Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος
Στα καταστήματα ειδών αλιείας πωλούνται διάφορα είδη καλαμιών και βάσεων για surfcasting. Ποια είναι εκείνη που θα επιλέξει ο ερασιτέχνης ψαράς και με ποιο καλάμι θα πρέπει να ξεκινήσει το «φλερτ» με το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος.
Το surfcasting κατ’ εξοχήν γίνεται από μεγάλες αμμουδερές παραλίες, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε βάσεις για να στηρίξουμε τα καλάμια με τα οποία θα ψαρέψουμε. Τα καλάμια που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι από 3 και πάνω, ώστε να μεγαλώσουν οι πιθανότητες σύλληψης ψαριού.
Οι Βάσεις των καλαμιών
Ξεκινάμε με την βάση που είναι καρφωμένη στην άμμο. Η βάση αυτή μας επιτρέπει να κρατάμε όρθια τα καλάμια μας κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, αποφεύγοντας να τα κρατάμε πάντα στα χέρα μας, κάτι πολύ κουραστικό. Γενικά, όλες οι βάσεις καλαμιών είναι φτιαγμένες με γωνίες αλουμινίου μήκους 1,30 μέτρων, με τη μία άκρη μυτερή, για να καρφώνεται εύκολα στην άμμο, να μεγαλώνει το ύψος των καλαμιών, ώστε τα κύματα να «ενοχλούν» την τεντωμένη πετονιά μας όσο λιγότερο γίνεται, και η αλμύρα της θάλασσας να μην τις σκουριάζει. Υπάρχουν όμως και με πλαστικό κύλινδρο όπου τοποθετείται το καλάμι, ενώ μια μεταλλική βέργα καρφώνεται στην άμμο.
Η τρίποδη ή Indian, υπάρχει σε μικρό και μεγάλο μέγεθος. Ένας τύπος μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε συγκεντρωμένα τα δύο ή τρία καλάμια με τα οποία ψαρεύουμε, με βάση κοπής δολωμάτων και διαφορετικούς σε μέγεθος γάντζους στους οποίους τοποθετούμε τα έτοιμα παράμαλλά μας, ώστε να μην χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθούν τα καλάμια (σε σχέση με τη θάλασσα, είναι γωνία 45 μοιρών περίπου).
Σε 3 κατευθύνσεις
Οι τρεις κατευθύνσεις που θα ρίξουμε τα δολώματα και η αστάθεια του Indian το καθιστούν άχρηστο στις σκληρές καιρικές συνθήκες. Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε τρία καλάμια, τα δολώματα – εκτός από εκείνο του κεντρικού καλαμιού που θα το ρίξουμε ευθεία προς τα ανοικτά – θα πρέπει να πέσει πολύ ανοικτά στα αριστερά από τη μία πλευρά και στα δεξιά από την άλλη. Αυτό, σε περίπτωση κακοκαιρίας, θα καταστρέψει το ψάρεμά μας, αφού τα δυνατά κύματα, τα φύκια και τα ρεύματα θα έχουν δράση σε περισσότερο μήκος της πετονιάς μας. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι έμπειροι ψαράδες του είδους χρησιμοποιούν τις «κανονικές» μονές βάσεις οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν σε διαφορετικές αποστάσεις ώστε να καλυφθεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι παραλίας. Βέβαια ενώ στην βάση τύπου Indian με μια ματιά παρακολουθούμε και τα τρία καλάμια, στην περίπτωση των μονών βάσεων θα πρέπει να τις καρφώσουμε σε ευθεία γραμμή ώστε να παρακολουθούμε όλα μαζί τα καλάμια, κοιτάζοντάς τα παράλληλα με την ακτογραμμή. Έτσι μόνο θα να αντιληφθούμε έγκαιρα το παραμικρό τσίμπημα.
Τρία καλάμια για ξεκίνημα.
Για τον νέο surfcaster χρήσιμα είναι τρία καλάμια τηλεσκοπικά μήκους από 3,60 έως 4,50 μέτρα, με αντοχή μολυβιού (action) 80 – 150 γραμμάρια και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά ικανά να αντέξουν αρκετά καλά σε κάποιες περιπτώσεις θαλασσοταραχής μεσαίας δύναμης, δηλαδή περίπου 4 μποφόρ. Φυσικά, πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξουμε τα καλάμια μας όταν αποφασίσουμε πιο είδος μηχανισμού πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, με σταθερή μπομπίνα ή με περιστροφική. Στην περίπτωση που επιλέξουμε περιστροφική, το καλάμι αναγκαστικά θα είναι δίσπαστο, σκληρό, με μικρότερους και περισσότερους οδηγούς δηλαδή 8 – 9 .
Καλή διασκέδαση.
Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος
#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe