19.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κολιοί, σαβρίδια, λευκοσάβριδα και γοπες. Πως τα ψαρεύουμε.

 Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

Οι παροιμίες είναι σοφές! … κι ο κολιός τον Αύγουστο! Εκτός από κολιούς όμως, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι γεμάτοι με κοκάλια, σαβρίδια γόπες και σκουμπριά. Η χαρά της συρτής και του τσαπαρί!

Τα ψάρια

Οι κολιοί και τα σκουμπριά ανήκουν στην οικογένεια των σκομβροειδών. Η επιστημονική ονομασία του κολιού είναι: σκόμβρος ο κολίας. Ξεχωρίζει από τον σκόμβρο, το γνωστό μας σκουμπρί διότι αυτό διαθέτει στη ράχη του που έχει χρώμα βαθύ μπλέ με χρυσοπράσινες ανταύγειες και ένδεκα έως δεκατέσσερις ακτίνες ζίγκ ζαγκ χρώματος μπλε. Τη νύχτα φωσφορίζει, γι’ αυτό το χρησιμοποιούμε για δόλωμα σε παραγάδι, συρτή κλπ. 

Ο κολιός είναι πιο στρογγυλός από το σκουμπρί, έχει πιο άσπρο χρώμα, μεγαλύτερα μάτια χρώματος γαλάζιου, απόχρωση σώματος μουντή με μαύρες σβησμένες κηλίδες στην κοιλιά.Το κοκάλι ανήκει επίσης στην οικογένεια των σκομβροειδών και έχει επιστημονικό όνομα Caranx suareus. 

Μοιάζει πολύ με το σαβρίδι και δεν ξεχωρίζεται πολύ εύκολα. Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως θα δούμε ότι το μάτι του είναι λίγο μικρότερο του σαβριδιού ενώ στο σώμα και στην ουρά έχει λαμπερό κίτρινο χρώμα, κάτι που δεν διαθέτει το σαβρίδι. Το κρέας του είναι νοστιμότατο, ειδικά ψημένο  στα κάρβουνα . 

Οι ψαράδες το αποκαλούν σαβρίδι ή σαφρίδι, ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι Trachurus trachurus. Ανήκει στην οικογένεια των σκομβροειδών με σώμα σαν αδράχτι, χωρίς λέπια, και μεστό κρέας. Στα πλευρά του έχει μια γραμμή που μοιάζει με γαζί, το οποίο προεκτείνεται μέχρι πίσω και αναπτύσσεται έως την ουρά του, ένα είδος πριονωτού αγκαθιού δηλαδή. Στη θάλασσα τα χρώματά  του είναι ασημογάλαζα.

Όπως και το κοκκάλι είναι ψευδομεταναστευτικό ψάρι, με έντονη τάση αρπακτικότητας όταν έχει όρεξη. Τα μικρά σαφρίδια είναι πολύ καλό δόλωμα, ολόκληρα δολωμένα για μεγάλα ψάρια, είτε σε συρτή, είτε σε χοντρό παραγάδι, και λέγονται σαμπανιά. Υπάρχουν τα λευκά και τα μαύρα σαυρίδια εκ των οποίων προτιμώνται τα λευκά που είναι νοστιμότερα. Ασπροσάβριδα ψητά στα κάρβουνα είναι ανεπανάληπτα. 

Η γόπα τέλος είναι πολύ κοινό ψάρι στις Ελληνικές θάλασσες, και η επιστημονική του ονομασία είναι Βώξ ο κοινός. Ψάρι ακανθόπτερο, μικρό στόμα μικρά και μυτερά δόντια, χρώμα πρασινοκίτρινο στηράχη και ασημόγκριζο στα πλευρά, όπου σχηματίζονται κατά μήκος τέσσερις γραμμές χρυσοκίτρινες. ρίγες. Μπορεί να ψαρευτεί με πολύ ψιλό τσαπαρί που καλύτερα να είναι δολωμένο.  

Με τσαπαρί

Το ψάρεμα με τσαπαρί γίνεται από βάρκα με το χέρι ή με καλάμι. Θα χρησιμοποιήσουμε πετονιά πενήντα έως εβδομήντα χιλιοστά, ενώ στο τέλος της θα δέσουμε στριφτάρι γερό. Τις αρματωσιές μας θα τις αγοράσουμε από καταστήματα ειδών αλιείας και μπορούν να είναι διαφόρων μεγεθών και ειδών. Άλλες θα έχουν αγκίστρια με λευκό φτερό, άλλες με γκρι, άλλες συνδυασμός φτερού με βαμμένη κόκκινη βάση,  άλλες με φτεράκι και χάντρα. Στην κάτω πλευρά της αρματωσιάς χρησιμοποιούμε βαρίδι μακρόστενο ή αχλάδι, για να πατώνει και να ανεβοκατεβάζουμε ευκολότερα το εργαλείο. 

Όταν φτάσουμε στο μέρος που επιλέξαμε να ψαρέψουμε ετοιμάζουμε την παραπάνω αρματωσιά (που μπορεί να είναι και δύο μαζί δεμένες),  ρίχνουμε  στη θάλασσα και περιμένουμε μέχρι να πατώσει. Αμέσως μετά, αρχίζουμε να ανεβάζουμε και να κατεβάζουμε την πετονιά, πάνω – κάτω. Μόλις πέσουμε σε κοπάδι θα γίνει χαμός! 

Εάν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε να μας παρασύρει το αεράκι έτσι ώστε να αλλάζουμε τόπο, σέρνοντας το τσαπαρί μας και  ανεβοκατεβάζοντάς το. 

Με συρτή

Όλα τα παραπάνω ψάρια εκτός από τσαπαρί ψαρεύονται και με συρτή. Το αλιευτικό μας εργαλείο δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. 1 έως 4 οργιές παράμαλλο στο οποίο δένουμε είτε τεχνητό σαρδελάκι, είτε αθερινάκι, είτε χρησιμοποιούμε κουταλάκι. Μπορούμε να ψαρέψουμε είτε με το χέρι είτε με καλάμι και μηχανισμό.Ο μηχανισμός μας καλό είναι να περιέχει τουλάχιστον 150 μέτρα νήμα και η σχέση περιστροφής μανιβέλας μηχανισμού να είναι 5 ή 6 / 1.  Το καλάμι για ελαφριά συρτή, ενώ η ταχύτητα πλεύσης  3 έως 3,8 κόμβοι.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή