18.4 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Jigging και slow sinking, πώς ψαρεύω;

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Όσοι ξεκίνησαν να ψαρεύουν με τη μέθοδο του jigging έγιναν οι φανατικότεροι υποστηρικτές του συγκεκριμένου είδους. Πρόκειται για μια από τις αποδοτικότερες τεχνικές ψαρέματος και πραγματοποιείται με καλάμι και μηχανισμό. Με την μέθοδο του jigging, μπορούμε να πιάσουμε μεγάλα και καλά ψάρια όπως συναγρίδες, σφυρίδες , ροφούς, μαγιάτικα κλπ. αρκεί το σκάφος μας να είναι εφοδιασμένο με fishfinder.

Φαινομενικά δύσκολο, αλλά πρακτικά πολύ απλό με εξαιρετικά αποτελέσματα αρκεί να ακολουθηθούν πιστά οι διαδικασίες.! Το jigging είναι ψάρεμα που γίνεται με καλάμι χρησιμοποιώντας μεταλλικά ομοιώματα ψαριού σε διάφορα βάρη τα οποία ονομάζονται «jigs».Το jig, είναι ένα ψεύτικο ψάρι από μολύβι, που εξωτερικά περιβάλλεται από χρωματισμούς με πρισματικές αντανακλάσεις,  ενώ διαθέτει έντονα τρισδιάστατα μάτια, ανάγλυφα βράγχια και λέπια. Έτσι   τουλάχιστον είναι κατασκευασμένα τα  καλής ποιότητος τεχνητά δολώματα  ώστε να μοιάζουν με αληθινό ψάρι. Στο εμπόριο πάντως κυκλοφορούν και πολύ φθηνά προϊόντα  αμφιβόλου αποδόσεως, όπως συμβαίνει άλλωστε και με πολλά άλλα προϊόντα.!  

Αρματωσιά

Το ψαράκι για jigging αρματώνεται συνήθως με μεγάλο αγκίστρι που διαθέτει κοντό στέλεχος και μεγάλη καμπύλη. Το νήμα είναι το καταλληλότερη επιλογή όσον αφορά τη    μάνα που θα τυλίξουμε στον μηχανισμό. Το  παράμαλλο με το οποίο θα δεθεί το  jig προτείνεται να είναι αόρατο  διαμέτρου 70 mm, ώστε να κρατήσει και τα μικρά αλλά και τα μεγάλα ψάρια που θα πιαστούν. Όσον αφορά το στριφτάρι  θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, ανθεκτικό, ανοξείδωτο, με ένσφαιρους τριβείς για ακόμη καλύτερη λειτουργία, μεγέθους τέτοιου ώστε να περνάει ανεμπόδιστα μέσα από τους οδηγούς ή τα δακτυλίδια του καλαμιού μας.  

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στη σύνδεση παράμαλλου – jig – αγκίστρων, όπου το κοινό δέσιμό τους θα πρέπει να γίνει με τη χρήση  κρίκου.Αν το jig μας δεν έχει αγκίστρι θα πρέπει να δέσουμε μόνοι μας  και μετά να περάσουμε στο νήμα θερμοπλαστικό σωληνάκι, αν και τις περισσότερες φορές το jig συνοδεύετε από ένα ή δύο δεμένα αγκίστρια. 

Καλάμι και μηχανισμός

Το προτεινόμενο καλάμι για το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος είναι  30 – 50 λιμπρών ή ακόμη ισχυρότερο έως 100 λίμπρες για πολύ μεγάλα ψάρια, ενώ το μήκος του θα είναι  περίπου 1,80 – 2 μέτρα.  Όσον αφορά το μηχανισμό, θα πρέπει να είναι ελαφρύς και εύχρηστος ώστε να μην μας κουράσει μετά από μερικά «ανεβοκατεβάσματα». Ιδανικοί μηχανισμοί για jigging θεωρούνται εκείνοι με  μαγνητικό έλεγχο της περιστροφής της μπομπίνας ελεγχόμενο με διακόπτη,  ισχυρό σύστημα προρυθμιζόμενων φρένων σφραγισμένα ρουλεμάν, με υλικό κατασκευής από γραφίτη και αλουμίνιο για όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος και σωστά ζυγισμένοι. Η χωρητικότητά της πομπίνας τους θα πρέπει να είναι  τέτοια ώστε να τυλίξουμε   250 μέτρα νήματος 0,50mm  με μια σχέση μετάδοσης από 5 έως 6:1. Όσον αφορά   το βάρος του μηχανισμού  χωρίς το νήμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 700 γραμμάρια περίπου. Προσοχή γιατί το μηχανάκι μαζί με το καλάμι θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος ώστε  να μπορέσουμε να  κάνουμε συνεχώς την γνωστή κίνηση (πάνω – κάτω) του jigging. Αν το εργαλείο μας είναι βαρύ θα κουραστούμε γρήγορα. 

Πώς θα κάνουμε jigging

Βασική προϋπόθεση για το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος είναι ότι  το σκάφος μας θα πρέπει να διαθέτει βυθόμετρο, ώστε να επισημάνουμε όχι μόνο τον σωστό τόπο, αλλά και τα ψάρια που ενδεχομένως βρίσκονται εκεί. Διαφορετικά θα ανεβοκατεβάζουμε το καλάμι επί ώρες με μόνο αποτέλεσμα την εκγύμναση των μυών μας… Στο jigging πρέπει να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στο κατέβασμα του δολώματος σε συγκεκριμένα σημεία των αποχών ή των μεγάλων βράχων. Εκεί δηλαδή όπου είτε βρίσκονται, είτε παραμονεύουν για τη λεία τους τα μεγάλα ψάρια.Στο εμπόριο κυκλοφορούν και ηλεκτρικοί μηχανισμοί οι οποίοι πραγματοποιούν τις κινήσεις του jigging αυτόματα . Έτσι, βλέποντας στο βυθόμετρό μας το βάθος του συγκεκριμένου, ρυθμίζουμε στο μηχανάκι το βάθος που θέλουμε ακριβώς να κατεβάσει αυτόματα  το jig, κάτι που μας λύνει τα χέρια και προστατεύει τα εργαλεία μας από το να κολλήσουν στα βράχια και να τα χάσουμε. Υπάρχουν μάλιστα και ηλεκτρικά μηχανάκια με 3 διαφορετικές ταχύτητες jigging  και 2 – 3 ταχύτητες ανεβάσματος του ψαριού. 

Ο Τρόπος

Με σβηστή τη μηχανή του σκάφους μας και με το αεράκι να μας παρασύρει αφήνουμε το δόλωμα να κατέβει προς το βυθό. Όταν φτάσει στο πυθμένα σημαδεύουμε την πετονιά, παρατηρούμε το βάθος στο βυθόμετρο και μαζεύουμε 2 – 3 μέτρα  γρήγορα για να μην μας σκαλώσει το ψεύτικο ψαράκι. Στην περίπτωση που διαθέτουμε ηλεκτρικό μηχανάκι,  βλέπουμε στο βυθόμετρό μας το βάθος του τόπου που θα ψαρέψουμε και ρυθμίζουμε για το ανάλογο βάθος.  Μόλις για παράδειγμα φθάσει στα 65 μέτρα θα σταματήσει αυτόματα, ενώ ο βυθός είναι 67.Στην συνέχεια μαζεύοντας γρήγορα και χαλαρώνοντας, ανεβοκατεβάζουμε το δόλωμά μας , έτσι ώστε να κινείται  πάντα από 1 έως 5 μέτρα πάνω από τον πυθμένα.  Όσον αφορά το slowsinking γίνεται με πολύ πιο απαλούς ρυθμούς, ενώ πραγματοποιείται και στον πυθμένα της θάλασσας αν αυτός δεν έχει κολλήματα. Εξ ού και ο όρος (slow sinking). Ο παλμός είναι ένα μικρό τίναγμα και χαλάρωση, επαναλαμβανόμενο έως ότου αρπάξει το ψάρι. 

Στις Λεπτομέρειες κρίνεται η επιτυχία.

Ανάλογα με το βάθος και το είδος των ψαριών,  εξαρτάται το βάρος και το χρώμα των  δολωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.Τα ψαράκια για το jigging κοστίζουν ανάλογα με το βάρος και φυσικά την ποιότητά τους. Ενδεικτικά, αν  ψαρέψουμε στα 90 – 110 μέτρα χρειαζόμαστε ένα ψαράκι 350 γραμμαρίων, ενώ μπορούμε επίσης  να κάνουμε συνδυασμό jig  με «καμπούρη» ( fish balls, lucanus,  cabura, ή  madai ). Στην περίπτωση αυτή αφ ενός κερδίζουμε βάρος αφ εταίρου μοιάζει σαν το τεχνητό καλαμάρι να έχει αρπάξει το ψαράκι, οπότε αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για το μεγάλο ψάρι που τριγυρίζει εκεί.Αν έχει μπουνάτσα η  χρήση του βοηθητικού κινητήρα μόνο στο πρόσω και χωρίς καθόλου γκάζι, θα μετακινεί το σκάφος όσο  χρειάζεται  πραγματοποιώντας μια  ελαφρά πλεύση, αλλά θα μας βοηθήσει και στο να μετακινηθούμε από σημάδι σε σημάδι, αν η απόστασή τους είναι μικρή. Η σωστή ανάγνωση του βυθομέτρου θα μας δώσει με το jigging ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αρκεί τα ψάρια να «τρώνε»!!! 

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή