20.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φτιάχνω μόνος μου τεχνητό για ψάρεμα Ιντσίκου (Inchiku).

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

 Μια από τις πιο αποδοτικές τεχνικές ψαρέματος χρησιμοποιώντας καλάμι με μηχανισμό και κάνοντας μικρότερες και πιο  κοφτές κινήσεις απ ότι στο jigging, πραγματοποιείται το Inchiku (Ιντσίκου) fishing με τη χρήση τεχνητών δολωμάτων ειδικών για το συγκεκριμένο ψάρεμα .

Με το πέρασμα του χρόνου τα τεχνητά δολώματα γίνονται καλύτερα και μοιάζουν όλο και περισσότερο στα ζωντανά. Τα Inchiku jigs ανήκουν στην κατηγορία «καμπούρηδες» όπως τα αποκαλούμε στην ψαράδικη γλώσσα, (εκ του cabura jigging). Ένα από τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου δολώματος είναι ότι δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβάζουμε το καλάμι τόσο έντονα – όπως στο jigging – αλλά πραγματοποιούμε ελαφρές πλάγιες ισοταχείς κινήσεις, με τη μέθοδο δηλαδή του slow sinking. Το καλάμι και ο μηχανισμός είναι σαφώς ελαφρύτερα από αυτά του κλασσικού jigging, ενώ η συμπεριφορά του δολώματος αυτού είναι άριστη, διότι μοιάζει σαν ένα ενα ψάρι να έχει αρπάξει ένα καλαμάρι ή το αντίθετο. Στη θέα αυτή το μεγάλο ψάρι ορμά κατά πάνω τους τα αρπάζει κι έτσι το συλλαμβάνουμε.

Υλικά κατασκευής Inchiku .
Για να φτιάξουμε το δικό μας Ιντσίκου jig, χρειαζόμαστε τα εξής υλικά :
1. Ένα συρόμενο βαρίδι, ή βαρίδι για surfcasting
2. Ένα καλαμάρι σιλικόνης φωσφορούχο
3. Ένα κομμάτι νήμα
4. Δυο Χάντρες φωσφοριζέ
5. Μια γερή στριφταροπαραμάνα
6. Δύο μεγάλα αγκίστρια
7. Χάντρες – ματάκια

Κατασκευή Ιντσίκου.
Επιλέγουμε ένα μολύβι όπως αυτά της εικόνας .

Κάνουμε μια τρύπα στο βαρίδι της επιλογής μας, όπως φαίνεται στη εικόνα απ’ όπου θα περάσει η στριφταροπαραμάνα.

Μπορούμε αν θέλουμε να βάψουμε το μολύβι μπλε ή κόκκινο, ή να φτιάξουμε 4 – 5 τεχνητά δολώματα σε διάφορα χρώματα μολυβιού ή καλαμαριού. Η μπογιά που βάφουμε το μολύβι μπορεί να είναι απλή λαδομπογιά, ή σπρέι ντουκόχρωμα, μπλε, πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο. Το μολύβι μπορεί να είναι ακόμη και δίχρωμο βάφοντάς το με δύο χρώματα, ενώ τα μάτια που θα κολληθούν με δυνατή κόλα, θα τα προμηθευτούμε από είδη ραπτικής, ή από κάποια παλιά καλαμαριέρα που δεν χρησιμοποιούμε.

Συνεχίζοντας την κατασκευή μας, περνάμε από τα κεφαλόποδα το νήμα με τα δεμένα αγκίστρια και τη χάντρα όπως φαίνεται στην εικόνα .

Περνάμε τη δεύτερη χάντρα, τραβάμε το νήμα σιγά – σιγά, το περνάμε από τη συρμάτινη θηλιά του μολυβιού και κολλάμε τις χάντρες- ματάκια.

Με αυτό τον τρόπο έχουμε φτιάξει ένα τέλειο τεχνητό δόλωμα για «ψάρεμα ιντσίκου» και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή. Ίσως μάλιστα να μη μας κοστίσει καθόλου εφόσον τα υλικά θα υπάρχουν στα αλιευτικά μας εργαλεία.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή