21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Υποβρύχιο κυνήγι Μάρτιο και Απρίλιο.

Από τον “Ψαροκυνηγό”.

Μπορεί ημερολογιακά να έχουμε μπει στην Άνοιξη, τα νερά όμως παραμένουν κρύα διότι προέρχονται από ένα Χειμώνα που τα έχει παγώσει, γι’ αυτό τα σημαντικότερα στοιχεία είναι η θερμοκρασία της θάλασσας και γενικότερα η κατάστασή της (θολή, ταραγμένη κλπ).

Δεν επιχειρούμε κανενός είδος εξόρμησης όταν η θάλασσα είναι πολύ ταραγμένη, ειδικά κοντά στην ακτή. Κινδυνεύουμε όχι μόνο μέσα, αλλά και κατά την είσοδο ή έξοδο να μας πετάξει επάνω στα βράχια, όπου το λιγότερο θα μας τρυπήσει ένας αχινός.
Επίσης άκρως αποτρεπτική είναι η πολλή ομίχλη, ή η καταρρακτώδης βροχή, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη. Οι συνθήκες αυτές δεν βοηθούν ούτε τις μετακινήσεις με σκάφος, αλλά ούτε και το περπάτημα στα βράχια της ακτής για όσους κάνουν «κολυμπητό» υποβρύχιο κυνήγι.

ΣΤΗ ΘΟΛΟΥΡΑ
Τον χειμώνα η ορατότητα μέσα στη θάλασσα δεν είναι ίδια με αυτή του καλοκαιριού. Έχουμε χαμηλότερη ορατότητα, περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια, εκκρίσεις θαλάσσιων οργανισμών, που θολώνουν τα νερά.
Αν λοιπόν έχει «θολούρα» ακόμη και σε ρηχά νερά, θα πρέπει να επιλέξουμε συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος και αυτός είναι το καρτέρι, ώστε να έρθουν τα ψάρια σε εμάς, φροντίζοντας για την καλή ρύθμιση της πλευστότητάς μας, το σωστό κρύψιμο και χρησιμοποιώντας ένα ευέλικτο όπλο.

Η ΣΤΟΛΗ
Το να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας σε φυσιολογικά επίπεδα είναι το σημαντικότερο. Το χειμώνα δεν μπορούμε να ψαρέψουμε, εάν δεν φοράμε στολή, ενώ το πάχος της έχει να κάνει με τη θερμοκρασία της εκάστοτε εποχής.
Το κρύο επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις, όταν κρυώνουμε μέσα στο νερό η άπνοιά μας δεν θα είναι ικανοποιητική, οπότε επιλέγουμε χοντρή στολή. Φυσικά οι χοντρές στολές απαιτούν και περισσότερα βάρη στη μέση μας, κάτι που δυσκολεύει τις κινήσεις, ενώ επηρεάζει την υδροδυναμική και το εύρος της αναπνοής μας. Υποβρύχιο κυνήγι Απρίλιο και Μάρτιο χωρίς χοντρή στολή όμως, δεν γίνεται…

Η ΕΝΔΥΣΗ ΜΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
Σημαντικό είναι να είμαστε ζεστοί πριν αλλά και μετά την κατάδυση. Πριν τη βουτιά μας, οποιαδήποτε απώλεια θερμοκρασίας ενδεχομένως να μας συνοδεύσει και στο νερό, ενώ μετά το ψάρεμα, άφθονα υγρά και ζεστά ρούχα βοηθούν τον επιβαρυμένο οργανισμό μας να επιστρέψει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.
Αν χρησιμοποιήσουμε σκάφος, μια βρεγμένη στολή κατά τη διάρκεια μετακινήσεων παγώνει γρήγορα με συνέπεια να κρυώνουμε περισσότερο από το να είμαστε μέσα στο νερό. Για αυτό το λόγο οι περισσότεροι ψαροκυνηγοί κατά την κίνηση του σκάφους φοράμε νιτσεράδα πάνω από τις στολή, έστω και την απλή κίτρινη. Ο μόνος τύπος στολής που δεν έχει πρόβλημα είναι με εξωτερικά λεία επιφάνεια, που «στεγνώνει» γρήγορα ακόμη και στον παγωμένο αέρα.
Πάντως καλό είναι να φοράμε νιτσεράδα και μάλιστα να χρησιμοποιούμε και την κουκούλα της, φορώντας πρώτα ένα μάλλινο σκούφο.

ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΣΗ
Μάρτιο και Απρίλιο με τα περισσότερα ψάρια στις ρηχότερες ζώνες τα όπλα 60-75-82 εκατοστών κυριαρχούν, σε αντίθεση με το Καλοκαίρι όπου σε διαυγή νερά και με τα ψάρια ως επί το πλείστον σε πιο βαθιά νερά, το κύριο όπλο που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι 82-90, αλλά και μακρύτερα όπλα αναλόγως των αναγκών της κάθε στιγμής.
Πρώτο μας μέλημα βέβαια στο υποβρύχιο κυνήγι Χειμώνα – Καλοκαίρι, είναι η ασφάλεια μας. Καταδυόμαστε με «ζευγάρι» για να προσέχουμε ο ένας τον άλλο ψαρεύοντας εναλλάξ, ποτέ και οι δύο συγχρόνως ή προς διαφορετική κατεύθυνση και ποτέ χωρίς σημαδούρα.

ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Μάρτιο και Απρίλιο εκτός από τον παγωμένο αέρα, υπάρχει πολύ ησυχία στη θάλασσα σε σχέση με το Καλοκαίρι. Πολλά είδη ψαριών επισκέπτονται τις ρηχότερες ζώνες, ειδικά τα άσπρα: σαργοί, μελανούρια, λαβράκια, κέφαλοι, σάλπες που σχεδόν «φωλιάζουν» στα βράχια των ακτών. Επίσης, τα «μαύρα»: ροφοί, στήρες, σφυρίδες, μετακινούνται συχνότερα προς τα ρηχά απ’ ότι το καλοκαίρι όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ψαρέματος γίνεται μέσα ή κοντά σε τρύπες και είναι η καλύτερη εποχή για να κυνηγήσουμε άσπρα ψάρια – καθώς τρυπώνουν ευκολότερα σε σχέση με το καλοκαίρι – κάνοντας πολύ καλές ψαριές. Στα ίδια νερά το καλοκαίρι έχουμε δει ότι δεν κυκλοφορεί τίποτα.
Μάρτιος και Απρίλιος είναι η καλύτερη περίοδος για υποβρύχιο κυνήγι, ειδικά σε όσους αρέσουν τα άσπρα ψάρια.
 

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή