20.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πετονιές αγκίστρια και μολύβια στο Surfcasting

Κείμενο-Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

 

 Εκτός από τις πετονιές και τα αγκίστρια, παίζει σημαντικό ρόλο το είδος του μολυβιού που θα χρησιμοποιήσουμε στο Surfcasting. Σε όλα τα είδη ψαρέματος – και ιδιαίτερα στο surfcasting- εκτός από ένα καλής ποιότητος καλάμι και μηχανισμό, χρειάζεται η κατάλληλη πετονιά, το κατάλληλο αγκίστρι και βαρίδι ώστε ως αλιευτικό σύνολο να δουλέψει σωστά.

 Πετονιές

Το Surfcasting απαιτεί πολλά από τις πετονιές και τα χαρακτηριστικά τους, όπως η διάμετρος, το χρώμα, η θραύση, τ αντοχή, το γδάρσιμο κτλ. Τα χαρακτηριστικά αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Για να μπομπινάρουμε (τυλίξουμε) τις μπομπίνες των μηχανισμών, θα χρησιμοποιήσουμε  πετονιές καλής ποιότητος με διαμέτρους από 0.30 έως 0.40, πολύ δυνατές, για να αντέξουν καλά το γδάρσιμο στην άμμο, τα φύκια, τα βότσαλα ή τα χαλίκια. Το χρώμα τους  – το κίτρινο και το πορτοκαλί –  είναι πολύ σημαντικό, γιατί μας διευκολύνει ώστε να βλέπουμε στην προέκτασή τους τα δολώματά μας, αλλά και τη φάση του μαζέματος των ψαριών που έχουμε πιάσει. Όσον αφορά το «Shock Leader», η διάμετρός του -από 0.40 έως 0.70- εξαρτάται από την ελαστικότητα του καλαμιού και το βάρος του μολυβιού που πρόκειται να ρίξουμε. Το Shock Leader είναι ένα κομμάτι πετονιάς μακρύ 5 – 6 οργιές, που συνδέεται με τη μάνα από τη μία άκρη μέσω ενός ειδικού κόμπου που λέγεται «Albright Special», ενώ στην άλλη άκρη δένεται ένα στριφτάρι με παραμάνα όπου θα τοποθετήσουμε το μολύβι ή το παράμαλλο. Χρησιμοποιείται για να αντέξει τη μεγάλη δύναμη που χρειάζεται για τη φόρτωση του καλαμιού και η διάμετρός του υπολογίζεται με την ελαστικότητα του καλαμιού και το βάρος του μολυβιού που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, που θα πρέπει να κυμαίνεται  μεταξύ 0.40 και 0.70. Για τη κατασκευή των παράμαλλων, είναι απαραίτητο να έχουμε στη διάθεσή μας πετονιές με διαφορετικές διαμέτρους και χαρακτηριστικά.

Για τα παράμαλλα απαιτούνται πετονιές γερές, με μεσαία σκληρότητα, χωρίς μνήμη και άχρωμα fluorocarbon ή τουλάχιστον από χρώματα φθοριολαμπής. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε επίσης ότι για το κυνήγι κάποιων δυνατών ψαριών όπως τα γοφάρια, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε παράμαλλα από θερμοκολλητικό ατσαλόσυρμα.

Προσοχή τέλος στις «βαμμένες» πετονιές όπως οι «fluorocarbon coated»,  όπου είναι επικαλυμμένες μόνο με fluorocarbon.

Αγκίστρια

Είναι σημαντικό να διαθέτουμε μία ποικιλία αγκίστρων που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες μας. Για τα μεγάλα ψάρια γενικά χρησιμοποιούμε ατσάλινα αγκίστρια. Χρηστικά είναι επίσης τα αγκίστρια με μακρύ κοτσάνι, τα λεπτά, τα ίσια ή παπαγαλέ, με κρίκο ή όχι, όπου δολώνουμε σκουλήκια, όπως το αμερικάνικο, η το φαραώ. Τα παραγαδίσια είναι καλά για να δολώσουμε λωρίδες καλαμαριού, σουπιάς, ή φιλέτα σαρδέλας. Το μέγεθος των αγκίστρων υπολογίζεται σε σχέση με το μέγεθος των δολωμάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.

Μολύβια

Για να στείλουμε το δόλωμα στην επιθυμητή απόσταση, χρειάζεται να   χρησιμοποιήσουμε μολύβια διαφορετικών μορφών και βαρών, σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση της θάλασσας, το μέγεθος των δολωμάτων και βέβαια το βάρος τους. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά μολύβια για το Surfcasting, τα οποία έχουν τη δυνατότητα σχεδόν να μηδενίζουν την αντίσταση στον αέρα, ενώ αντίθετα, κατά τη διάρκεια του ψαρέματος να μη ξεσέρνονται από τα ρεύματα, ή από τα κύματα προς την ακτή.

Μολύβια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ήρεμη θάλασσα είναι τα Rocco Bomb, Beach Bomb, HCC, ενώ με ταραγμένη ή πολύ ταραγμένη θάλασσα αποδοτικό είναι το Cono Meloni, λοξό από τη βάση ώστε να μένει σταθερό ακόμη σε δυνατά κύματα, ενώ στο πέταγμα λειτουργεί άριστα. Επίσης τα Cono Spike, Rocco Spike, British Anchor και άλλα, τα οποία έχουν είτε ενσωματωμένες είτε όχι  «άγκυρες» που καρφώνονται στην άμμο του βυθού και τα κρατάνε καλά.

Εφόσον υπάρχουν διαφορετικά μολύβια με διαφορετικά σχέδια και βάρη, θα πρέπει να υπολογίσουμε τη δύναμη του καλαμιού, το μέγεθος, το βάρος των δολωμάτων και τις καιρικές συνθήκες.

Σε γενικές γραμμές, όταν  χρησιμοποιούμε καλάμια «ελαφριά», δεν υπάρχει λόγος να έχουμε μαζί μας μολύβια πολύ βαριά, ενώ, όταν ψαρεύουμε σε μεικτούς βυθούς, πρέπει να προσέξουμε πολύ, ώστε να αποφευχθεί το κόλλημα των αλιευτικών μας εργαλείων.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος 

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή