Κείμενο – φωτο: Νίκος Λυμπερόπουλος.
Η προετοιμασία ξεκινά από την αρχή της εβδομάδας, ετοιμάζοντας τα αλιευτικά εργαλεία όπως γυαλίσματα, ζόγκες, πετονιές, καλάμια και ότι άλλο χρειάζεται για το προαναφερόμενο ψάρεμα, αφήνοντας για το τέλος την προετοιμασία των σκαφών και πραγματικά την «τελευταία στιγμή» την προμήθεια του δολώματος ώστε να ακόμη και ζωντανό είτε πρόκειται για ψάρι, σουπιά ή καλαμάρι.
Η ΖΟΓΚΑ
Η Ζόγκα εμφανισιακά είναι ένα απλό αλιευτικό εργαλείο αλλά στην πράξη ψαρεύοντας με αυτή στον βυθό, θα πρέπει να τη χειριστούμε σωστά για να αποδώσει. Πολλοί σνομπάρουν το είδος αυτό του ψαρέματος γιατί το θεωρούν περιττό ή δεν το γνωρίζουν, η ουσία όμως είναι ότι η ζόγκα αποτελεί ένα από τα άριστα αλιευτικά εργαλεία. Αποτελείται από ένα αγκίστρι ενσωματωμένο σ’ ένα κομμάτι μολυβιού που έχει την όψη σκελίδας σκόρδου με μια τρύπα στην άκρη της όπου δένουμε την πετονιά μας. Το σχήμα αυτό μοιάζει με ψεύτικο ψαράκι.Η ζόγκα πρέπει να είναι λεία και γυαλισμένη ώστε να λάμπει και να φαίνεται – τα ψάρια βλέπουν σχετικά μακριά γιατί έχουν υπερμετρωπία. Το γυάλισμα επιτυγχάνεται εύκολα με ψιλό γυαλόχαρτο, σμυριδόπανο, ακόμη και με σύρμα κατσαρόλας σαν αυτό που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές για το πλύσιμο των μαγειρικών σκευών. Κατά το γυάλισμα καλό είναι να φοράμε γάντια μιας χρήσεως.
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ
Με τη ζόγκα ψαρεύουμε από τη βάρκα κρεμαστά, ανεβοκατεβάζοντας σιγά – σιγά. Το ψάρεμα αυτό μπορεί να γίνει την αυγή αλλά και τη νύκτα με φεγγάρι. Όταν ψαρεύουμε με ζόγκα φροντίζουμε να βρίσκεται το αλιευτικό μας εργαλείο όχι πατωτά, αλλά λίγο πιο πάνω, έως και μισό μέτρο. Στο ψάρεμα με ζόγκα πρέπει να ενεργούμε γρήγορα και σταθερά. Μόλις το ψάρι τραβήξει θα πρέπει να κάνουμε μια απότομη κίνηση για να αγκιστρωθεί και αμέσως μετά να παίρνουμε μερικά μέτρα πετονιά, πριν το ψάρι βραχώσει. Αφού πάρουμε δυο τρία μέτρα, μετά μαζεύουμε την πετονιά και οδηγούμε το ψάρι στη βάρκα με τον τρόπο που ξέρουμε, φροντίζοντας δηλαδή να αντιδρούμε ανάλογα στα τραβήγματα ή τα κεφάλια του. Γάντζος ή απόχη είναι απολύτως απαραίτητα για να φέρουμε το ψάρι από τη θάλασσα στο σκάφος.
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΖΟΚΑΣ
Στο εμπόριο κυκλοφορούν ζόγκες διαφόρων μεγεθών με μεγάλα και μικρά αγκίστρια. Για ψάρια 3κιλα και πάνω χρησιμοποιούμε ζόγκες από 3 έως 8 νούμερο, ενώ κάποιες φορές χρησιμοποιούμε κι έναν «κλέφτη». Περνάμε το αγκίστρι της ζόγκας στο σώμα της μεγάλης γαρίδας και το «αγκίστρι – κλέφτη» στο κεφάλι της. Με αυτό τον τρόπο, όπως κι αν κτυπήσει το ψάρι δύσκολα θα ξεφύγει από το αλιευτικό μας εργαλείο. Η διάμετρος της πετονιάς που δένουμε τη ζόγκα απ’ ευθείας, είναι 50 έως 70 χιλιοστά. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε μάνα εβδομηντάρα και παράμαλλο 4 έως 5 μέτρα επίσης 70 χιλιοστών αόρατο.
ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ
Ως δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωντανό ψάρι (κεφαλόπουλο, μελανούρι, γύλο, με προτίμηση ζωντανά), ασπροδόλι ( σουπιά, καλαμάρι με προτίμηση ζωντανά), ή γαρίδα, φρέσκια – φρέσκια. Με ζόγκα ψαρεύουμε πάνω από ξέρες και τραγάνες, ή τροκάδες , εκεί δηλαδή που συνήθως συχνάζουν τα καλά ψάρια και πάντα λίγο πιο πάνω από τον βυθό, σε βαθιά και καθαρά νερά.
Κείμενο – φωτο: Νίκος Λυμπερόπουλος.