14.6 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Από μόλους και λιμάνια σε βαθιά νερά.

Κείμενο – Φώτογραφίες  : Νίκος Λυμπερόπουλος.

Στα ψαρέματα από την ακτή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως δεν ψαρεύουμε ποτέ έναν τόπο που το βάθος του είναι μεγαλύτερο από το μήκος του καλαμιού που διαθέτουμε, ακόμα κι αν το μήκος του είναι το ίδιο με το βάθος του λιμανιού.Επειδή όλοι οι τόποι δεν έχουν το ίδιο βάθος πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα από ένα καλάμια μεγάλου μήκους στο ψάρεμα απίκο, είτε ψαρεύουμε με φελλό, είτε με την κλασσική μέθοδο.   Στο συγκεκριμένο ψάρεμα, δεν χρειάζεται να έχουμε φελλό ή καρτελάκι, έστω και αν το βάθος είναι μεγάλο.   Ένας από τους τρόπους με σκοπό να ψαρέψουμε σε πιο βαθιά νερά, είναι εκείνος όπου κάποιοι ψαράδες μεγαλώνουν την αρματωσιά, κάτι που όμως δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχει καλύτερος και αποδοτικότερος τρόπος.

Καλάμι. Το ψάρεμα αυτό γίνεται με καλάμια τριών μέτρων και με χρήση μουλινέ, το καλάμι δεν χρειάζεται να είναι κατασκευασμένο από γραφίτη, μπορεί να είναι από άνθρακα, ενώ τo action  θα μας προσδιορίσει και την σκληρότητα του. Όσο πιο μεγάλο action έχει τόσο το καλύτερο για το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος.  Στο εμπόριο υπάρχουν καλάμια με action βαριδιού στα 350 gr, όπου είναι αυτά που χρειαζόμαστε. Ο Βαθμός κυρτότητας τους είναι ελάχιστος, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται να ψαρέψουμε σε μεγάλα βάθη το οποίον σημαίνει ότι η αδράνεια που θα προκληθεί από το βαρίδι και το ψάρι θα είναι μεγαλύτερη από τον κλασσικό τρόπο ψαρέματος.

Βάση. Η Βάση που έχουμε για το κανονικό ψάρεμα απίκο είναι αυτή που χρειαζόμαστε και στο ψάρεμα αυτό. Εδώ όμως θα πρέπει να προσέξουμε κάτι πολύ βασικό. Ο μηχανισμός του καλαμιού θα πρέπει να πέφτει έξω από το ημικυκλικό στήριγμα της βάσης. Έτσι το καλάμι, θα «ζυγίζει» καλύτερα. Με λίγα λόγια θα πρέπει να αγοράσουμε καλάμι , ανάλογα με την Βάση που έχουμε. Είναι πολύ σημαντική αυτή η παρατήρηση, επειδή το στυλ αυτό του ψαρέματος παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες. Εκτός αν προτιμάτε να το κρατάτε στο χέρι…
Για να ψαρέψουμε πιο άνετα, θα πρέπει να μεγαλώσουμε λίγο το πρώτο χοντρό στέλεχος του καλαμιού μας. Αυτό θα το πετύχουμε με την χρήση αφρώδους υλικού, ώστε το καλάμι να μπορεί να σφηνώνει κατά κάποιο τρόπο στην «χούφτα» της Βάσης.

Μηχανισμός και πετονιές. Ένας μηχανισμός τύπου casting, είναι αυτός που χρειαζόμαστε. Η ταχύτητα του να μην ξεπερνά τον λόγο 5/1 και να ρυθμίζονται τα φρένα από το μπροστινό μέρος του, έτσι ώστε να μας δίνει «χέρι».Πριν αγοράσετε το μηχανισμό ελέγξτε αν πάνω και στις δύο μπομπίνες του (την κύρια και την εφεδρική), υπάρχει το ειδικό clip, στήριξης της πετονιάς. Όσον αφορά τις πετονιές που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχουν υψηλές αντοχές και να είναι προδιαγραφών IGFA.

Αγκίστρι, σαλαγκιά και δόλωμα.   Αγκίστρι εμείς χρησιμοποιούμε Νο3 ή Νο 4, ενώ άν σας αρέσει να ψαρεύετε με σαλαγκιές, μη χρησιμοποιήσετε τα μεγάλα νούμερα, όσο μεγάλα κι αν είναι τα ψάρια που υπάρχουν από κάτω. Το μεγαλύτερο νούμερο σαλαγκιάς δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεπερνάει το No 8 , ή No 6 για όσους χρησιμοποιούν σαλαγκιές VMC. Το προτεινόμενο νούμερο είναι το 10. Θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας ότι όσο πιο μικρή είναι η σαλαγκιά, τόσο πιο ανθεκτικά είναι τα αρπάδια της.Το δόλωμα τέλος, δεν θα πρέπει να μας προβληματίζει, ζυμωτό για τις σαλαγκιές και σκουλήκια ζωντανά ή νωπά για τ’ αγκίστρια.

Αρματωσιά.   Η αρματωσιά μας δεν έχει ιδιαιτερότητες σε σχέση με την γνωστή μας αρματωσιά. Τα μόνα που αλλάζουν είναι τα νούμερα των πετονιών. Η διάμετρος θα πρέπει να είναι 0,40 mm και για παράμαλλο θα χρησιμοποιήσουμε 0,30 mm. Για να πατώσει στα γρήγορα, θα πρέπει να βάλουμε στο τέλος της πετονιάς της μάνας – εκεί που αυτή, θα «δέσει» με το παράμαλο δια μέσου ενός στριφταριού – ένα περαστό κυλινδρικό βαριδάκι No 4.                     

Μέτρηση του βυθού.  Πρόκειται για μια διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά που ρίχνουμε την αρματωσιά μας μέσα στο νερό, κάτι που δεν κάνουμε με την κλασσική μέθοδο. Ξεχνάμε τους γνωστούς σφαιρικούς βυθομετρητές που χρησιμοποιούμε στο κλασικό απίκο ψάρεμα και κατασκευάζουμε ένα δικό μας.   Θα χρειαστούμε ένα μικρό κομμάτι μολυβιού πλακέ με βάρος πιο μεγάλο από το βαρίδι της αρματωσιάς μας. Μια πετονιά No 28 mm που θα πρέπει να είναι λεπτότερη από την λεπτότερη πετονιά του το παράμαλλου, έτσι ώστε αν κολλήσει κάτω στον πυθμένα, μ’ ένα τράβηγμα να σπάσει και το μόνο που θα χάσουμε τότε, θα είναι απλά ο βυθομετρητής, ενώ η αρματωσιά μας θα μείνει άθικτη. Τέλος δύο μικρά «δαγκωτά» βαριδάκια, που το ένα είναι μετακινούμενο και το άλλο σταθερό. Βάζουμε το ένα αρπάδι της σαλαγκιάς μας, ή των αγκιστριών στην μικρή πάνω θηλιά και σπρώχνουμε το μικρό βαριδάκι προς τα πάνω, έτσι ώστε να «αγκαλιάσει» η πετονιά το αρπάδι. Η απόσταση των δύο βαριδιών θα πρέπει να είναι 8 εκατοστά, όσο δηλαδή χρειάζεται η σαλαγκιά να απέχει από τον πυθμένα.
Ρίχνουμε μέσα στο νερό την αρματωσιά μέσω του μηχανισμού κι εκεί που θα βρούμε την «κόντρα» του βυθομετρητή, σταματάτε τη λειτουργία του (του μηχανισμού). Ανεβάζουμε  λίγο κι εκεί που επιθυμούμε να ψαρέψουν τα αγκίστρια σας, «στοπάρουμε» την πετονιά, βάζοντας την μέσα στο ειδικό clip, της μπομπίνας. Στη συνέχεια ανεβάζουμε την αρματωσιά μας, χωρίς να την απασφαλίσουμε από το clip, γιατί θα χάσουμε τη σωστή θέση. Με τον τρόπο αυτόν, ανεβάζουμε το βυθομετρητή μας, για να τον ξαναχρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά. Ξαναρίχνουμε χωρίς τον βυθομετρητή και ξεκινάμε το ψάρεμα μας. 

 Ψαρεύοντας.  Πριν ξεκινήσουμε το ψάρεμα, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να προρυθμίσουμε τα φρένα στην αντοχή της πετονιάς του παράμαλλου. Αυτό πραγματοποιείται κρατώντας την άκρη του παράμαλλου από το αγκίστρι, γιατί αν τα ρυθμίσουμε κρατώντας την πετονιά της μάνας, σε κάποια οριακή περίπτωση θα μας κοπεί το παράμαλλο, αφού η προρύθμιση έγινε με Βάση την πετονιά της μάνας. Η αρματωσιά μας τώρα ψαρεύει στη σωστή της θέση. Όταν θα θελήσουμε ν’ ανανεώσουμε το δόλωμά μας, ή αν φέρνουμε κάποιο ψάρι, απασφαλίζουμε την πετονιά από το clip της μπομπίνας και λεβάρουμε κανονικά με το μηχανισμό.

 Δεν χρειαζόμαστε φελλό. Δεν χρειάζεται να έχουμε φελλό ή καρτελάκι, ειδικά αν το Βάθος που ψαρεύουμε είναι μεγάλο.
Αν το βάθος είναι σχετικά μικρό και ψαρεύουμε νύχτα, μπορούμε να βάλουμε στην κορυφή της μύτης «ξαπλωτά» ένα φιαλίδιο sialum, τίποτε άλλο. Όταν δούμε κάποια περίεργη κίνηση στο χημικό φώς, όσο ανεπαίσθητη κι αν είναι, αρχίζουμε να λεβάρουμε σταθερά και ποτέ καθιστοί. Σηκώνουμε το καλάμι μας και κάνουμε τις ίδιες κινήσεις που κάνουμε, σαν να ψαρεύουμε castmg.

Κείμενο – Φώτογραφίες  : Νίκος Λυμπερόπουλος.

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή