Κείμενο – φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος.
Ξεκινώντας να ψαρέψουμε με καθετή θα πρέπει να γνωρίζουμε το βάθος και τη μορφολογία του βυθού, – ή έστω κατά προσέγγιση τουλάχιστον -χρησιμοποιώντας έτσι και την κατάλληλη πετονιά. H ψιλή είναι ιδανική, αλλά σε βαθιά νερά επιλέγουμε τη χοντρή. Ως ενδεδειγμένη θεωρείται η 45άρα, ενώ άλλοι πάλι χρησιμοποιούν την 70άρα και την 80άρα, για να νοιώθουν το τσίμπημα στο χέρι. Εμείς πλέον χρησιμοποιούμε καλάμι με μηχανισμό για πιο σίγουρα αποτελέσματα, υπάρχουν όμως ακόμη οι “εραστές της καθετής με το χέρι”.
Ρίχνοντας την καθετή στο νερό θα πρέπει να κρατήσουμε σταθερή τη μάνα και με το πρώτο τσίμπημα να την τραβήξουμε απότομα προς τα επάνω.
H καθετή αποτελείται από δύο κυρίως τμήματα: τη μάνα, που φτάνει σε μήκος τα 80 έως 100 μέτρα περίπου και την αρματωσιά. Στην άκρη της μάνας τοποθετούμε ένα μικρό στριφτάρι και σε αυτό δένουμε την αρματωσιά, που αποτελείται από πετονιά πιο λεπτή από αυτήν της μάνας. Στην άκρη της αρματωσιάς βάζουμε ένα βαρίδι και κατά διαστήματα δένουμε 2 ή 3 παράμαλλα με αγκίστρια. Το μέγεθος και το μήκος των παράμαλλων, όπως και των αγκιστριών εξαρτάται από το ψάρι που θέλουμε να πιάσουμε.
Στην καθετή μπορούν να τσιμπήσουν σχεδόν όλα τα είδη ψαριών εκτός από κάποια αφρόψαρα. Το πιο συνηθισμένο δόλωμα είναι η τεμαχισμένη γαρίδα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη σκουλήκι ή καραβιδάκι με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
Τα εργαλεία ψαρέματος
Οι αρματωσιές μας θα πρέπει να είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταπεξέλθουν σε σκαλώματα. Τα παράμαλλα και τα στριφτάρια θα πρέπει να είναι υπολογισμένα για τη μέγιστη αντοχή στα ταραγμένα νερά.
Τα αγκίστρια που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με μαλακά δολώματα και με θάλασσα που αρχίζει να ηρεμεί είναι τα τύπου Aberdeen Νο 1ή Νο 2. Με φουσκοθαλασσιά χρησιμοποιούμε τα break από ανοξείδωτο ατσάλι από Νο 4 έως Νο 1.
Ψαρεύουμε:
1. Με πετονιές 30 – 35 χιλιοστών όπου μετά το στριφτάρι θα δέσουμε δύο παράμαλλα 25 cm επάνω και 30 cm κάτω πριν το μολύβι μας.
2. Με πετονιές 30 χιλιοστών πατωτά με μικρό περαστό μολύβι και αγκίστρι Νο 3 ή Νο 4 δεμένο απ’ ευθείας στη μάνα.
3. Με πετονιές 22 χιλιοστών όπου μετά το λεπτό στριφτάρι θα δέσουμε στη μάνα δύο παράμαλλα. Πρώτα ένα 20 cm και μετά ένα 25 cm με αγκίστρι Νο 3 και Νο 4 carbon. Βαρίδι θα χρησιμοποιήσουμε συρόμενο, πού θα περάσουμε πριν δέσουμε το στριφτάρι με τη μάνα και την αρματωσιά.
4. Aν προτιμάτε καλάμι για ψάρεμα, μπορείτε αφ ενός να χρησιμοποιήσετε τις Νο 1 , Νο 2 και Νο 3 αρματωσιές, σε καλάμια με μικρό action, μήκους από 1,70 έως 3 μέτρα, με πετονιά από 18 έως 25 χιλιοστά.
Τι δόλωμα χρησιμοποιούμε
Ένα από τα καλύτερα δολώματα κατά την προσωπική μας άποψη είναι το σκουλήκι Φαραώ, ειδικά εκεί που βρίσκονται οι τσιπούρες και οι σαργοί. Είναι βεβαίως σχετικά ακριβό, αλλά πρόκειται για το αποδοτικότερο δόλωμα. Είναι νόστιμο, ελκυστικό, σκληρό και άριστος μεζές.
Το κόκκινο και το μαύρο σκουλήκι είναι επίσης πολύ αποδοτικά δολώματα, όπως και το καραβιδάκι. Το απλούστερο τέλος δόλωμα είναι η γαρίδα με την οποία σας πληροφορούμε έχουμε πιάσει ούκ ολίγα καλά ψάρια, όπως στο συγκεκριμένο ψάρεμα που οι «γουρουνόσπαροι» και τα μελανούρια μας τίμησαν.
Το τσίμπημα του ψαριού.
Υπάρχουν τσιμπήματα που το ψάρι πιάνεται με μιάς μόλις τραβήξουμε την πετονιά. Τα περισσότερα καλά ψάρια όμως έχουν ιδιαιτερότητες.
Το τσίμπημα του σαργού για παράδειγμα, το καταλαβαίνουμε από το διαρκές ελαφρό τράβηγμα της πετονιάς, ή το αργό κατέβασμα της μύτης του καλαμιού το οποίο πρέπει να κατεβάσουμε ελάχιστα, ενώ στην πετονιά θα πρέπει να αφήσουμε λίγο. Μπορεί να αισθανθούμε πολύ ελαφρά τσιμπηματάκια…
Δεν θα πρέπει να ξεγελαστούμε και τραβήξουμε απότομα, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο. Αμέσως μετά το τσίμπημα θα είναι τρομερό! Με μια κοφτή απότομη κίνηση αγκιστρώνουμε το ψάρι και αναλόγως το μέγεθος και το τράβηγμά του, το φέρνουμε προς το μέρος μας δίνοντάς του πετονιά όταν κάνει κεφάλι και μαζεύοντας όταν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Προσοχή, δεν χαλαρώνουμε ποτέ την πετονιά από τη στιγμή που έχουμε το ψάρι στο αγκίστρι!
Κείμενο – φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος.
#psaremagiaolous#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#boatingworld#sailing#sailingboat#sailinglife#ocean#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips #inflatable #rib #Cruises