19.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χταπόδι στο αλουμινόχαρτο.

Κείμενο: Γιώργος Μάγειρας, φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Το χταπόδι είναι εξαιρετικό ψητό, αλλά και βραστό. Εκτός από ψητό στη σχάρα όμως, υπάρχει και άλλοι τρόποι. Έναν από αυτούς έχουμε εφαρμόσει πολλές φορές όταν γυρίζουμε στο λιμάνι μετά από ψάρεμα.

Για  να φαγωθεί το χταπόδι πρέπει να χτυπηθεί 40 φορές και να παραγουλιαστεί,  ώστε να μαλακώσει. Μόλις χτυπηθεί τα πλοκάμια του χαλαρώνουν και κρεμάνε, ενώ μετά θα πρέπει να  παραγουλιαστεί μέχρι να ασπρίσει και να κατσαρώσει.Αφού κρεμαστεί στον ήλιο για να ξεραθεί, αμέσως μετά  είναι έτοιμο να πέσει στα κάρβουνα, ώστε μόλις ψηθεί να είναι τραγανό απ’ έξω και μαλακό από μέσα.

Μια ευκολότερη αλλά όχι παραδοσιακή λύση είναι μετά το χτύπημα  να μπει στην κατάψυξη. Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά στο μαλάκωμά της σάρκας του κι έτσι μετά από μερικές  εβδομάδες είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Χταπόδι τυλιχτό στο αλουμινόχαρτο.

Αφού έχουμε εφαρμόσει την προηγούμενη διαδικασία και έχουμε κρεμάσει το χταπόδι στον ήλιο ώστε να στεγνώσει, χωρίζουμε τα πλοκάμια του και τα τυλίγουμε καλά 2 – 3 φορές με αλουμινόχαρτο χωρίς να παίρνει αέρα η συσκευασία που φτιάξαμε.

Έχουμε ανάψει φωτιά, έχουμε προσθέσει  κάρβουνα  τα οποία έχουν ανάψει καλά – καλά. Κάνουμε μια μικρή λακκούβα στα κάρβουνα και μέσα σε αυτή τοποθετούμε την συσκευασία που έχουμε φτιάξει με το χταπόδι  στο αλουμινόχαρτο.

Σκεπάζουμε με τα αναμμένα κάρβουνα και αφήνουμε να ψηθεί για 20 λεπτά έως μισή ώρα –ανάλογα με το μέγεθος των πλοκαμιών.

Μετά σχίζουμε το αλουμινόχαρτο και απολαμβάνουμε τον φοβερό μεζέ με λαδόξυδο και φρέσκια ρίγανη, ή και σκέτο…στο λιμάνι δεν διαθέτουμε και πολλά – πολλά …

Μπορούμε επίσης κατά τη συσκευασία πριν ψηθεί και τυλιχτεί στο αλουμινόχαρτο το χταπόδι, να προσθέσουμε μερικές φέτες τομάτα και πιπεριά πράσινη ή κόκκινη ή καυτερή αν μας αρέσει. Επίσης μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας κρασί.

Κείμενο: Γιώργος Μάγειρας, φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή