16.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γεμιστά καλαμάρια στο τηγάνι ή την κατσαρόλα και μια συνταγή της γιαγιάς.

Επιμέλεια  Γιώργος Μάγειρας

 Γεμιστά  καλαμάρια στο τηγάνι

Υλικά

1 κ. καλαμάρια ή θράψαλα
1/2 φλιτζάνι γαλέτα
1/4 φλιτζάνι τυρί ρομάνο τριμμένο ή άλλο της αρεσκείας  σας.
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 αυγά
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι του νερού λευκό κρασί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια ή τα θράψαλα καλά, τα αφήνουμε ολόκληρα και τα στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε τη γαλέτα, το τυρί, το μαϊντανό, τα αυγά, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Γεμίζουμε τα καλαμάρια ή τα θράψαλα και κλείνουμε καλά τα ανοίγματα με οδοντογλυφίδα. Τα τοποθετούμε σε βαθύ τηγάνι με καπάκι και τηγανίζουμε για λίγο να πάρουν ροζ χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα κατεβάζουμε όταν είναι έτοιμα (ανάλογα πόσο «ζουμερά» ή καλοψημένα τα θέλουμε).

Γεμιστά καλαμάρια ή θράψαλα στην κατσαρόλα.

(Συνταγή της γιαγιάς)   

Καθαρίζουμε και πλένουμε ενάμισι κιλό μικρά έως μέτρια καλαμάρια ή θράψαλα και  ψιλοκόβουμε τα εντόσθια και τα πλοκάμια τους. Σοτάρουμε σε τρία τέταρτα φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, μισό κιλό ψιλοκομμένα φρέσκα ή ξερά κρεμμύδια (αναλόγως εποχής) τα πλοκάμια και τα εντόσθια και τα σβήνουμε με τρία τέταρτα του φλιτζανιού λευκό κρασί.

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ρύζι, δύο κουταλιές της σούπας γαλέτα ή τριμμένη φρυγανιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια ή τα θράψαλα μέχρι τη μέση και τα τσιγαρίζουμε πολύ προσεκτικά με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ένα κουτί τομάτες αποφλοιωμένες και λιωμένες (ή αν βρούμε φρέσκιας κόκκινες και πολύ γινωμένες). Ρίχνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για μιάμιση έως δύο ώρες.

Καλή όρεξη και καλές θάλασσες !!!

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή