Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.
Η συνάντηση μας με κοπάδια από ορτσίνια, τονάκια, κυνηγούς, λίτσες ή μαγιάτικα θα είναι συγκινητικότατη όταν αυτά θα αρπάξουν το δόλωμά μας εάν και εφόσον κάνουμε συρτή. Η ψαριά μας όμως θα πολλαπλασιαστεί αν έχουμε δολωμένο ένα μικρό παραγάδι με σαρδέλα και το ρίξουμε μόλις χτυπήσουν τα ψάρια. Η απόδοση θα είναι θεαματική! Αρκεί να είμαστε προετοιμασμένοι.
Μια πολύ καλή πρόταση είναι η χρήση ενός μικρού παραγαδιού το πολύ μέχρι 50 αγκίστρια που θα το ρίξουμε μόλις χτυπήσουν τα ψάρια.Η δόλωση θα γίνει με σαρδέλα, γιατί αποτελεί τη βασικότερη τροφή των αφρόψαρων. Άλλωστε κάποιο κοπάδι από σαρδέλες θα έχουν κυκλώσει τα κυνηγόψαρα και αυτό θα τους «σερβίρουμε». Το αποτέλεσμα φυσικά θα είναι να πιάσουμε αρκετά από τα ψάρια του κοπαδιού.
Σαρδέλα
Απλό και αποτελεσματικό δόλωμα η σαρδέλα, δολώνεται φρέσκια ή την αποξηραίνουμε μερικώς με χοντρό αλάτι. Την χρησιμοποιούμε στο πεταχτάρι, στο πολυάγκιστρο, όταν ψαρεύουμε με καλάμι απίκο, στη βάρκα με καθετή, στα ρηχά και βαθιά νερά και φυσικά στο παραγάδι όπου αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές..
Με τη σαρδέλα πιάνονται κέφαλοι, σπάροι, σαργοί, λυθρίνια, μπαλάδες, λαβράκια, τσιπούρες, μελανούρια, μουγγριά, σμέρνες και πετρόψαρα. Ακόμα και τα μεγάλα ψάρια δεν μπορούν να αντισταθούν στην προκλητική μυρωδιά της, όπως οι ροφοί, οι συναγρίδες, οι στείρες, οι σφυρίδες, οι μπακαλιάροι, οι πεσκαντρίτσες και φυσικά όλα τα κυνηγόψαρα όπως τονάκια, κυνηγοί, μαγιάτικα κλπ.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά.
Δολώνουμε το παραγαδάκι με σαρδέλα κομμένη σε τάκους ώστε να είναι έτοιμο να πέσει στη θάλασσα την κατάλληλη στιγμή. Αν ξέρουμε ότι θα συναντήσουμε μεγάλα ψάρια μπορούμε να δολώσουμε μισή σαρδέλα ή ακόμη και ολόκληρη.Τα αγκίστρια που χρησιμοποιήσαμε ήταν Νο 16, η μάνα 60 mm, το μήκος του παράμαλλου κάτι λιγότερο από 1,5 μέτρο, ενώ η απόσταση του ενός παράμαλλου από το άλλο περίπου 2 οργιές. Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να αγοράσουμε ένα απλό παραγάδι των 150 αγκίστρων από κατάστημα ειδών αλιείας. Το παραγάδι αυτό θα το χωρίσουμε στα τρία και με αυτό τον τρόπο θα μας δώσει 3 παραγαδάκια των 50 αγκίστρων, που σημαίνει ότι μπορούμε να ψαρέψουμε αρκετές φορές ρίχνοντας το πρώτο, χρησιμοποιώντας το επόμενο άλλη ημέρα ενώ έχουμε ένα τρίτο έτοιμο και φυσικά χρόνο για να νετάρουμε τα προηγούμενα.
Προετοιμασία και δόλωση.
Η δόλωση θα γίνει πριν ξεκινήσουμε από το λιμάνι, ενώ θα ακολουθήσει το ρίξιμο. Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία της δόλωσης δεν ξεχνάμε να ρίξουμε μέσα στη λεκάνη λίγο χαλικάκι θαλάσσης πάνω στην πετονιά.Ποτέ δεν ξεκινάμε να δολώσουμε το πρώτο αγκίστρι ακόμη και σε αυτό το μικρό παραγάδι. Αρχίζουμε από το τελευταίο γιατί αν δολώσουμε από την αρχή, το παράμαλλο θα κρεμάσει πολύ και είναι επόμενο να φτάσει στον πάτο της λεκάνης από τη εξωτερική πλευρά, ενώ θ’ ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα και θα μπερδευτούν έστω κι αν πρόκειται μόνο για 50 αγκίστρια. Ξεκαρφώνουμε, τραβάμε λίγο το αγκίστρι, δολώνουμε και το κρεμάμε ή το στερεώνουμε στις σχισμές των φελλών με τη σειρά ένα – ένα με προσοχή να μην τα μπερδέψουμε.
Σε ετοιμότητα.
Σημαδούρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες της επιλογής μας, οπως επίσης και βαρίδια γνωρίζοντας όμως το βάθος. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε το αλιευτικό εργαλείο σκέτο ρίχνοντας μόνο τη μια σημαδούρα, ενώ όταν τελειώσει το ρίξιμο δένουμε την άλλη άκρη στο σκάφος. Δεν θα περιμένουμε άλλωστε πολύ γιατί τα ψάρια θα ορμήσουν αμέσως επάνω στη σαρδέλα.Ψαρεύοντας με συρτή, μόλις πάρουμε το πρώτο τσίμπημα ο συναλιευτής μας πετάει στη θάλασσα τη σημαδούρα και ξεκινά το ρίξιμο του μικρού παραγαδιού.Το σημείο στο οποίο πρέπει να βρισκόμαστε για να ρίξουμε το παραγαδάκι είναι η πρύμνη του σκάφους.Μόλις καταλάβουμε ότι έχουμε αρκετά ψάρια, ξεκινάμε το μάζεμα. Κατά την διάρκεια του μαζέματος τραβάμε τη μάνα και την τοποθετούμε μαζί με τα παράμαλλα στη λεκάνη. Δεν καρφώνουμε αγκίστρια στους φελλούς ούτε ξεδολώνουμε αγκίστρια πού δεν έχουν φαγωθεί. Ξαγκιστρώνουμε μόνο τα ψάρια πού έχουμε πιάσει και τα βάζουμε σ’ ένα βαθύ δοχείο. Φυσικά πριν το ξαγκίστρωμα ο συναλιευτής μας είναι έτοιμος να αποχιάσει τα ψάρια που έχουν πιαστεί.
Νετάροντας.
Το νετάρισμα του μικρού παραγαδιού γίνεται πολύ εύκολα γιατί αποτελείται όπως προαναφέραμε από μόλις 50 αγκίστρια. Είναι επίσης ένας θαυμάσιος τρόπος κατά τον οποίο μπορούμε να ξεκινήσουμε να ψαρεύουμε με παραγάδια ώστε να εξοικειωθούμε, για να περάσουμε στα 100 ή τα 150 αγκίστρια.
Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.