15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Με τσαπαρί και καλαμαριέρα

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Αν η καθετή θα γίνει με καλάμι ή με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι θέμα επιλογής του εκάστοτε αλιευτή. Οι «αμετανόητοι» προτιμούν καρούλα, κάποιοι άλλοι όπως εμείς, καλάμι. Και στις δυο περιπτώσεις όμως η αρματωσιές στο ψάρεμα που προτείνουμε είναι ίδιες. 

Ο πιο διαδεδομένος και αποδοτικός τρόπος ψαρέματος που γίνεται με το σκάφος σταθερό σε ρηχά αλλά και βαθιά νερά είναι η καθετή.  Στην  καθετή – όπως άλλωστε και σε όλα τα είδη ψαρέματος – θα πρέπει να γνωρίζουμε το βάθος και τη μορφολογία του βυθού, ώστε να χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη πετονιά. H ψιλή είναι ιδανική, αλλά σε βαθιά νερά επιλέγουμε πιο χοντρή. Ως ενδεδειγμένη θεωρείται από πολλούς η 45άρα ενώ άλλοι πάλι χρησιμοποιούν την 70άρα και την 80άρα, εξαρτάται από το χέρι του καθενός. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως χρησιμοποιούμε ψιλή αρματωσιά και παράμαλλα..

Αρματωσιές.

H καθετή αποτελείται από δύο κυρίως τμήματα, τη μάνα και την αρματωσιά. Στην άκρη της μάνας τοποθετούμε ένα μικρό στριφτάρι και σε αυτό δένουμε την αρματωσιά, που αποτελείται από λεπτότερη πετονιά από αυτήν της μάνας. Στην άκρη της αρματωσιάς βάζουμε ένα βαρίδι και κατά διαστήματα δένουμε 3 παράμαλλα με αγκίστρια. Tο μέγεθος και το μήκος των παράμαλλων εξαρτάται από τα ψάρια που θέλουμε να πιάσουμε, αν και συνήθως το μήκος είναι περίπου 20-25 πόντοι, όπως επίσης και τα αγκίστρια βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με τα ψάρια που υπάρχουν στον τόπο που ψαρεύουμε.  Μέγεθός της τάξης του 14 έως 16 είναι ότι πρέπει.

Ένας τρόπος αρκετά απλός και εύχρηστος με ικανοποιητικές αποδόσεις για ευχάριστο και ξεκούραστο ψάρεμα, είναι αυτό με τσαπαρί. Tο τσαπαρί γίνεται από βάρκα που κινείται αργά στην ανοιχτή θάλασσα και δεν θέλει δόλωμα, αφού στα αγκίστρια της αρματωσιάς έχουν δεθεί με κόκκινη κλωστή,  μικρές ασημένιες ή χρυσές φούντες,  ή φτεράκια. H πιο συνηθισμένη μορφή τσαπαρί έχει 8 αγκίστρια με ισάριθμα φτεράκια, που είναι δεμένα με μικρά παράμαλλα στην πετονιά της αρματωσιάς. Στο τέλος της δένουμε ένα μακρύ βαρύ μολύβι γύρω στα 160-200 γραμμάρια και στη συνέχεια την ενώνουμε με τη μάνα, που πρέπει να είναι 70άρα με ένα στριφτάρι.

Αφού ρίξουμε το τσαπαρί στη θάλασσα, στη συνέχεια με γρήγορες και σταθερές κινήσεις το ανεβοκατεβάζουμε στον βυθό, καθώς το σκάφος κινείται αργά.

Για την καλύτερη απόδοση.

Θαυμάσια αποτελέσματα  έχουμε συνδυάζοντας αυτούς τους δυο τρόπους ψαρέματος. Χρησιμοποιώντας δηλαδή την αρματωσιά του τσαπαρί στην καθετή.

Επιλέγουμε τον τόπο που θέλουμε να ψαρέψουμε – που μπορεί να είναι μια πελαγίσια ξέρα στα 90 – 100 μέτρα – και ρίχνουμε καλύτερα πλωτή άγκυρα.

Έχουμε δέσει στην καρούλα μας την έτοιμη αρματωσιά που αγοράσαμε από κατάστημα ειδών αλιείας, προσαρμόζουμε βαρίδι 250 – 350 γραμμαρίων και ρίχνουμε έχοντας δολώσει γαρίδα.

Το αλιευτικό αυτό εργαλείο λειτουργεί πάρα πολύ καλά σε μεγάλα βάθη γιατί αφ’ ενός φωσφορίζει, διαθέτει αρκετά αγκίστρια που μοιάζουν με μικρό κοπαδάκι, είναι και δολωμένο, οπότε αποτελεί ιδανική συνθήκη.

Αν πέσουμε σε μέρα που τα ψάρια τρώνε, θα κρέμονται από την αρματωσιά μας σαν σταφύλια.

Σε ξέρες που έχουμε ψαρέψει με αυτό τον τρόπο, πιάσαμε συγχρόνως, χάνους πελαγίσιους, μπαλάδες, κολιούς και ασπροσάβριδα.

Καλάμι, μηχανισμός δολώματα.

Ίδιες αρματωσιές ισχύουν και για την καθετή με καλάμι από σκάφος. Ένα καλάμι γενικής χρήσεως με ένα μηχανισμό 6/1 θα κάνει την ζωή μας ευκολότερη, θα αποτρέψει τις μπερδεμένες πετονιές στα πόδια μας, ενώ  τα φρένα θα βοηθήσουν στο να μη χάσουμε το μεγάλο ψάρι που θα πιαστεί.

Με την καθετή ψαρεύουμε σχεδόν όλα τα είδη των ψαριών,

χρησιμοποιώντας  κυρίως τεμαχισμένη γαρίδα(φωτο 0014), καλαμάρι ή σουπιά, σκουλήκια, καρτσίνες ή καραβιδάκι. Όσο πιο φρέσκο ή ζωντανό είναι το δόλωμα, τόσο το καλύτερο.

TIPS

Στην περίπτωση του τσαπαρί, μπορούμε να δολώσουμε μόνο τα 4 τελευταία από τα 8 αγκίστρια της αρματωσιάς,  ώστε να ψαρεύουν πατωτά, ενώ τα 4 επάνω θα ψαρεύουν αδόλωτα. Αν τύχουμε σε ημέρα που τα ψάρια είναι μίζερα και δεν αρπάζουν τα δολώματα, μετά από αρκετή χρήση της  αρματωσιάς μπορούμε να αντιστρέψουμε το τσαπαρί ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα αγκίστρια που δεν έχουν δουλέψει πολύ και είναι ακόμα σχεδόν άθικτο το αρπάδι τους.  Δηλαδή θα δέσουμε το κάτω μέρος της αρματωσιάς στο στριφτάρι κι έτσι τα αγκίστρια που ψάρευαν  επάνω θα βρίσκονται κοντά στον πυθμένα. Έτσι θα έχουμε και την σχετική οικονομία, που τόσο μας χρειάζεται στις μέρες μας. Τον προαναφερόμενο τρόπο εφαρμόζει ο εικονιζόμενος συναλιευτής Κώστας με πολύ καλά αποτελέσματα.

Φροντίζετε επίσης κατά την αγορά των αρματωσιών, τα τσαπαρί να διαθέτουν μικρές πράσινες φωσφοριζέ και κόκκινες χαντρούλες για ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση.

Τέλος, στο στριφτάρι περάστε μια παραμάνα και προσαρμόστε μια καλαμαριέρα, γιατί όταν τα καλαμάρια που παραμονεύουν αποφασίσουν να επιτεθούν, οι βελόνες της θα τα συλλάβουν κι έτσι δεν θα τα χάσουμε άδικα. Έχει τύχει ουκ ολίγες φορές να νοιώσουμε το χτύπημα στην αρματωσιά, να δούμε τα σχισίματα που έχουν κάνει τα πλοκάμια τους επάνω σε κάποιο πιασμένο ψάρι, αλλά δυστυχώς καλαμαριέρα δεν είχαμε στην αρματωσιά για να πιαστούν. 

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

#psaremagiaolous#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#boatingworld#sailing#sailingboat#sailinglife#ocean#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips #inflatable #rib #Cruises

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή