23.4 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο Μάιος: προπόνηση και συντήρηση εργαλείων για τον ψαροκυνηγό.

Από τον “Ψαροκυνηγό”.

Ο Μάιος είναι μήνας προπόνησης και συντήρησης εργαλείων για τον ψαροκυνηγό. Συντήρησης όχι μόνο των αλιευτικών του εργαλείων, αλλά και της φυσικής του κατάστασης, ώστε ο Ιούνιος να τον βρει έτοιμο για τις Καλοκαιρινές του βουτιές.
Τον Μάιο όπου το υποβρύχιο κυνήγι απαγορεύεται, είναι ευκαιρία να συντηρήσουμε ακόμη, τα όπλα και γενικά όλο τον αλιευτικό εξοπλισμό μας.

Πάντα μετά από κάθε υποβρύχια δραστηριότητα ξεπλένουμε τα εργαλεία μας με γλυκό νερό, τώρα όμως καλό θα είναι να τα περάσουμε και με γαλάκτωμα σιλικόνης, ή βαζελίνη όπου χρειάζεται, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Αν ψαρεύουμε με αεροβόλα, καλό θα είναι να τα δώσουμε για service στην εταιρεία τους, ώστε να μας επιστραφούν σε άριστη κατάσταση.

Όσον αφορά την «συντήρηση» του σώματός μας, αυτό παίζει πρωταρχικό ρόλο.  Δεν πρέπει να το αφήσουμε ένα μήνα χωρίς δραστηριότητα, γιατί χάσαμε… Πηγαίνουμε στο γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα, κάνουμε γυμναστική από μόνοι μας, ή το καλύτερο, κολυμπάμε στη θάλασσα φορώντας τη στολή μας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για 2 περίπου ώρες. Έτσι ο οργανισμός μας δεν θα χάσει τη φόρμα του και την 1η Ιουνίου θα είμαστε έτοιμοι για νέες υποβρύχιες εμπειρίες…   

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ. Υπενθυμίζουμε τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τον μήνα Μάιο αλλά και γενικότερα.

1. Απαγορεύεται η άσκηση της υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας :α) Κατά το μήνα Μάϊο κάθε χρόνο. β) Αμέσως μετά τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου. γ) Από άτομα, που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. δ) Σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων από : (1) Tο σημείο όπου συνήθως φτάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι, (2) Τα λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και τα δίχτυα με εμφανή σήμανση και (3) Τα αγκυροβολημένα πλοία. ε) Σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, καθώς και εισόδους – εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων. 

2. Απαγορεύεται στους ερασιτέχνες υποβρυχίους κυνηγούς : α) Να αφαιρούν αλιεύματα από τα αλιευτικά εργαλεία άλλων ψαράδων. β) Να εξακολουθούν να έχουν οπλισμένα τα εργαλεία, που είναι ειδικά για την υποβρύχια αλιεία, όταν βρίσκονται έξω από το νερό ή στην ξηρά. γ) Να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Επίσης, απαγορεύεται να υπάρχουν αναπνευστικές συσκευές στα σκάφη και γενικά τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούνται από αυτούς. Από την απαγόρευση αυτή εξαιρείται η περίπτωση διεξαγωγής ερευνών ή άλλων δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με την αλιεία, για την οποία, ο αρμόδιος Υπουργός μπορεί να εγκρίνει την χρησιμοποίηση καταδυτικών συσκευών παροχής αέρα για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές. δ) Να χρησιμοποιούν καμάκι, που η προσωπική του δύναμη να προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος. ε) Να χρησιμοποιούν δίχτυα, σε οποιαδήποτε φάση της αλιείας. στ) Να αλιεύουν ψάρια βάρους μικρότερου των εκατόν πενήντα (150) γραμμαρίων. ζ) Να χρησιμοποιούν υποβρύχιο φως. 

3. Οι ερασιτέχνες υποβρύχιοι κυνηγοί, όταν είναι σε κατάδυσηΥποχρεούνται να φέρουν έναν επιπλέοντα σημαντήρα (πλαστικό), χρώματος κίτρινου, ο οποίος να φέρει μια σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία να αναγράφονται τα ψηφία Υ. Δ. (Υποβρύχια Δραστηριότητα) και ο οποίος πρέπει να είναι ορατός με κανονικές συνθήκες από απόσταση τριακοσίων (300) τουλάχιστον μέτρων.

 Εάν ο υποβρύχιος κυνηγός συνοδεύεται από πλωτό μέσο, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο μέσο αυτό, ενώ ο υποβρύχιος ψαράς πρέπει να κινείται σε μια ακτίνα πενήντα (50) μέτρων από το σημαντήρα ή το πλωτό μέσο.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή