12.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Bigattini

Επιμέλεια: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Όλα σχεδόν τα ψάρια μπορούν να πιαστούν με αυτό το δόλωμα, φτάνει να ξέρουμε πως ψαρεύει.

To bigattini ή bigattinoo ή νεκροσκούλικο το προμηθευόμαστε από τα καταστήματα ειδών αλιείας και δολωμάτων, βρίσκεται σε συσκευασία των 100, 200, 250, 500 γραμμαρίων ή μπορούμε να το αγοράσουμε και με το κιλό. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για μεγάλο διάστημα ζωντανό, θα πρέπει να το βάλουμε μέσα σε ψυγείο, ή σε μικρό φορητό cooler είτε από φελιζόλ, είτε από πλαστικό, με  δυο μπουκαλάκια  παγωμένο νερό που φροντίζουν για την σωστή θερμοκρασία ώστε να διατηρηθεί ζωντανό.

Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε ζωντανό για αρκετές ημέρες, αλλάζουμε τα παγωμένα αυτά μπουκάλια με άλλα που έχουμε τοποθετήσει στην κατάψυξη κι έτσι τα μεταφέρουμε και στο ψάρεμα μας.  Ψαρεύουμε με όσο δόλωμα χρειαστούμε και το υπόλοιπο εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό για την επόμενη φορά. Το δόλωμα με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντέξει για έναν ολόκληρο μήνα φτάνει να αλλάζουμε συχνά τα μπουκαλάκια με πάγο.

To bigattino είναι ένα σκουλήκι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και παραμένει ζωντανό στο αγκίστρι μας για αρκετή ώρα.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως μαλάγρα, όταν βέβαια ψαρέψουμε στην συνέχεια με αυτό, ενώ δολώνεται σε μικρό αγκίστρι με λεπτό στέλεχος νούμερο 10-16. Στη δόλωση η διαφορά με τα άλλα σκουλήκια είναι ότι δεν χρειάζεται να το περνάμε το αγκίστρι κατά μήκος, αλλά από το πίσω  μέρος του και όχι μόνο του. Περνάμε ένα δύο τρία η και περισσότερα σκουλήκια, ώστε το αγκίστρι να γίνεται αρκετά ελκυστικό.
 Μπορούμε επίσης να κάνουμε συνδυασμό του bigattino και με άλλα δολώματα, όπως για παράδειγμα με ινδιάνο. Δολώνουμε ένα κομμάτι ινδιάνου και ένα ή δυο bigattini σε κάποιο μεγαλύτερο αγκίστρι. Έτσι είναι δελεαστικότερο για τα μεγάλα ψάρια.

Μπορούμε ακόμη να ενισχύσουμε  περισσότερο τη μυρωδιά του δολώματος με διάφορα σπρέι ώστε να ψαρεύει ακόμα καλύτερα.

Το βάθος που συνήθως θα το χρησιμοποιήσουμε είναι μέχρι τα δεκαπέντε μέτρα με ψιλά εργαλεία και μικρό μολύβι, ώστε να κατεβαίνει στο βυθό όσο το δυνατόν φυσιολογικότερα.
Αν το χρησιμοποιήσουμε για μαλάγρα μπορούμε στο μέρος που θα ψαρέψουμε να πετάμε κατά διαστήματα σκουλήκια η να το χρησιμοποιήσουμε με διάφορα άλευρα και άλλα συστατικά όπου μέσα θα βάλουμε και κάποια ποσότητα bigattini.
Στο δόλωμα αυτό «χτυπάει» ποικιλία ψαριών όπως το μελανούρι, η τσιπούρα, η μουρμούρα, το λαβράκι, ο κέφαλος, ακόμη και τα αφρόψαρα.

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή