρίς βάρκα δεν είναι εύκολο να ψάχνουμε κάποιο αόριστο σημείο μέσα στο πουθενά. Γενικά δεν είναι πολύ καλή επιλογή να ψάξουμε κολυμπώντας να βρούμε μια ξέρα που είδαμε στο ναυτικό χάρτη ή για την οποία μας είπε κάποιος χωρίς συγκεκριμένο σημάδι, το πιθανότερο είναι να περιπλανηθούμε χωρίς αποτέλεσμα.
Αν όμως ο βυθός είναι  τέτοιος ώστε μπορούμε να ψαρέψουμε ακόμα και αν δεν βρούμε το συγκεκριμένο σημείο που ψάχνουμε, το επιχειρούμε. Ένα από τα πλεονε­κτήματα του πολύωρου ψαρέματος είναι ότι κολυ­μπώντας μεγάλα τμήματα θάλασσας, μπορούμε να ανακαλύψου­με ξέρες, βραχούρες ή πλάκες στην άμμο. Υπάρχουν μέρη που προδιαθέτουν για τέτοι­ες συναντήσεις, αν για παράδειγμα μπροστά σε μία παραλία υ­πάρχουν πλάκες κοντά στην ακτή, δεν αποκλείεται να κάνει και άλλες σειρές με πλάκες πιο ανοιχτά. Αξίζει λοιπόν το κόπο μερι­κές φορές και ακολουθώντας το ένστικτο μας να αφιερώσουμε λίγη ώρα κολυμπώντας πάνω από την άμμο ή τις ποσειδωνίες με σκοπό να βρούμε κάποια τέτοια ξέρα που θα μας αποδώσει καλύτερα ψάρια.Τέτοια σημεία μπορούμε να βρούμε και ακολουθώντας ψάρια που έχουν γιαλώσει, που μόλις μας α­ντιληφθούν επιστρέφουν στο τόπο τους που συχνά είναι πιο ανοιχτά. 

Ιδανικοί βραχότοποι.

Υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα όπου μπορούμε να κο­λυμπήσουμε πολλές εκατοντάδες μέτρα ανοιχτά και τα βρά­χια να μην τελειώνουν πουθενά, ενώ το βάθος μπορεί να μην ξεπερνάει ούτε τα δέκα μέτρα. Αυτοί οι απέραντοι ψαρότο­ποι είναι ιδανικά μέρη για ψαροτούφεκο. Μπορεί να κολυμπάμε για πολλές ώ­ρες, χωρίς να περνάμε ποτέ από το ίδιο σημείο, ενώ ο βυθός να εναλλάσσεται με βράχια, πλάκες, ανεβάσματα και κοψίματα.Αν ψαρεύουμε συστηματικά σε τέτοιες περιοχές τότε καλό είναι να βάλουμε σημάδια, για το υποβρύχιο κυνήγι της επόμενης φοράς.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή