Από τον “Ψαροκυνηγό”
Μία από της κλασσικές και ενδεδειγμένες τεχνικές του υποβρύχιου κυνηγίου είναι το καρτέρι, είτε αυτό είναι ρηχό, είτε βαθύ. Ο ψαροκυνηγός κινείται αθόρυβα προς τον πυθμένα της θάλασσας, επιλέγει ένα πόστο άλλοτε εμπειρικά, άλλοτε καθοδηγούμενος από το ένστικτο του και εκεί γίνεται ένα με το βυθό.
Σκοπός του, με την επιλογή αυτή, να κάνει το ψάρι να πλησιάσει προς αυτόν και όχι να το ακολουθήσει.
Ο εξοπλισμός παίζει σημαντικό ρόλο στο καρτέρι – όπως άλλωστε σε όλες τις τεχνικές ψαρέματος – είτε πρόκειται για ακτής, είτε για επιφανείας, είτε για υποβρύχιο ψάρεμα περί του οποίου γίνεται ο λόγος.
Η Μάσκα
Ως προς το σχεδιασμό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της δεν διαφέρει γενικά από μία μάσκα που χρησιμοποιείται και για οποιαδήποτε άλλη τεχνική, οπότε μπορεί να είναι μαύρη, από μαλακή σιλικόνη που αποτελεί το απόλυτο υποαλλεργικό και άνετο υλικό, ακόμα και μετά από πολύωρη χρήση. Ο σκελετός της θα πρέπει να είναι στιβαρός, ενώ ο εσωτερικός της όγκος ανάλογος του βάθους εφαρμογής του καρτεριού. Στο ρηχό καρτέρι μία μάσκα μεσαίου εσωτερικού όγκου λειτουργεί καλύτερα, το οπτικό μας πεδίο μεγαλώνει, ενώ το μειωμένο βάθος δεν μας αναγκάζει σε πολλαπλές εξισώσεις και αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου, κάτι που κάνει έναν ψαροκυνηγό να επιλέξει σαφώς μια μάσκα ελάχιστου όγκου στο βαθύ καρτέρι.
Ως προς τα χρώματα του σκελετού, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα έντονα ή φωτεινά, ειδικά σε μία τεχνική διακριτική όπως το καρτέρι, όπου καλούμαστε να φέρουμε εντός βεληνεκούς και τους πλέον καχύποπτους «κατοίκους» του βυθού. Προτείνονται οι μάσκες με σκελετό σε χρώμα παραλλαγής η μαύρο, δίχως αυτό να σημαίνει πως οποιαδήποτε άλλη σκουρόχρωμη κρίνεται ακατάλληλη.
Τα κρύσταλλα-καθρέπτες δεν ωφελούν σε τίποτα, η τεχνική τους επεξεργασία «σκουραίνει» κατά πολύ το οπτικό μας πεδίο, καθιστώντας τη χρήση τους – ειδικά τις μέρες με συννεφιά ή κατά την ανατολή και τη δύση – σχεδόν προβληματική. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα κρύσταλλα κιτρίνου χρώματος.
Αναπνευστήρας και Πέδιλα
Η διατομή του αναπνευστήρα πρέπει να είναι, ανάμεσα στα 18 έως τα 21mm με ανατομική κλίση που θα πρέπει να ακολουθεί το προφίλ του κεφαλιού. Στο χρώμα θα πρέπει να επιλέγουμε την παραλλαγή ή έστω κάτι ουδέτερο, σκούρο, μονόχρωμο. Ειδικότερα στο βαθύ καρτέρι κρίνονται απαραίτητες ένα ζευγάρι λεπίδες νευρικότατες, με άμεση εκτόνωση και ιδιαίτερα προσεγμένα τεχνολογικά υλικά. Υαλονήματα και ανθρακονήματα θα πρέπει να πρωταγωνιστούν στης επιλογές μας, κοστίζουν μεν ακριβά, είναι όμως τα μοναδικά υλικά που μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα στα κατάλληλα προπονημένα πόδια. Όσον αφορά τη σκληρότητα των λεπίδων μας, δεν θα προτείνουμε τα σκληρά, καθώς το μόνο που προσφέρουν είναι να κουράζουν τα πόδια μας. Διαλέγοντας μία μαλακή ή μεσαίας σκληρότητας λεπίδα ανάλογη του σώματός μας και δουλεύοντάς τη σωστά, ανακαλύπτουμε το δρόμο από και προς το βυθό.
Η Στολή
Το καρτέρι είναι μία τεχνική στατικής μορφής. Αυτό, σημαίνει πως ο ψαροκυνηγός, εφόσον κινείται λιγότερο, κρυώνει περισσότερο. Συνεπώς ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά στο βαθύ καρτέρι, το 5άρι σακάκι κρίνεται απαραίτητο, σε συνδυασμό με ένα 3άρι παντελόνι, ενώ για περιοχές με πιο ζεστά νερά, το 3άρι υλικό θα δουλέψει θαυμάσια ακόμα και με ένα 2άρι γιλέκο εσωτερικά. Το χειμώνα αυξάνουμε κατά 2mm το πάχος των υλικών μας, χρησιμοποιώντας έτσι 7άρι σακάκι και 5άρι παντελόνι. Προσέξτε την επιλογή της ποιότητας του νεοπρέν, ως προς τη φυσαλίδα του. Μικρές, πυκνές φυσαλίδες απαιτούν λιγότερα κιλά στη ζώνη μας, ενώ η πλευστότητά μας ρυθμίζεται πολύ πιο αρμονικά λόγω συμπίεσης, εξαιτίας του αυξημένου βάθους, φαινόμενο που συναντάμε πολύ συχνά στις στολές που είναι κατασκευασμένες από υλικά μεγάλης-φυσαλίδας. Ως maximum της άνεσης, της απόλυτης εφαρμογής και της αποδοτικότητας, το λείο ξυρισμένο υλικό σε παραλλαγή αποτελεί επιλογή των πιο έμπειρων κυνηγών, ενώ ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ταυτόχρονα ανθεκτικότατο, είναι το ξυρισμένο νεοπρέν εσωτερικά με εξωτερική φόδρα παραλλαγής.
Το όπλο
Η επιλογή του όπλου παίζει σημαντικό ρόλο στο ψαχρτήρι, είναι αυτό που θα στείλει τη βέργα ευθύβολα, ταχύτατα και με δύναμη τέτοια ώστε να ξεπεράσει το ψάρι και να ανοίξει το φτερό της.
Τα λάστιχα, παίζουν καταλυτικό ρόλο, ενώ η αντοχή του σωλήνα και κατ’ επέκταση όλων των υλικών του όπλου για το καρτέρι γενικότερα, αποτελούν τα σοβαρότερα κριτήρια των επιλογών μας.
Ξύλο και ανθρακονήματα είναι τα συνιστώμενα για τα όπλα του ψαροκυνηού, καθώς οι έντονες στρεβλώσεις του σωλήνα, λόγω μέγιστης φόρτισης τα καθιστούν απαραίτητα. Όσον αφορά τα μεγάλα μήκη, συχνά κρίνεται απαραίτητη η χρήση των διπλών ελαστικών, ειδικά για όσους έχουν αδυναμία στις βολές.
Για τα κοντά όπλα, ένα ζευγάρι 19 -20mm χαρίζουν αυτό που ζητάμε στο καρτέρι. Ανάλογα το ψάρι, την εποχή και τη διαύγεια, επιλέγουμε το μήκος του όπλου που θα ψαρέψουμε: 100, 110 και 115cm χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι, ενώ τα μικρά 82 – 90cm για τους θολούς χειμερινούς μήνες με εξίσου άριστα αποτελέσματα.
Το Μουλινέ
Στο καρτέρι δεν υπάρχει όπλο χωρίς Μουλινέ. Ανά πάσα στιγμή δεν ξέρουμε τι ψάρι θα μας προκύψει και σίγουρα είναι καλύτερα να είμαστε προνοητικοί.
Το μουλινέ, οριζόντιο η κάθετο, αποτελείται από τη βάση του, το καρούλι του, το τύμπανο και το μοχλό του τυλίγματος. Η βάση, πρέπει να εφαρμόζει απόλυτα στο όπλο και η προσαρμογή της σε αυτό να είναι στιβαρή.
Συχνά είναι μεγάλες οι δυνάμεις που ασκούνται από ένα μεγάλο ψάρι στο όπλο καθώς το νήμα ξετυλίγεται, πόσο μάλλον όταν φτάνει στο τέλος του.
Ειδικότερα για το νήμα, το μήκος του είναι ανάλογο της χωρητικότητας του καρουλιού. Καθοριστικό ρόλο του μήκους παίζει η διατομή του.
Ένα μουλινέ που χωράει σχεδόν 40m σχοινί διατομής 2mm, θα χωράει περίπου 50m αν επιλέξουμε σε πάχος το 1,8 mm. Επιλέγοντας καλής ποιότητας νήμα, μειώνουμε το πάχος και αυξάνουμε τη χωρητικότητα. Ως προς το φρένο, αυτό αποτελεί τμήμα του μουλινέ με συνεχή εξέλιξη και καλό θα είναι κατά την αγορά του να επιλέγουμε τα καταξιωμένα προϊόντα.
Ο μοχλός τυλίγματος, θα πρέπει να είναι άνετος, εύχρηστος ακόμα και με τη χρήση των χειμερινών μας γαντιών.
Γενικά, αναζητούμε πάντα το ανθεκτικότερο υλικό στον πλέον μειωμένο όγκο, με την ιδανικότερη χωρητικότητα για τις προσωπικές μας ανάγκες και τις δυνατότητες του όπλου μας. Τώρα είμαστε έτοιμοι για θαλάσσιες εξορμήσεις, με πρωταρχικό μας πάντα μέλημα, την προστασία της θάλασσας.