10.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Ψαροδόλια.

Κείμενο – φωτογραφίες – Νίκος Λυμπερόπουλος.

Απλά και αποτελεσματικά δολώματα. Δολώνονται σε τάκο, φιλέτο, κομμένα στη μέση ή ολόκληρα, ανάλογα το είδος ψαρέματος.

ΣΑΡΔΕΛΑ:
Δολώνεται φρέσκια ή την αποξηραίνουμε μερικώς με χοντρό αλάτι. Την χρησιμοποιούμε στο πεταχτάρι, στο πολυάγκιστρο, όταν ψαρεύουμε
με καλάμι απίκο, στη βάρκα με καθετή, στα ρηχά, στα βαθιά και στο παραγάδι.
Με τη σαρδέλα πιάνονται κέφαλοι, σπάροι, σαργοί, λυθρίνια, μπαλάδες, λαβράκια, τσιπούρες, μελανούρια, μουγγριά, σμέρνες, χταπόδια και πετρόψαρα. Ακόμα, και τα μεγάλα ψάρια δεν μπορούν να αντισταθούν στην προκλητική μυρωδιά της, όπως οι ροφοί, οι συναγρίδες, οι στείρες, οι σφυρίδες, οι μπακαλιάροι, οι πεσκαντρίτσες κ.α. Δολώνεται σε τάκο, φιλέτο, μισή ή ολόκληρη, ανάλογα το είδος ψαρέματος.

ΓΑΒΡΟΣ:
Ο τρόπος που δολώνεται δεν διαφέρει από εκείνο της σαρδέλας. Κόβοντας το γάβρο φιλέτο γίνεται ένα από τα καλύτερα δολώματα για τη ζαργάνα. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος που χρησιμοποιείται είναι το παραγάδι. Το κυνηγούν όλα τα σπαροειδή, τα λυθρίνια, οι μπαλάδες, οι στήρες και οι σφυρίδες.

ΣΚΟΥΜΠΡΙ – ΣΑΒΡΙΔΙ:
Με αυτά τα ψαροδόλια, ολόκληρα ή σε κομμάτια, δολώνονται τα παραγάδια του αφρού, για τόνους, παλαμίδες, κυνηγούς, λίτσες, ξιφίες. Το σαβρίδι είναι ελκυστικό δόλωμα για χταπόδια, μουγγριά, ροφούς και σφυρίδες. Από το σκουμπρί και το σαβρίδι, κόβουμε τη σάρκα του σε στενόμακρες λωρίδες, δημιουργώντας δολώματα για τις αλιευτικές μας ανάγκες. Το μέγεθός των κομματιων, ή η χρήση ολόκληρου του ψαριού, εξαρτάται από το είδος ψαρέματος.

Κείμενο – φωτογραφίες – Νίκος Λυμπερόπουλος.

Προηγούμενο άρθροΤο Σαμάρι
Επόμενο άρθροΤο υπέροχο κόκκινο καραβιδάκι.

Τελευταία Νέα

Βρείτε μας στο FB

1,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like

Πιο δημοφιλή