14.6 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

RockFishing Χειμώνα – Καλοκαίρι.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Εκτός από τεχνική και εργαλεία καλής ποιότητος, το ψάρεμα χρειάζεται κυρίως «καλή παρέα» Χειμώνα – Καλοκαίρι. Το rockfishing είναι είδος ψαρέματος που μας αρέσει λίγο παραπάνω, γιατί εκτός των άλλων χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αλλά είναι και πιο περιπετειώδες, ειδικά τις ημέρες που φυσάει πολύ. Το rockfishing είναι υπέροχο και υπόσχεται καλά αποτελέσματα, προσοχή όμως στα βράχια !!!

Rock Fishing, Surf Casting και Surf Fishing, είναι πάρα πολύ κοντά, αλλά διαφέρουν.  Το Surf Fishing πραγματοποιείται την ίδια εποχή, με το surfcasting με προτίμηση τους μήνες που το ψάρι ξεκουράζεται, ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο, εκμεταλλευόμενοι ειδικά όχι τις μεγάλες και δυνατές θαλασσοταραχές αλλά τις πιο εξασθενημένες, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο. Για το συγκεκριμένο ψάρεμα προτιμούμε τα καλάμια light & thin και τα Rip με casting range έως 150 γραμμάρια. Όσον αφορά τους μηχανισμούς, μένουμε στους ίδιους με το πατωτό, με τη μόνη διαφορά ότι οι συγκεκριμένοι είναι λίγο πιο μεγάλοι για να τυλιχτούν περίπου 250 μέτρα  0,30 mm. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και οριζοντίου τυμπάνου της τάξης των 12 λιμπρών. Τα παράμαλλα θα διαφέρουν είτε στη διάμετρο της πετονιάς, που θα είναι πλέον 0,25 -0,30, είτε στα αγκίστρια, που θα είναι No4 για Aberdeen, ή No2 για Beak, όπου εδώ μπορούμε να δολώσουμε πορφύρα ή σαλιγκαράκια.

Surf Casting 
Προσοχή στους σαργούς! Στο «αυθεντικό»  surf casting μπορούμε να πάρουμε λίγα, αλλά πολύ μεγάλα κομμάτια. Όσον αφορά τον εξοπλισμό, με τα κατανεμώμενα καλάμια (Rip) θα έχουμε και καλύτερη απόδοση της σχέσης βάρους – δύναμης,  απεριόριστες βαλλιστικές δυνατότητες και εξαιρετικές ικανότητες ειδοποίησης των τσιμπημάτων, έστω και αν αυτά είναι πολύ ψιλά. Στα καλάμια αυτά μπορούμε να συνδυάσουμε άνετα μηχανάκια οριζοντίου τυμπάνου  12 ή 15 λιμπρών που είναι τα προτεινόμενα, ή και μεγαλύτερα αν το επιθυμούμε.  Το surfcasting στον εξοπλισμό του διαθέτει πολλά και διαφορετικά ειδικά παράμαλλα, για την αντιμετώπιση των σαργών για τους οποίους έγινε λόγος παραπάνω. Το Pater Noster και τα διαφορετικά Short είναι τα πιο συνιθισμένα, ενώ σχετικά με τις διαμέτρους αυτές κυμαίνονται από  0,30 έως  0,40. Φυσικά, μέσα στα κύματα εμφανίζεται η σημασία των υγρών  που αφήνουν δολώματα όπως οι σαρδέλες, αλλά και οι σωλήνες, οι πορφύρες, τα μισά καβούρια ή τα μονοδόλια. Είναι γνωστό ότι με τα κύματα η πετονιά μας είναι συνεχώς μαζί με τη μύτη του καλαμιού σε μόνιμη δραστηριότητα.  Έτσι σχεδόν ποτέ δεν καταλαβαίνουμε το τσίμπημα, ή  αν το δόλωμα είναι ακόμα στη θέση του. Εδώ θα πρέπει να εκπαιδευτεί το μάτι μας στις διαφορετικές κινήσεις της μύτης του καλαμιού, ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε περίπτωση, ειδικά με ένα ψάρι πρώτης κατηγορίας όπως ο μεγάλος σαργός που πρώτα θα γλύψει, μετά από λίγο θα πάρει δειλά – δειλά το δόλωμα και μετά θα το καταπιεί.. 

 Rock Fishing
 Στο rock fishing υπάρχει κάποια διαφορά μόνο στο μήκος των καλαμιών, αυτό όμως εξαρτάται από τη μορφολογία του ψαρότοπου. Άλλη μια ιδιαιτερότητα – πέρα από τα παράμαλλα που είναι τα ίδια με αυτά του surfcasting – είναι ότι εδώ θα χρησιμοποιήσουμε το μολύβι «παραμελώ», δηλαδή στην περίπτωση που αυτό θα πιαστεί στο βυθό ακόμα και με το ψάρι και δίνοντας λίγη δύναμη στο τράβηγμα της πετονιάς, δεμένο με λίγη ψηλή πετονιά το βαρίδι θα χαθεί αλλά δεν θα χαθεί το ψάρι. Οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμα του σαργού είναι αυτές από το σούρουπο έως το χάραμα και σποραδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν η θάλασσα είναι πολύ φουρτουνιασμένη. Στο rock fishing δεν χρειάζονται μακριά πετάγματα αλλά ένα καλό Rip, δηλαδή το κατανεμώμενο καλάμι που είναι ευαίσθητο, έχει δύναμη μαζέματος και είναι αποτελεσματικό. Σε αυτό θα φορέσουμε ένα γρήγορο και δυνατό μηχανισμό  με πετονιά 0,35 – 0,40.

Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, θα χρησιμοποιήσουμε τα παράμαλλα τύπου pater noster ή short ανεστραμμένο. Αν τα ελατήρια που κρατούν τα αγκίστρια τα κάνουμε να λειτουργούν από τον πυθμένα της θάλασσας περίπου 50 εκατοστά, ακόμα καλύτερα. Τα δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πορφύρες, μύδια, καβούρια, φιλέτα σαρδέλας, σουπιά ή καλαμάρι, ανάλογα βέβαια την εποχή και τον τόπο που θα ψαρέψουμε.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή