20.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λαβράκια με Λωλό Χταποδιού.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Λύκους δεν συναντάμε μόνο στο βουνό αλλά και στη θάλασσα. Ο «Λαύραξ ο Λύκος» ζεί κοντά στις ακτές και στις εκβολές των ποταμών. Από τα πιο συνηθισμένα, αλλά και νοστιμότερα ψάρια των Ελληνικών θαλασσών είναι το γνωστό μας Λαυράκι.

Ψάρι λαίμαργο κι επιθετικό, ανήκει στην τάξη  των οστεοκάνθων, στην ομάδα των ακανθοπτερυγίων και στην οικογένεια των περκιδών. Το χρώμα του είναι από την επάνω πλευρά γκρίζο – μολυβί και από την κάτω έντονο ασημί. Το σώμα του σκεπάζεται από μικρά λέπια και  έχει ένα αγκάθι στο κάθε «μάγουλο» του σχετικά μεγάλου κεφαλιού του.
Ως καταδρομικό ψάρι, ένα μέρος της ζωής του περνά στα γλυκά νερά που τα αφήνει για να κατέβει στη θάλασσα για να αποθέσει τα αυγά του. Την Άνοιξη το θηλυκό λαυράκι γεμίζει αυγά που τα γεννά Μάιο και Ιούνιο σε ακτές προστατευμένες από ρεύματα. Την εποχή αυτή τα λαυράκια κολυμπούν σε ζευγάρια, αρσενικό – θηλυκό, μόλις η θηλυκή λαύραξ αποθέσει τα αυγά της το αρσενικό που παρακολουθεί κάθε της κίνηση πηγαίνει σ’ αυτά και απελευθερώνει λευκό υγρό με το οποίο πραγματοποιείται η γονιμοποίησή τους.

Ψάρεμα με καλάμι από την ακτή
Για το ψάρεμα του «Λύκου» χρειαζόμαστε μακρύ καλάμι από fiber-glass 4-5 μέτρα μήκος, με ανθεκτικό μηχανάκι για απότομα σκορτσαρίσματα και με δυνατότητα αποθήκευσης 50-70 μέτρων νήματος, διαμέτρου 50 χιλιοστά. Ιδανικό δόλωμα ένα ζωντανό κεφαλόπουλο 8-10 cm, γαντζωμένο από τη ράχη εκεί όπου αρχίζει το ραχιαίο πτερύγιο του. Αγκίστρι χρησιμοποιούμε No 2-3 χρωμιομένο ή νικελωμένο και δεμένο απευθείας πάνω στη  μάνα χωρίς παράμαλλο και χωρίς βαρίδι.
 Το κεφαλόπουλο καταλαβαίνει τον «Λύκο» και αλαφιασμένο πηδάει έξω από το νερό. Θέαμα εξαίρετο, γιατί μαζί του πηδάει και ο κυνηγός του, που το αρπάζει στον αέρα. Καλό είναι να του «χαρίσουμε» 20-30 δευτερόλεπτα για να προλάβει να καταπιεί το δόλωμα με το αγκίστρι, κατόπιν το «καρφώνουμε» με ένα ελαφρύ χτύπημα.
Με το ίδιο καλάμι μπορούμε βράδυ να δολώσουμε ψεύτική σαρδέλα που επιπλέει, μήκους περίπου 12 εκατοστών, εξακοντίζοντας την πετονιά με το δόλωμα χωρίς βαρίδι, κάνοντας «συρτή» από την παραλία, προτιμόντας τις νύχτες με φεγγάρι.

Mε μονάγκιστρο στο βυθόΑυτή η μέθοδος εφαρμόζεται στις «μπούκες» των μεγάλων, αλλά και μικρών λιμανιών, εκεί όπου διάφορα υπολείμματα προσελκύουν τα ψάρια.
Η πετονιά μας είναι 30άρα ή 40άρα χωρίς βαρίδι, ενώ έχει δεμένο στο άκρο της αγκίστρι No 4-6.

Το Δόλωμα.
Το συγκεκριμένο ψάρεμα έγινε μεσημέρι, χρησιμοποιήσαμε ως δόλωμα, τα εντόσθια (λωλός) ενός μικρού χταποδιού και είχαμε μεγάλη επιτυχία.

Το προαναφερόμενο δόλωμα είναι  ένας μεζές στον οποίο ο «Λύκος» δεν μπορεί να αντισταθεί. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες.
Ένα άλλο δόλωμα που συνήθως χρησιμοποιείται, αποτελείται από, το πίσω μέρος σαρδέλας με κομμένο το ουραίο πτερύγιο, που συγκρατείται με ένα μικρό διαφανές μπαλάκι, ώστε το δόλωμα να αιωρείται λίγο πάνω από το βυθό. Είναι ψάρεμα αναμονής, αλλά αρκετά αποδοτικό ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. 

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή