14.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βυθόμετρο-Fishfinder, τι σημαίνει αυτό που βλέπω;;;

Επιμέλεια: Νίκος Λυμπερόπουλος

Ωραία ! Αγόρασα βυθόμετρο, το εγκατέστησα στο σκάφος μου, έφτασα στο σημάδι για να ψαρέψω, αλλά… τι είναι αυτό που βλέπω στην οθόνη του;;;

Αναγνώριση Βυθού.
Ο βυθός διαγράφεται από μια μαύρη λεπτή γραμμή. Αν η γραμμή αυτή έχει μεγάλο πλάτος τότε επάνω στο βυθό έχει “μαλακά αντικείμενα” χορταράκια, αν έχει μπλε χρώμα τότε έχουμε φύκια, σφουγγάρια, μαλακά κοράλλια κ.τ.λ. Παρατηρούμε τους χρωματισμούς που εμφανίζονται κάτω από αυτή την μαύρη γραμμή.
● Αν εμφανίζεται κόκκινο και μετά κίτρινο, τότε έχουμε πέτρα. “Μαλακά αντικείμενα” πάνω στην πέτρα, όπως ψάρια κοράλλια, σφουγγάρια, έχουν χρωματισμό μαύρο ή μπλε.
● Αν κάτω από την μαύρη γραμμή υπάρχει κόκκινο και μετά μπλε τότε έχουμε σκληρή λάσπη.
● Αν ο πυθμένας έχει χρωματισμό μαύρο με κουτάκια λευκά και μετά μπλε τότε έχουμε πολύ μαλακιά λάσπη (Βούρκος).
● Η άμμος χαρακτηρίζεται από λεπτή μαύρη γραμμή του βυθού και από κάτω κίτρινο με πλάτος μισό εκατοστό. Αν έχουμε τελίτσες κόκκινου χρώματος κάτω από την γραμμή του βυθού και το πλάτος της κίτρινης γραμμής μεγαλώνει  τότε έχουμε πετραδάκια, ενώ αν έχουμε παύλες ή τελίτσες κολλημένες η μία δίπλα στην άλλη, τότε είναι πλάκες. (Ο βυθός αυτός χαρακτηρίζει και την τραγάνα, όταν το βάθος είναι μεγαλύτερο των 30 μέτρων και η γραμμή του βυθού κάνει “μυτούλες” ή είναι “κατσαρή” και το κίτρινο χρώμα έχει τουλάχιστον ένα εκατοστό πλάτος (χωρίς να μεγεθύνουμε))
● Φύκια πάνω σε άμμο έχουμε όταν η γραμμή του πυθμένα είναι παχιά μπλε και από κάτω έχει κίτρινο. Αν μετά την παχιά μπλε γραμμή έχει κόκκινο χωρίς καθόλου κίτρινο τότε έχουμε σκληρή λάσπη κάτω από τα φύκια. Αν μέσα σε αυτούς τους δύο χρωματισμούς του βυθού παρατηρήσουμε κόκκινη τελεία τότε έχουμε πέτρα.

Αναγνώριση Ψαριών.
Τα σαυρίδια έχουν τραπέζιο ή τετράγωνο σχήμα, με έντονο χρωματισμό παντού.
Οι σαρδέλες σχηματίζουν μπάλα, με έντονο χρωματισμό στο κέντρο.
Οι γόπες είναι η μία πίσω από την άλλη σαν στρατιωτάκια (δημιουργούν γραμμή).
Μαρίδα και τσέρουλες, δεν έχουν ορισμένο σχήμα, το κοπάδι τους είναι αραιό, και δεν έχουν προσανατολισμένη κίνηση, οπότε θα εμφανιστούν σαν μικροσκοπικές αραιές τελίτσες.
Τα Σκουμπριά, έχουν ορθογώνιο ή μακρόστενο σχήμα διαγώνια στην οθόνη κυρίως κοντά στην επιφάνια. Ο γαύρος σχηματίζει κάθετες στήλες.

Τα καλαμάρια και τα θράψαλα, έχουν αχνή απεικόνιση στην οθόνη του βυθομέτρου. Συνήθως είναι κάθετε παύλες η μία δίπλα στην άλλη (ΙΙιΙι) διαγώνια πάνω από τον πυθμένα.
Οι καλόγριες απεικονίζονται στις κορυφές των υφάλων.
Τα μεγάλα ψάρια συμβολίζονται με καμπύλες αν το σκάφος περάσει από πάνω τους, ενώ αν περάσουν κάτω από το σκάφος και φύγουν από το πλάι, τότε εμφανίζεται μια έντονη λοξή γραμμή. Όσο πιο έντονο το χρώμα της καμπύλης τόσο μεγαλύτερο και το ψάρι, το ίδιο ισχύει και για το μέγεθος της.
Θερμοκλινές: Το θερμό θαλάσσιο ρεύμα έχει αραιή απεικόνιση, ενώ το ψυχρό πυκνή.

Επιμέλεια: Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#boatingworld#sailing#sailingboat#sailinglife#ocean#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips #inflatable #rib #Cruises

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή