Κείμενο – Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.
Επειδή τα ψάρια δεν είναι «δεμένα» όπως έχουμε ξαναπεί και οι ψαριές μας είναι πολύ μικρές, μπορούμε να τις εμπλουτίσουμε με ένα από τα γευστικότερα «φρούτα» που μας προσφέρει η θάλασσα, τους αχινούς. Έτσι τουλάχιστον γινόταν μέχρι την περίοδο πριν απαγορευτεί το ψάρεμά τους…
Τους αχινούς μπορούμε να τους επισημάνουμε ευκολότατα. Στον τόπο του πρώτου μέρους των διακοπών μας τη συγκεκριμένη χρονιά – που να ξέραμε ότι θα ήταν η τελευταία για το ψάρεμα του αχινού – επισημάναμε μια πολύ ρηχή ξέρα που ήταν γεμάτη από μεγάλους και γεμμάτους. Εκεί μάλιστα ρίξαμε κι ένα παραγάδι για σαργούς με πολύ καλά αποτελέσματα.
Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥΣ
Τους Αχινούς οι επαγγελματίες τους έπιαναν χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται αργαλειός. Πρόκειται για ένα μεγάλο σιδερένιο – κάτι σαν χτένι – που είναι στερεωμένο σε ένα γερό σκελετό που καταλήγει σε ένα χαλκά για να δένεται με χοντρό σχοινί. Στην πλάτη του χτενιού στερεώνεται ένας σάκος από χοντρό δίχτυ που όταν ο ψαράς το σέρνει στον βυθό τραβώντας το με τη βάρκα, μαζεύει ότι βρει μπροστά του. Έτσι τουλάχιστον τους μάζευαν οι παλιοί ψαράδες.
Άλλο εργαλείο περισυλλογής αχινών ήταν η μπράγκα και φυσικά η γνωστή μας απόχη.
Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥΣ
Όσοι κάνουμε υποβρύχιο ψάρεμα, φοράμε γάντια από δέρμα και όχι από νεοπρέν γιατί μπορεί εύκολα να τρυπηθεί από τα αγκάθια των αχινών, τους ξεκολλάμε από τους βράχους με το μαχαίρι και τους μαζεύουμε στην ψαροσακούλα που κρέμεται από τον πλωτήρα μας. Προσέχουμε να μην βγάλουμε περισσότερους απ’ όσους θα φάμε, υπολογίζοντας τα άτομα από τα οποία αποτελείται η παρέα. Το εργαλείο με το οποίο κόβουμε τους αχινούς για να τους φάμε λέγεται αχινοκόπτης και διατίθεται στα καταστήματα ειδών αλιείας.
Αν δεν διαθέτουμε το προαναφερόμενο εργαλείο, φοράμε το ένα γάντι με το οποίο κρατάμε τον αχινό, τον γυρίζουμε από την πλευρά του «στόματός» του, τον ανοίγουμε και τον τινάζουμε για να φύγει η άμμος και ότι υπόλειμμα υπάρχει μέσα στο κέλυφος .
Κατόπιν με ένα κουταλάκι βγάζουμε προσεκτικά τα αυγά του τα οποία είναι αριστούργημα με δυο – τρεις σταγόνες λεμόνι. Εμείς τα αλείφουμε σε λαδοπαξίμαδο. Δυστυχώς όλ’ αυτά θα μας λείψουν γιατί, κάτι η μόλυνση, κάτι η αλόγιστη συμπεριφορά κάποιων που κυριολεκτικά εξολόθρευαν ολόκληρες αποικίες αχινών, οι αρχές απαγόρευσαν το ψάρεμά τους.
Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος