16.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Φαραώ. Αναζήτηση, περισυλλογή, δόλωση και πάστωμα. Ο καλύτερος μεζές για τον Σαργό.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Από τα  ακριβότερα δόλωμα αλλά και το πιο δελεαστικό για τα ψάρια με σίγουρα αποτελέσματα .Οι διαστάσεις αυτού του δολώματος είναι εντυπωσιακές, διότι το μήκος του ξεπερνά το ένα μέτρο. Το να το δούμε όμως στη θάλασσα να κολυμπά είναι απίθανο αφού βρίσκεται πάντα στην τρύπα του όπου και το αναζητάμε.

Για να το βγάλουμε έξω και να το συλλάβουμε χρησιμοποιούμε μια παστή σαρδέλα μπροστά από την τρύπα του, με το που την αρπάζει

το καρφώνουμε στο σβέρκο με ένα μικρό καμάκι αποτελούμενο από τρία μεγάλα αγκίστρια παραγαδίσια, ισιωμένα. Το μικρό αυτό καμάκι έχει ένα σχοινάκι και είναι δεμένο στην άλλη άκρη με ένα μικρό πλαστικό μπουκαλάκι βυθισμένο στο νερό. Αυτό λειτουργεί ως σημαδούρα, έχει άνωση και δεν αφήνει περιθώρια στο σκουλήκι να χωθεί στην τρύπα του. Το συνεχές τράβηγμα του μπουκαλιού με την δύναμη της άνωσης  οδηγεί το σκουλήκι σιγά – σιγά έξω από την τρύπα του μέχρι την επιφάνεια όπου το μαζεύουμε με την άνεση μας.
Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να βγει το δόλωμα στην επιφάνεια.

Εμείς όμως μπορούμε  να το αγοράσουμε έτοιμο από τα καταστήματα ειδών αλιείας. Αφού διαλέξουμε αυτό που επιθυμούμε συνδυάζοντας ζωντάνια, μάκρος και τιμή, ο καταστηματάρχης το τοποθετεί είτε μέσα σε ένα σακουλάκι με θαλασσινό νερό, η μέσα σε ένα πλαστικό δοχείο. Εμείς για να το διατηρήσουμε μπορούμε να το αφήσουμε εκεί. Αν όχι, τότε το τοποθετούμε σε ένα δικό μας λεκανάκι με μία παγοθήκη  αλλάζοντας τακτικά το νερό.
Αν είμαστε προσεκτικοί μπορούμε να διατηρήσουμε το δόλωμα μας ζωντανό πάνω από βδομάδα. Αν σε περίπτωση το δόλωμα χωριστεί στα δυο πρέπει το ένα κομμάτι να το τοποθετήσουμε σε άλλο λεκανάκι και να χρησιμοποιήσουμε πρώτα το κομμάτι που είναι χωρίς  κεφάλι.

Αν η επόμενη εξόρμηση είναι αρκετά μακρινή και μας έχει περισσέψει δόλωμα, τότε το καταψύχουμε, είτε σκέτο έτσι όπως είναι, είτε αλατίζοντας το με χοντρό αλάτι, ξεραίνοντας το και στραγγίζοντας το σε εφημερίδα και ακολούθως το τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Η δόλωση του φαραώ θέλει προσοχή. Όσοι έχουν «γευτεί» δαγκωματιά Φαραώ καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοούμε. Το στόμα του είναι κοφτερό και γι’ αυτό δεν πρέπει να το πιάνουμε ποτέ από εκεί.

Τα πρώτα κομμάτια δολώματος που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από το τμήμα της ουράς. Αν δεν πρόκειται να ψαρέψουμε με παραγάδι, αλλά με μονάγκιστρο, πεταχτάρι ή καθετή που χρειαζόμαστε λίγο δόλωμα, τότε με το χέρι πιάνοντας το δόλωμα από την ουρά προσπαθούμε να κόψουμε το ανάλογο κομμάτι. Πιέζοντας λίγο με τα δύο μας δάχτυλα το δόλωμα, αυτό κόβεται σχετικά εύκολα, χωρίς να ματώσει και να λερώσει το νερό. Αυτό όπως καταλαβαίνετε το κάνουμε για να μη ματώσουμε το δόλωμα. Μπορούμε επίσης να κόψουμε από την ουρά ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι, το οποίο το βγάζουμε έξω από τη λεκάνη και με ένα μαχαιράκι κόβουμε κάθε λίγο, όποτε χρειαστούμε δόλωμα, ανάλογου μέγεθους.

Αν πρόκειται να δολώσουμε παραγάδι, τότε η διαδικασία κοψίματος του δολώματος είναι διαφορετική. Χρησιμοποιώντας ένα πλακέ ξύλο, καρφώνουμε στη μία άκρη του με τη βοήθεια μιας πρόκας, το κεφάλι του δολώματος και στη συνέχεια, με ένα κοφτερό μαχαίρι και ξεκινώντας από την ουρά, αρχίζουμε να κόβουμε το σκουλήκι κομμάτια, ανάλογα με τα αγκίστρια μας.

Τα ψάρια που προσελκύει το δόλωμα μας είναι όλα εκλεκτά μουρμούρες. σαργοί, σκαθάρια, Τσιπούρες. Τα μικρόψαρα αν είναι μεγάλο κομμάτι δεν το πλησιάζουν εύκολα γιατί το φοβούνται , αλλά αν είναι μικρό σε σχήμα ροδελίτσας, τότε το κατασπαράζουν. Συνήθως το δολώνουμε σε τόπο που ξέρουμε ότι έχει κάποιο εκλεκτό ψάρι,. Το κομμάτι που θα δολώσουμε στο αγκίστρι μας θα είναι αρκετά μεγάλο και ζωντανό για να χτυπήσει το ψάρι το «καλό». Περασμένο στο αγκίστρι, συνεχίζει να κάνει σπασμωδικές, ζωντανές κινήσεις, το αίμα που φεύγει από το σώμα του μαλαγρώνει τη γύρω από δόλωμα περιοχή, ενώ η ικανότητά του να φωσφορίζει και το σκληρό κρέας του, το κατατάσσουν σε ένα από τα  πιο αποτελεσματικά δολώματα, αν όχι στο κορυφαίο.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή