24.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Κέφαλοι και Λαβράκια με πολυάγκιστρο.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

Το χοντρό πολυάγκιστρο μπορεί να μας δώσει κέφαλους, λαβράκια, ακόμη και γοφάρια, αν φυσικά ψαρέψουμε στον σωστό τόπο. Μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας, ή να το προμηθευτούμε από τα καταστήματα ειδών αλιείας.

Η πετονιά πρέπει να είναι διαφανής και όχι πράσινη, κόκκινη κλπ, διότι το ψαροδόλι που θα χρησιμοποιήσουμε ως δόλωμα είναι ασημόλευκο. Το πρώτο αγκίστρι που θα δέσουμε μπορεί να είναι διαφορετικού χρώματος, ή βαμμένο από εμάς με κόκκινο αδιάβροχο μαρκαδόρο, ώστε να μας βοηθά στο ξέμπλεγμα.

Καλάμια και Καρούλες.
Εάν επιλέξουμε καλάμια, θα πρέπει να είναι μικρότερα των τρεισήμισι μέτρων και πάνω από δύο εβδομήντα. Τα δαχτυλίδια τους θα πρέπει να είναι μεγάλα ώστε η πετονιά την ώρα της βολής να μπορεί να ξετυλίγεται ελεύθερα. Ο μηχανισμός μας θα πρέπει να χωράει διακόσια μέτρα πετονιά σαράντα χιλιοστά, καλής ποιότητος ώστε να αντέχει στα απότομα τραβήγματα και τινάγματα, ενώ στην περίπτωση που δέσουμε το πολυάγκιστρο σε καρούλα θα χρησιμοποιήσουμε σαρανταπέντε έως πενήντα χιλιοστά, πάντα όμως πολύ καλής ποιότητος και μαλακή.

Δόλωση σε χοντρό πολυάγκιστρο
Τα δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε στο χοντρό πολυάγκιστρο είναι ψαροδόλια φρέσκα. Δηλαδή Σαρδέλα, γαύρος, κολιαδούρια ή μικρά σαυρίδια.
Η σαρδέλα αρέσει σε όλα ανεξαιρέτως τα ψάρια. Λαβράκια, γοφάρια, μπάφες κλπ. Αν επιλέξουμε αυτό το είδος ψαροδόλι, παίρνουμε δύο ψάρια, σχίζουμε το δέρμα τους  με το πρώτο αγκίστρι και από τις δύο πλευρές, ώστε να τρέξει αίμα. Καρφώνουμε το πρώτο αγκίστρι λίγο πιο πίσω από τα μάτια κρατώντας και τα δύο ψάρια μαζί. Το σημείο αυτό είναι το σκληρότερο του ψαριού και θα τα συγκρατήσει καλύτερα από το αν τρυπάγαμε στο μάτι ή σε κάποιο άλλο σημείο. Πιάνουμε από τα κεφάλια τα ψάρια με το ένα χέρι και με το άλλο το στριφτάρι ώστε η αρματωσιά να τεντώσει. Τυλίγουμε την πετονιά με τα δεμένα αγκίστρια κυκλικά προς τις ουρές των ψαριών και φτάνοντας σε αυτές κάνουμε μια – δύο θηλιές τις οποίες σφίγγουμε, προσέχοντας να μην σπάσουμε το κεντρικό κόκαλο των ψαριών.
Δεν καρφώνουμε ποτέ το τελευταίο αγκίστρι στην ουρά αντί να κάνουμε θηλιά, γιατί ή θα σπάσουμε το κόκαλο των ψαριών, ή πετώντας το ψαροδόλι η σάρκα της σαρδέλας θα σχιστεί και θα ξετυλιχτεί η αρματωσιά. 
Η ίδια ακριβώς διαδικασία με τη σαρδέλα ισχύει για τα μικρά σαυρίδια και για τα κολιαδούρια, που τα σχίζουμε λίγο την κοιλιά αντί του σώματος.
Το αυτό ισχύει και με το γαύρο, τον οποίο δολώνουμε όπως είναι. Λόγω μεγέθους του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τρία ψάρια μαζί.
Μπορούμε ακόμη να κάνουμε και συνδυασμό, σαρδέλα – κολιαδούρι, γαύρο – σαυρίδι κλπ

Πότε θα ρίξουμε
Ο τρόπος ψαρέματος με ψαροδόλι είναι συνήθως νυκτερινός και τελειώνει μέχρις ότου αντέξουμε…η καλύτερη περίπτωση όμως είναι το ξημέρωμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαγορευτικό για τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή