Κείμενο φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.
To αλιευτικό εργαλείο Tenya είναι ένα κομμάτι μολύβι με ενσωματωμένο αγκίστρι κι ένα έξτρα παράμαλλο από νήμα όπου στην άκρη του είναι δεμένο ένα δεύτερο αγκίστρι ως «κλέφτης».Οι κατασκευαστές του δίνουν διάφορα σχήματα και χρώματα, ενώ τοποθετούν μικρούς μεταλλικούς ενσωματωμένους κρίκους στο πάνω και στο κάτω μέρος.
Το Tenya δολώνεται με νωπή γαρίδα και ανάλογα το εργοστάσιο κατασκευής του τεχνητού, προτείνεται η γαρίδα να δολωθεί από την ουρά ώστε να πάει στο βυθό ανάποδα, ενώ κάποιες άλλες προτείνουν να δολώνεται από το κεφάλι ώστε να καταλήγει στον πυθμένα κανονικά. Το Tenya βέβαια μοιάζει πάρα πολύ με την γνωστή μας ζόκα. Έτσι θα σας προτείνουμε δυο τρόπους κατασκευής του συγκεκριμένου τεχνητού δολώματος που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας χρησιμοποιώντας υλικά που υπάρχουν στον εξοπλισμό μας.
Υλικά
Βαρίδι στρογγυλό, Κομμάτι νήμα, Αγκίστρια, Μαρκαδόροι κόκκινος και μαύρος, Χάντρες σε όψη και σχήμα ματιού.
Κατασκευή.
Κόβουμε το κάτω μέρος του μολυβιού, με ψιλό τρυπάνι (αναλόγως αγκίστρου που θα χρησιμοποιήσουμε. Ανοίγουμε μια τρύπα για να σφηνώσει το αγκίστρι. Τοποθετούμε το πίσω μέρος του και το κολλάμε πολύ καλά . Προσοχή το μολύβι το πιάνουμε με πένσα ή μητοτσίμπιδο γιατί καίει πολύ !!! Μετά δένουμε παράμαλλο με το αγκίστρι της επιλογής μας από τον κρίκο του μολυβιού και το εργαλείο μας είναι έτοιμο, αφού του ζωγραφίσουμε και δυο ωραία μάτια. Στην περίπτωση της ζόγκας, περνάμε παράμαλλο με αγκίστρι όπως φαίνεται στην φωτογραφία και επίσης ζωγραφίζουμε 2 μάτια ή ακόμη καλύτερα κολλάμε μια χάντρα σε όψη και σχήμα ματιού. Τώρα είναι έτοιμα να περάσουμε τη γαρίδα και να ψαρέψουμε.
Πώς ψαρεύουμε με Tenya.
Οι εταιρείες κατασκεύασαν πολύ ελαφρά αλλά ισχυρότατα καλάμια για το συγκεκριμένο ψάρεμα, εφοδιασμένα με πολλούς οδηγούς και συνήθως με γεμάτη μύτη. Ένα τέτοιο καλάμι φορά μηχανισμό spinning ή baitcasting.Με το Tenya ψαρεύουμε πάνω από τον τόπο. Κατεβάζουμε το δόλωμα και μόλις πατώσει το σηκώνουμε λίγο πάνω από τον πυθμένα και το κρατάμε εκεί. Μετά από λίγη ώρα το σηκώνουμε ακόμη ένα – ενάμισι μέτρο και επαναλαμβάνουμε μέχρι το δόλωμα να σηκωθεί 4-5 μέτρα από τον πυθμένα. Στη συνέχεια, το ξανακατεβάζουμε μέχρι να πατώσει και επαναλαμβάνουμε μέχρι να χτυπήσει το καλό ψάρι…
Κείμενο φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.