14.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ψάρεμα με Μπασταρδιά (μικρό παραγάδι).

Κείμενο- φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος


Μ’ αυτούς τους αέρηδες που φυσούσαν ούτε καλά – καλά να σταθείς δεν μπορούσες, πόσο μάλλον να ψαρέψεις. Μετά από μερικές ημέρες όμως ο καιρός έκοψε, με ανακατεμένη ακόμη τη θάλασσα ήταν ιδανική συνθήκη, εφόσον τα ψάρια θα έτρωγαν…

Ψάρεμα χωρίς καφέ δεν γίνεται, γι’ αυτό απολαμβάνοντας τον δεύτερο της ημέρας, αρχίσαμε την διαδικασία της προετοιμασίας ενώ ήδη είχαμε αγοράσει το καραβιδάκι που θα χρησιμοποιούσαμε για δόλωμα.

Για κανονικά παραγάδια ούτε λόγος, γιατί από την κούραση της εβδομάδας, χρειαζόμασταν κάτι που θα μας αποδώσει αλιευτικά, χωρίς όμως πάρα πολύ μεγάλο κόπο, έτσι εφαρμόσαμε τη λύση της «μπασταρδιάς» όπως αποκαλουν οι έμπειροι ψαράδες το μικρό παραγάδι που διαθέτει 50 με 70 περίπου αγκίστρια.

Ρίξαμε μεσημεράκι ενώ αρχίσαμε το μάζεμα κατά τις 4 το απόγευμα. Οι προηγούμενες σκέψεις και εκτιμήσεις μας επαληθεύτηκαν μετά το επιτυχές αποτέλεσμα.

Καλά ψάρια τίμησαν τη βάρκα μας, ενώ αργά το απόγευμα βρισκόντουσαν στο μαυροτήγανο του ψαρά, καθώς απολαμβάναμε μια ακόμη παγωμένη μπύρα…

Τεχνικά χαρακτηριστικά μπασταρδιάς Όπως είπαμε, δολώσαμε ζωντανό καραβιδάκι. Τα αγκίστρια που χρησιμοποιήσαμε ήταν Νο 17, η μάνα 60 mm, το μήκος του παράμαλλου κάτι λιγότερο απο 1,5 μέτρο, ενώ η απόσταση του ενός παράμαλλου από το άλλο περίπου 2 οργιές.

Αν δεν έχουμε, ή δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτι από το κλασσικό παραγάδι, υπάρχουν στα καταστήματα αλιείας θαυμάσια μικρά παραγάδια τυλιγμένα σε καρούλες με μικρά παράμαλλα.

 Προετοιμασία και δόλωση Στην περίπτωση της κλασσικής μπασταρδιάς η δόλωση θα γίνει στην αρχή και θα ακολουθήσει το ρίξιμο. Στην περίπτωση της καρούλας καθώς θα φεύγει σιγά – σιγά το παραγάδι, θα δολώνουμε ένα – ένα αγκίστρι και θα αφήνουμε μέχρι να τελειώσει η πετονιά.

Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία της δόλωσης της «μπασταρδιάς» στη λεκάνη, δεν ξεχνάμε να ρίξουμε μέσα λίγο χαλικάκι θαλάσσης πάνω στην πετονιά.

Ποτέ δεν ξεκινάμε να δολώσουμε το πρώτο αγκίστρι ακόμη και σε αυτό το μικρό παραγάδι. Αρχίζουμε από το τελευταίο γιατί αν δολώσουμε από την αρχή, το παράμαλλο θα κρεμάσει πολύ και είναι επόμενο να φτάσει στον πάτο της λεκάνης από τη εξωτερική πλευρά, ενώ θ’ ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα και θα μπερδευτούν.

Ξεκαρφώνουμε, τραβάμε λίγο το αγκίστρι, δολώνουμε και το κρεμάμε ή το στερεώνουμε στις σχισμές των φελλών με τη σειρά ένα – ένα με προσοχή να μην τα μπερδέψουμε, διαδικασία που στην περίπτωση της καρούλας δεν γίνεται λόγω μεγέθους

Σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να διατηρούμε το δολωμένο παραγάδι στη σκιά ή τουλάχιστον σκεπασμένο με βρεγμένη λινάτσα ή κάποιο άλλο πανί, ώστε τα δολώματα να μην ξεραθούν. Προσοχή χρειάζεται βάζοντας και βγάζοντας το πανί ή μεταφέροντας το παραγάδι, ώστε να μην μπερδέψουμε τα δολωμένα αγκίστρια.

 Ρίχνοντας την μπασταρδιά Σημαδούρες εκτός της πρώτης και της τελευταίας μπορούμε να ρίξουμε μια στη μέση – αν υπάρχουν σκαλώματα –δεν είναι όμως απαραίτητο λόγω μικρού μήκους του παραγαδιού.

Με το βυθόμετρο βλέπουμε το βάθος του τόπου που επιλέξαμε να ψαρέψουμε. Πετάμε στη θάλασσα τη σημαδούρα, μόλις τεντώσει το σχοινί αφήνουμε το βαρίδι και την αρχή της μπασταρδιάς που έχουμε δέσει σ’ εκείνο το σημείο κι αρχίζει να πατώνει.

Ο λόγος κατά τον οποίο πρέπει να τηρήσουμε την προηγούμενη διαδικασία, είναι για να μην στρίψει η μάνα επάνω στο σχοινί της σημαδούρας. 

Το σημείο στο οποίο πρέπει να βρισκόμαστε και να ρίχνουμε τη μπασταρδιά (όπως και τα μεγαλύτερα παραγάδια), είναι η πρύμνη του σκάφους.

 Μαζεύοντας… Κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να μαζέψουμε είτε μεγάλο είτε μικρό παραγάδι, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο και να μην εκνευριζόμαστε, γιατί είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα αποβεί μοιραίο. Πρωταρχικό ρόλο παίζει η διαδικασία…

Κατά την διάρκεια του μαζέματος τραβάμε τη μάνα και την τοποθετούμε μαζί με τα παράμαλλα στη λεκάνη. Δεν καρφώνουμε αγκίστρια στους φελλούς ούτε ξεδολώνουμε αγκίστρια πού δεν έχουν φαγωθεί. Ξαγκιστρώνουμε μόνο τα ψάρια πού έχουμε πιάσει και τα βάζουμε σ’ ένα άλλο πανέρι. Ο φίλος μας πού βρίσκεται στη μηχανή ή στα κουπιά είναι πάντα έτοιμος για βοήθεια, ενώ εκείνος πού λεβάρει έχει δίπλα του την απόχη για να αποχιάσει το μεγάλο ψάρι που θα πιαστεί.

Στην περίπτωση της καρούλας τυλίγουμε μαζί μάνα και παράμαλλα, ενώ αργότερα τα νετάρουμε.

Αν είστε σε κάποιο νησί κατά την διάρκεια των διακοπών σας και σηκώσει καιρό, σε καμία περίπτωση μην διακινδυνεύσετε, για να μαζέψετε ένα παραγάδι που κοστίζει λίγα ευρώ. Είναι προτιμότερο να χάσουμε την ψαριά, παρά να προβούμε σε μια ενέργεια πέρα για πέρα απερίσκεπτη. Περιμένουμε να κόψει ο καιρός, μετά λεβάρουμε κι ότι έχει μείνει…

Νετάρωντας… Το νετάρισμα της μπασταρδιάς γίνεται όπως και του μεγάλου παραγαδιού αλλά ευκολότερα, γιατί απλούστατα το μήκος είναι μικρότερο.

Η μπασταρδιά είναι επίσης ένας θαυμάσιος τρόπος κατά τον οποίο μπορούμε να ξεκινήσουμε να ψαρεύουμε με παραγάδια και αφού εξοικειωθούμε, περνάμε στα 100 ή τα 150 αγκίστρια.

Όσον αφορά το νετάρισμα της μπασταρδιάς σε καρούλα, γίνεται πολύ εύκολα γιατί είναι τυλιγμένη και διαθέτει μικρά παράμαλλα.

Ξεκινάμε από την άκρη, ενώ χρησιμοποιούμε μια άδεια καρούλα στην οποία σιγά – σιγά τυλίγουμε το παραγάδι καθαρίζοντας πετονιά και αγκίστρια, τα οποία καρφώνουμε πάνω στο λάστιχό της, ώστε να είναι έτοιμα την επόμενη φορά που θα τη χρησιμοποιήσουμε.

 Κείμενο- φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή