21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αμπέρδευτη αρματωσιά για ψάρια και καλαμάρια.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο ψάρεμα της καθετής για ψάρια ή καλαμάρια είναι τα παράμαλλα που μπερδεύονται στη μάνα και βερινιάζουν με αποτέλεσμα η αρματωσιά μας να αχρηστεύεται! Τότε είμαστε οπότε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να προβούμε σε αλλαγή της αρματωσιάς…  το οποίο κυρίως σημαίνει αφιέρωση πολύτιμου χρόνου για την αντικατάσταση, ειδικά όταν εκείνη τη στιγμή τα ψάρια  «τρώνε»…  

Σε περίπτωση δε που ψαρεύουμε σε μεγάλο σχετικά βάθος, 60 έως 90 μέτρα, θα χρειαζόμαστε αλλαγή κάθε δυο ριξιές ιδιαιτέρως σε βαθιά τραγάνα που κρατάει χάνους και μπαλάδια. Η λύση είναι απλή, χρησιμοποιούμε το παράμαλλο που σας περιγράφουμε παρακάτω που η λειτουργία του είναι η εξής: Μόλις πιαστεί το ψάρι και αρχίσουμε το ανέβασμα της πετονιάς, καθώς αυτό αρχίζει να περιστρέφεται γύρω – γύρω, το παράμαλλο που είναι αγκιστρωμένο δεν είναι δεμένο απάνω της αλλά σε ένα στριφτάρι που είναι περασμένο στη μάνα. Έτσι δίδεται τη δυνατότητα στο παράμαλλο να περιστρέφεται μεν, χωρίς όμως να μπερδεύεται κι έτσι φέρνουμε το ψάρι ή το καλαμάρι στην επιφάνεια χωρίς τα παράμαλλα να έχουν πάθει το παραμικρό.

Υλικά

ΣτριφταροσωληνίδιαΚομμάτι πετονιάς για μάνα (0,70 – 0,80 χιλ)Πετονιά για παράμαλλα (0,40 χιλ)Αγκίστρια επιλογής μας 

Κατασκευή 

Δεν χρειάζονται ούτε κόμποι ούτε χάντρες.  Τα συγκεκριμένα στριφταροσωληνίδια που τα προμηθευόμαστε από κατάστημα ειδών αλιείας  και πωλούνται σε συσκευασία των 6 τεμαχίων (φωτο) περνάμε ένα – ένα  τη μάνα της της αρματωσιάς και τα σφίγγουμε με μητοτσίμπιδο στο ύψος και την απόσταση που επιθυμούμε, ή κάνουμε ένα κόμπο στην μάνα, αν και αυτό δεν προτείνεται (φωτο ). Στη μία άκρη του παράμαλλου δένουμε το αγκίστρι, ενώ στην άλλη στο στριφτάρι (φωτο).  Με αυτό τον τρόπο αφ’ ενός δεν επιτρέπεται στο παράμαλλο να μετακινείται πάνω – κάτω στη μάνα της αρματωσιάς, αλλά μόνο γύρω – γύρω ώστε να μην μπερδεύεται.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές θέλουμε ανάλογα με το πόσα αγκίστρια ή καλαμαριέρες (φωτο)  θα ψαρέψουμε. 

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή