22.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ψάρεμα από την ακτή για υψηλές αλιευτικές απαιτήσεις.

Κείμενο – φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος.

Στο συγκεκριμένο ψάρεμα χρησιμοποιήσαμε ως δόλωμα, μονοδόλι. Πρόκειται για σκουλήκι ανώτερης κατηγορίας με μεγάλη επιτυχία στα καλά ψάρια.

Ο μέσος όρος του μεγέθους του είναι γύρω στα επτά εκατοστά, ενώ πρόκειται για ανθεκτικό δόλωμα αφού μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό μια περίπου εβδομάδα. Η συντήρηση του γίνεται είτε μέσα σε θαλασσινό νερό, όπου δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα δάχτυλο, είτε μέσα σε βρεγμένη  εφημερίδα – βουτηγμένη σε θαλασσινό ασφαλώς νερό- στο ψυγείο.
Στο μονοδόλι διαφέρει ο τρόπος που το περνάμε στο αγκίστρι. Σε αντίθεση με άλλα σκουλήκια  πού τα περνάμε κεντητά, το αγκίστρι διαπερνά το Χαλκιδέϊκο που δολώνεται ολόκληρο, εξ ού και το όνομά του (Μονοδόλι). Το προκλητικό χρώμα του, η ικανότητα του να φωσφορίζει και οι ελκυστικές κινήσεις που κάνει δολωμένο, το αναγάγουν σε ένα απο τα καλύτερα δολώματα.
Το πεταχτάρι, είναι ο κύριος τρόπος κατά τον οποίο χρησιμοποιείται, ενώ σπανίως στο παραγάδι και τη καθετή.
Είναι καλό δόλωμα για τσιπούρες, λυθρίνια, σαργούς, ενώ το μελανούρι και το λαβράκι δύσκολα αντιστέκονται στη προκλητικότητά του, αρκεί να είναι ημέρα που τα ψάρια «τρώνε».


Καλάμι και μηχανισμός

Θα χρειαστούμε είναι ένα καλό καλάμι τηλεσκοπικό, με action 20 – 60  ή 40 – 80, ανάλογα την απόσταση βολής που θέλουμε να επιτύχουμε, μήκους από 3,5 m έως 4,5 ή 5 m.   Όσο πιο μικρό είναι το action, τόσο πιο καλά νιώθουμε το τσίμπημα του ψαριού, αλλά θα έχουμε απώλεια σε μακρινές βολές.Ο  μηχανισμός που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να διαθέτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πομπίνα ( μακρινές βολές – πολλά μέτρα πετονιάς ή νήματος). Η σχέση περιστροφής του πρέπει να είναι επίσης μεγάλη, για παράδειγμα 5.3/1, και με όσο το δυνατόν περισσότερα ρουλμάν για καλύτερη λειτουργία.


Πετονιές και αρματωσιές

Για κύρια πετονιά θα διαλέξουμε μια 100 ή 200 m από 30 έως 35 mm, με μεγάλη αντοχή στην καταπόνηση και εξαιρετικά λεία για μακρινά πετάγματα, αόρατη, χαμηλής μνήμης και πάρα πολύ δυνατή. Για τα παράμαλλα χρησιμοποιούμε 0,18 mm / 3,5 kg.
Η πετονιά για τη μάνα της αρματωσιάς πρέπει να είναι από 8 ως 15 mm πιο λεπτή από αυτήν της μπομπίνας και ίδια σε χαρακτηριστικά με αυτά της πετονιάς για τα παράμαλλα.                                             

Τα αγκίστρια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι και αυτά καλής ποιότητας γαλβανισμένα, No 4- 6, ίσια και όχι στραβά, το βάρος του βαριδιού πρέπει να συμφωνεί με το action του καλαμιού μας, (για παράδειγμα αν το action είναι 40 – 80, το βαρίδι μας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80 γραμμάρια), ενώ θα πρέπει να είναι τύπου καμπάνας ή συρόμενο.

Κείμενο – φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή