14.4 C
Athens
Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021
Blog

Φτιάχνω μόνος μου τεχνητό για ψάρεμα Ιντσίκου (Inchiku).

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

 Μια από τις πιο αποδοτικές τεχνικές ψαρέματος χρησιμοποιώντας καλάμι με μηχανισμό και κάνοντας μικρότερες και πιο  κοφτές κινήσεις απ ότι στο jigging, πραγματοποιείται το Inchiku (Ιντσίκου) fishing με τη χρήση τεχνητών δολωμάτων ειδικών για το συγκεκριμένο ψάρεμα .

Με το πέρασμα του χρόνου τα τεχνητά δολώματα γίνονται καλύτερα και μοιάζουν όλο και περισσότερο στα ζωντανά. Τα Inchiku jigs ανήκουν στην κατηγορία «καμπούρηδες» όπως τα αποκαλούμε στην ψαράδικη γλώσσα, (εκ του cabura jigging). Ένα από τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου δολώματος είναι ότι δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβάζουμε το καλάμι τόσο έντονα – όπως στο jigging – αλλά πραγματοποιούμε ελαφρές πλάγιες ισοταχείς κινήσεις, με τη μέθοδο δηλαδή του slow sinking. Το καλάμι και ο μηχανισμός είναι σαφώς ελαφρύτερα από αυτά του κλασσικού jigging, ενώ η συμπεριφορά του δολώματος αυτού είναι άριστη, διότι μοιάζει σαν ένα ενα ψάρι να έχει αρπάξει ένα καλαμάρι ή το αντίθετο. Στη θέα αυτή το μεγάλο ψάρι ορμά κατά πάνω τους τα αρπάζει κι έτσι το συλλαμβάνουμε.

Υλικά κατασκευής Inchiku .
Για να φτιάξουμε το δικό μας Ιντσίκου jig, χρειαζόμαστε τα εξής υλικά :
1. Ένα συρόμενο βαρίδι, ή βαρίδι για surfcasting
2. Ένα καλαμάρι σιλικόνης φωσφορούχο
3. Ένα κομμάτι νήμα
4. Δυο Χάντρες φωσφοριζέ
5. Μια γερή στριφταροπαραμάνα
6. Δύο μεγάλα αγκίστρια
7. Χάντρες – ματάκια

Κατασκευή Ιντσίκου.
Επιλέγουμε ένα μολύβι όπως αυτά της εικόνας .

Κάνουμε μια τρύπα στο βαρίδι της επιλογής μας, όπως φαίνεται στη εικόνα απ’ όπου θα περάσει η στριφταροπαραμάνα.

Μπορούμε αν θέλουμε να βάψουμε το μολύβι μπλε ή κόκκινο, ή να φτιάξουμε 4 – 5 τεχνητά δολώματα σε διάφορα χρώματα μολυβιού ή καλαμαριού. Η μπογιά που βάφουμε το μολύβι μπορεί να είναι απλή λαδομπογιά, ή σπρέι ντουκόχρωμα, μπλε, πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο. Το μολύβι μπορεί να είναι ακόμη και δίχρωμο βάφοντάς το με δύο χρώματα, ενώ τα μάτια που θα κολληθούν με δυνατή κόλα, θα τα προμηθευτούμε από είδη ραπτικής, ή από κάποια παλιά καλαμαριέρα που δεν χρησιμοποιούμε.

Συνεχίζοντας την κατασκευή μας, περνάμε από τα κεφαλόποδα το νήμα με τα δεμένα αγκίστρια και τη χάντρα όπως φαίνεται στην εικόνα .

Περνάμε τη δεύτερη χάντρα, τραβάμε το νήμα σιγά – σιγά, το περνάμε από τη συρμάτινη θηλιά του μολυβιού και κολλάμε τις χάντρες- ματάκια.

Με αυτό τον τρόπο έχουμε φτιάξει ένα τέλειο τεχνητό δόλωμα για «ψάρεμα ιντσίκου» και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή. Ίσως μάλιστα να μη μας κοστίσει καθόλου εφόσον τα υλικά θα υπάρχουν στα αλιευτικά μας εργαλεία.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Ζογκάκι με φαραώ για νέους αλλά και μυημένους ψαράδες.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Το ψάρεμα με ζογκάκι μπορεί να γίνει και από νέους και από μυημένους ψαράδες. Ως δόλωμα  χρησιμοποιούμε φαραώ, μάνα,μονοδόλι, Αμερικάνικο σκουλήκι, ή ακόμη και γαρίδα.

Το απλούστερο είναι το αποδοτικότερο
Για να κατασκευάσουμε το αλιευτικό μας εργαλείο χρειαζόμαστε τα εξής: Καρούλα μετρίου μεγέθους, εκατό έως διακόσια μέτρα, πετονιά έως εξήντα χιλιοστά φτηνή μέτριας ποιότητος, πετονιά είκοσι έως εικοσιδύο χιλιοστά πολύ καλής ποιότητος.
Παίρνουμε την καρούλα και τυλίγουμε την χοντρή πετονιά έως ότου σχεδόν καλυφθεί ο χώρος περιελίξεις του καρουλιού. Αφού τελειώσει, συνεχίζουμε το τύλιγμα της πετονιάς των 22 χιλιοστών έως ότου μετρήσουμε εκατό έως εκατόν πενήντα μέτρα. Στο τέλος της δένουμε απ’ ευθείας πολύ ψιλή ζόγκα με αγκίστρι Νο 4. Η παραπάνω διαδικασία πρέπει να εφαρμοσθεί ώστε πετώντας το ζογκάκι η εικοσιδιάρα πετονιά με την οποία ψαρεύουμε, να ξετυλιχτεί τελείως ανεμπόδιστα.

Στο είδος αυτό ψαρέματος δεν χρησιμοποιούμε καλάμι και μηχανισμό, διότι οι τριβές της πετονιάς στα μεταλλικά μέρη μηχανισμού και καλαμιού δεν θα μας επιτρέψουν μακρινή βολή, που έτσι κι αλλιώς και στην περίπτωση της καρούλας η απόσταση δεν είναι και πολύ μεγάλη. Όλο το βάρος είναι αυτό του δολώματος και του μολυβιού που είναι ενσωματωμένο στο αγκίστρι.

Μάνα.

Η Μάνα είναι ένα σκληρό σκουλήκι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ, με πολύ καλά αποτελέσματα χάρις στο φώσφορο που διαθέτει εξωτερικά. Η μάνα συνήθως κόβεται και δολώνεται σε κομμάτια που καλύπτουν το αγκίστρι, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρη, αν στην περιοχή που ψαρεύουμε υπάρχουν πολύ μεγάλο ψάρια. Το συνηθισμένο μέγεθος της μάνας είναι από 10-15 εκατοστά, στο εμπόριο όμως μπορούμε να βρούμε άγριες ή κόκκινες μάνες, που μπορεί να φτάνουν και τα 25 εκατοστά.

Αν και οι απόψεις για τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα μεταξύ των δύο ειδών διίστανται, θα το ανακαλύψετε μόνοι σας στη χρήση. Η άγρια μάνα έχει πιο κόκκινο χρώμα από τη συνηθισμένη, με ραβδώσεις σε όλο της το σώμα, σε αντίθεση με την κανονική που έχει πιο λείο σώμα και χρώμα ανοικτό καφέ όπως της φωτογραφίας μαζί με τα μονοδόλια.

Φαραώ
Το ακριβότερο δόλωμα αλλά και το πιο δελεαστικό, το φαραώ, το αγοράζουμε από τα καταστήματα ειδών αλιείας. Αφού διαλέξουμε αυτό που επιθυμούμε συνδυάζοντας ζωντάνια, μεγάλο μήκος και τιμή, ο καταστηματάρχης το τοποθετεί είτε μέσα σε ένα σακουλάκι με θαλασσινό νερό, η μέσα σε ένα πλαστικό κεσεδάκι. Εμείς για να το διατηρήσουμε μπορούμε να το αφήσουμε εκεί. Αν όχι, τότε το τοποθετούμε σε ένα δικό μας δοχείο με μία παγοθήκη αλλάζοντας τακτικά το νερό.


Αν είμαστε προσεκτικοί μπορούμε να διατηρήσουμε το δόλωμα μας ζωντανό έως και ένα μήνα. Αν σε περίπτωση το δόλωμα χωριστεί στα δυο πρέπει το ένα κομμάτι να το τοποθετήσουμε σε άλλο δοχείο και να χρησιμοποιήσουμε πρώτα το κομμάτι που είναι χωρίς κεφάλι.
Αν η επόμενη εξόρμηση είναι αρκετά μακρινή και μας έχει περισσέψει δόλωμα, τότε το διατηρούμε, αλατίζοντάς το με χοντρό αλάτι, ξεραίνοντας το και στραγγίζοντας το σε εφημερίδα, το τοποθετούμε στην κατάψυξη, όπου εξακολουθεί να παραμένει άριστο δόλωμα.

Αυτό που χρειάζεται προσοχή στο δόλωμα είναι το κεφάλι του και ιδιαίτερα το στόμα του που είναι κοφτερό και γι’ αυτό δεν πρέπει να το πιάνουμε ποτέ από εκεί. Τα πρώτα κομμάτια δολώματος που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από το τμήμα της ουράς. Για να κόψουμε κομμάτι από το σκουλήκι για δόλωμα καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ψαλίδι. Πρώτα όμως με το χέρι πιάνοντας το σκουλήκι από την ουρά προσπαθούμε να κόψουμε ένα μεγάλο τμήμα. Πιέζοντάς λίγο με τα δύο μας δάχτυλα κόβεται σχετικά εύκολα, χωρίς να ματώσει.


Τα μικρόψαρα αν είναι μεγάλο κομμάτι δεν το πλησιάζουν εύκολα, αλλά αν είναι μικρό σε σχήμα ροδελίτσας, τότε το κατασπαράζουν. Συνήθως το δολώνουμε σε τόπο που ξέρουμε ότι έχει κάποιο εκλεκτό ψάρι. Το κομμάτι που θα δολώσουμε στο αγκίστρι μας θα είναι αρκετά μεγάλο και ζωντανό. Περασμένο στο αγκίστρι, συνεχίζει να κάνει σπασμωδικές, ζωντανές κινήσεις, το αίμα που φεύγει από το σώμα του μαλαγρώνει τη γύρω από το δόλωμα περιοχή και ο ψάρι προσελκύεται. Η ικανότητά του να φωσφορίζει και το σκληρό κρέας του, το κατατάσσουν σε ένα από τα αποτελεσματικότερα δολώματα.

Ο τρόπος που θα ψαρέψουμε.
Ο τόπος που επιλέξαμε είχε περίπου 6 μέτρα βάθος. Ρίξαμε σιγά – σιγά άγκυρα και αφήσαμε τη βάρκα να ηρεμήσει. Μόλις σταμάτησε πήγαμε στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που είχαμε ρίξει άγκυρα και ξεκινήσαμε τις βολές.
Παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο. Κατ’ αρχήν πετάμε πάντοτε πρίμα στον καιρό και ποτέ κόντρα.

Στεκόμαστε στο υψηλότερο σημείο της βάρκας στην πλώρη ή την πρύμνη – αναλόγως από που έχουμε ρίξει άγκυρα. Πιάνουμε την καρούλα με το ένα χέρι, ξετυλίγουμε λίγη πετονιά ενώ με το άλλο χέρι πετάμε το ζογκάκι δολωμένο, με μια απότομη, δυνατή κίνηση.
Αφού τσιμπήσει το ψάρι και καταφέρουμε να το φέρουμε μέχρι το σκάφος, ποτέ δεν το τραβάμε επάνω, αλλά το αποχιάζουμε.

Το τσίμπημα του Σαργού και της Τσιπούρας
Η Τσιπούρα είναι πολύ δυνατό ψάρι, άλλοτε τσιμπάει χωρίς όρεξη και άλλοτε αρπάζει με δύναμη το δόλωμα. Κάνει πολλά κεφάλια και δυνατά χτυπήματα γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή ώστε να μην μας ξαγκιστρωθεί, γι αυτό ποτέ δεν ζορίζουμε την πετονιά! Αφήνουμε ελεγχόμενα όταν τραβάει και τραβάμε μόλις χαλαρώσει. Εάν την πετύχουμε σε ημέρα πού αρπάζει το δόλωμα και το καταπίνει, έχουμε λιγότερες πιθανότητες να τη φέρουμε στη βάρκα – ιδιαιτέρως αν ξεπερνά το κιλό- διότι με τα δυνατά σαγόνια της θα μάσηση την πετονιά και θα μας την κόψει. Αν είναι ημέρα πού γλύφει και την πετύχουμε τη στιγμή πού έχει δαγκώσει το δόλωμα και το έχει στο στόμα ώστε να το μαλακώσει και να βγάλει το αγκίστρι, είμαστε τυχεροί. Με ένα τράβηγμα θα την πιάσουμε από το στόμα και θα καταλήξει στο σκάφος μας πού πρέπει οπωσδήποτε να είναι εφοδιασμένο με απόχη γιατί αν μας ξενερίσει το ψάρι ή κάνει απότομο κεφάλι το χάσαμε
Το τσίμπημα του σαργού το καταλαβαίνουμε από το διαρκές ελαφρό τράβηγμα της πετονιάς, όπου θα πρέπει να αφήσουμε λίγο. Μπορεί να αισθανθούμε πολύ ελαφρά τσιμπηματάκια…

Μην ξεγελαστείτε
Μην ξεγελαστείτε και τραβήξετε απότομα, περιμένετε λίγο, αμέσως μετά το τσίμπημα θα είναι τρομερό! Με μια κοφτή απότομη κίνηση αγκιστρώνουμε το ψάρι και αναλόγως το μέγεθος και το τράβηγμά του, το φέρνουμε προς το μέρος μας δίνοντάς του πετονιά όταν κάνει κεφάλι και μαζεύοντας όταν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες. Προσοχή, δεν χαλαρώνουμε ποτέ την πετονιά από τη στιγμή που έχουμε το ψάρι στο αγκίστρι!


Και οι νέοι ψαράδες όμως μπορούν να ψαρέψουν ακόμη και με δόλωμα γαρίδα, η οποία είναι μεν μαλακότερη από τα σκουλήκια, αποτελεί όμως από τα καλύτερα δολώματα για όλα τα ψάρια. Το μόνο της μειονέκτημα είναι ότι ως μαλακό δόλωμα τρώγεται με ένα – δυο τσιμπήματα.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Αναζήτηση των «καλών σημαδιών».

Κείμενο φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος

Όσο τα ψάρια λιγοστεύουν, τόσο θα πρέπει να αναπτύσσουμε σχέδια δράσεις και αναζήτησης των «καλών σημαδιών» ώστε να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Για την ανακάλυψη των «καλών» σημαδιών.

Ανέκαθεν οι ξέρες και οι τραγάνες ήταν από τους αποδοτικότερους ψαρότοπους. Εκεί συχνάζουν τα ψάρια πρώτης κατηγορίας προσπαθώντας να βρουν τροφή, όπου σε τέτοια μέρη υπάρχει άφθονη.
Το ενδιαφέρον μας γενικότερα εστιάζεται στα αποκαλούμενα «καλά ψάρια», όπου φυσικά συμπεριλαμβάνονται οι Τσιπούρες οι σαργοί, τα μελανούρια, οι μουρμούρες και τα λυθρίνια. Η επιλογή του δολώματος για το ψάρεμα των προαναφερομένων ψαριών δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Οι τροφές πού προτιμούν είναι αυτές που βρίσκουν στο φυσικό τους περιβάλλον, ζωικοί οργανισμοί δηλαδή του βυθού. Γι’ αυτό κι εμείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για δόλωμα: Μύδια, γαρίδες, καραβιδάκια, σκαλτσίνια, καβουράκια και σκουλήκια με κορυφαία το αμερικάνικο, το Φαραώ τα μονοδόλια κλπ. Η σαρδέλα σε τάκο ακόμη αποτελεί ένα από τα καλύτερα δολώματα για τα περισσότερα ψάρια. Έχει παρατηρηθεί όμως ότι ψάρια που αγαπούν πολύ κάποια δολώματα, σε κάποιες περιοχές ούτε που τα αγγίζουν! Αυτό συμβαίνει γιατί στον συγκεκριμένο τόπο που ψαρεύουμε δεν υπάρχει το δόλωμα που χρησιμοποιούμε. Προσοχή λοιπόν γιατί το ψάρι τρώει μόνο ότι βρίσκει στην περιοχή που κατοικεί.
Η περιοχή που ψαρέψαμε κράταγε κάτι καλές τσιπούρες, ενώ για το συγκεκριμένο ψάρεμα επιλέξαμε μονοδόλια, μάνες και παστό φαραώ.
Βασική προϋπόθεση όμως για αποδοτικό ψάρεμα υπενθυμίζουμε ότι είναι η σωστή ανάγνωση του βυθομέτρου – fishfinder, γι’ αυτό θα πρέπει να να κατανοούμε αυτό που απεικονίζεται στην οθόνη του.

Το δόλωμα στο αγκίστρι
Γαριδούλες βρίσκουμε σχετικά εύκολα. Η ζωντανή γαρίδα αποτελεί ένα από τα κορυφαία δολώματα. Θα τη μαζέψουμε από κάποιο μόλο ή βραχάκια και θα την διατηρήσουμε σε καθαρό θαλασσινό νερό μακρυά από τον ήλιο. Κατά την διάρκεια της δόλωσης θα προσέξουμε ώστε περνώντας το αγκίστρι να μην καρφώσουμε το στήθος της, ώστε να παραμείνει ζωντανή.
Το ίδιο ισχύει και για το καραβιδάκι πού μπορούμε να το προμηθευτούμε ζωντανό από τα καταστήματα ειδών αλιείας. Για τα σκαλτσίνια χρειαζόμαστε μάσκα, βατραχοπέδιλα και ψάξιμο στο μέρος όπου υπάρχουν. Αφού τα μαζέψουμε τα σπάμε προσεκτικά χωρίς να τα λειώσουμε και τα δολώνουμε όπως την γαρίδα. Ο ίδιος τρόπος συλλογής ισχύει και για τα καβουράκια, πριν όμως τα δολώσουμε αφαιρούμε δαγκάνες, αφήνουμε από δύο έως τέσσερα πόδια και δολώνουμε από την κάτω πλευρά ώστε να μην μπορεί να κρυφτεί κάτω από πέτρες.
Αν επιλέξουμε μύδι, θα το ανοίξουμε προσεκτικά, θα περάσουμε το αγκίστρι στο κρέας του και θα το αφήσουμε έτσι μισάνοικτο, αφ’ ενός για να μη φαίνεται το αγκίστρι και αφ εταίρου για να προστατέψουμε το δόλωμα από τα τσιμπήματα των μικρών ψαριών πού έτσι κι αλλιώς θα μαζευτούν.
Μάνες και μονοδόλια αποτελούν μερικούς από τους καλύτερους μεζέδες για τους Σαργούς και τις τσιπούρες.
Το δόλωμα πρέπει να το τοποθετήσουμε ολόκληρο, με τρόπο ώστε να μην καλύπτει μόνο το αγκίστρι αλλά και ένα τμήμα από την πετονιά, αποτελώντας έτσι ένα προκλητικό ερέθισμα για το ψάρι χωρίς ουσιαστικά να φαίνεται το αγκίστρι.
Γι αυτή τη δουλειά υπάρχει ειδική βελόνα που πωλείται από τα καταστήματα ειδών αλιείας για την συγκεκριμένη χρήση. Μετά την τοποθέτηση του δολώματος, το σκουλήκι διατηρείται ακέραιο και επομένως ελκυστικότερο για το ψάρι.
Στην περίπτωση της μάνας, αναλόγως του μεγέθους της την κόβουμε στα τρία ή στα τέσσερα και δολώνουμε το κομμάτι όπως πιο πάνω το σκουλήκι, αν και αποδοτικότερη είναι όταν δολωθεί ολόκληρη, έστω κι αν μας φαίνεται το μέγεθός της υπερβολικό. Μια καλή τσιπούρα θα την καταπιεί μονομιάς.


Ένα άλλο καλό δόλωμα που κρατάει πολύ και μπορούμε να πάρουμε μαζί μας στις διακοπές, είναι το παστό φαραώ. Τα περισσεύματα του σκουληκιού από ψαρέματα, γυρίζοντας στο σπίτι, τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τα βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσουμε.

Η τεχνική του Ψαρέματος
Η πετονιά που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι 25 το πολύ 30mm με προτίμηση την αόρατη. Περνάμε ένα βαρίδι σωληνωτό, όσο το δυνατόν μικρότερο πριν δέσουμε το αγκίστρι της επιλογής μας πού θα πρέπει να είναι Νο3 ή Νο4 παπαγαλάκι ή άλλου τύπου με μεγάλη κοιλιά. Σκοπός του σωληνωτού βαριδιού είναι να μείνει κολλημένο στο βυθό καθώς το ψάρι τσιμπά, ή γλύφει το δόλωμα ώστε να μην υποψιαστεί και φύγει. Όσο πιο απλή και μικρή αρματωσιά, τόσο καλύτερα αποτελέσματα. Εμείς τις περισσότερες φορές δεν χρησιμοποιούμε ούτε στριφτάρι…
Το ρίξιμο της πετονιάς τώρα θα πρέπει να γίνει ανάμεσα στις ξέρες – εκεί που ο βυθός δεν έχει σκαλώματα.
Αφού τσιμπήσει το ψάρι και καταφέρουμε να το φέρουμε μέχρι το σκάφος, ποτέ δεν το τραβάμε επάνω, αλλά το αποχιάζουμε.

Ο τόπος και τα ψάρια.
Ο τόπος που επιλέξαμε είχε περίπου 6 μέτρα βάθος και ήταν σχετικά κοντά στην ακτή .
Ρίξαμε σιγά – σιγά αγκυράκι και αφήσαμε το φουσκωτό να ηρεμήσει. Μόλις σταμάτησε πήγαμε στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που είχαμε ρίξει άγκυρα και ξεκινήσαμε το ψάρεμα.
Η Τσιπούρα και ο Σαργός είναι πολύ δυνατά ψάρια, άλλοτε τσιμπούν χωρίς όρεξη και άλλοτε αρπάζουν με δύναμη το δόλωμα. Κάνουν πολλά κεφάλια και δυνατά χτυπήματα γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή να μην μας ξαγκιστρωθούν, γι αυτό ποτέ δεν ζορίζουμε την πετονιά! Αφήνουμε όταν τραβούν και τραβάμε μόλις χαλαρώσουν. Εάν πετύχουμε την Τσιπούρα σε ημέρα πού αρπάζει το δόλωμα και το καταπιεί, έχουμε ελάχιστες έως καμία πιθανότητες να τη φέρουμε στο σκάφος – ιδιαιτέρως αν ξεπερνά το κιλό- διότι με τα δυνατά σαγόνια της θα μάσηση την πετονιά και θα μας την κόψει. Αν είναι ημέρα πού γλύφει και την πετύχουμε τη στιγμή πού έχει δαγκώσει το δόλωμα και το έχει στο στόμα ώστε να το μαλακώσει και να βγάλει το αγκίστρι, είμαστε τυχεροί. Με ένα τράβηγμα θα την πιάσουμε από τα χείλια και θα την φέρουμε στο σκάφος – πάντα με τη χρήση απόχης – ώστε με σιγουριά να καταλήξει στα κάρβουνα !

Για καλύτερα αποτελέσματα
Καλό θα ήταν να ελέγχουμε αραιά και που, την ακεραιότητα των σκουληκιών, διότι μπορούν να φαγωθούν από καβούρια. Όσον αφορά το ψάρεμα με πολλά καλάμια, είναι απαραίτητο αυτά να είναι σε διάταξη τέτοια, ώστε οι πετονιές να μην μπλέκουν μεταξύ τους σε περίπτωση που το ψάρι τσιμπήσει, ενώ είναι γνωστό ότι συνήθως αυτές οι καταστάσεις οδηγούν στην απώλεια του ψαριού, γι αυτό χρησιμοποιούμε 2 – 3 και μάλιστα από τη μια πλευρά του σκάφους.
Κάτι ακόμη που χρειάζεται προσοχή είναι η επιλογή των εργαλείων μας, γιατί μπορεί να αντιμετωπίσουμε ψάρια με εντυπωσιακές διαστάσεις και μαχητικότητα, ικανά να καταπονήσουν αισθητά τον εξοπλισμό μας και προπαντός το ακραίο τμήμα του. Είναι επίσης σημαντικό να διαθέτουμε εφεδρικά εργαλεία γιατί σε τέτοιας μορφολογίας βυθούς τα σκαλώματα είναι συχνά. Ένα κουτί καλοδιατηρημένα αγκίστρια και πολύ καλής ποιότητος πετονιά είναι τα βασικά εργαλεία που θα μας δώσουν καλά ψάρια στο συγκεκριμένο είδος ψαρέματος.

Κείμενο φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τσιπούρα σε κρούστα αλατιού

Επιμέλεια: Γιώργος Μάγειρας. Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

 Επειδή δεν έχουμε πάντοτε τη δυνατότητα να ψήνουμε στα κάρβουνα τα ψάρια μας, σας παρουσιάζουμε έναν έξυπνο και  πολύ νόστιμο τρόπο για να ψήσουμε στο φούρνο του σπιτιού, ένα σχετικά μεγάλο ψάρι όπως είναι η τσιπούρα.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του τρόπου ψησίματος είναι ότι το ψάρι σκεπασμένο με το αλάτι, «αντέχει» και σιγοψήνεται – σε διπλάσιο περίπου χρόνο από το αν το βάζαμε «εξ’ επαφής» σχεδόν στο grill. Έτσι ψήνεται καλύτερα, αλλά χωρίς να στεγνώνει και επί πλέον δεν χρειάζεται να το γυρίσουμε. Τέλος, αν «χτιστεί» καλά με το αλάτι και όλα πάνε καλά με το φούρνο, δεν χρειάζεται να το έχουμε ξελεπιάσει γιατί το αλάτι «πετρώνει» και έτσι όταν το βγάζουμε για να το φάμε θα τραβήξει μαζί του, την πέτσα με τα λέπια του ψαριού. Ωστόσο, αν δεν είστε σίγουροι ή το «φοβάστε» για πρώτη φορά, τότε καθαρίστε το. Και φυσικά δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο… αλάτι όταν το τρώμε, οτι «πήρε» μας φθάνει!

Υλικά

1-3 μεγάλα ψάρια
5 κιλά χονδρό αλάτι

Ψήσιμο

Σε ένα βαθύ σκεύος (πιατέλα μεταλλική, πυρίμαχο, ή ένα ανάλογο ταψί) στρώνουμε ένα παχύ στρώμα αλατιού. Επάνω του τοποθετούμε το ψάρι ή τα ψάρια τα οποία προηγουμένως έχουμε καθαρίσει και πλύνει καλά και τα έχουμε «στεγνώσει» με χαρτί κουζίνας. Καλύπτουμε τελείως τα ψάρια με το υπόλοιπο αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 50-60′ λεπτά.

Σερβίρισμα                                                                                      

 Αποσπάμε την κρούστα του αλατιού από πάνω, και σερβίρουμε με λαδολέμονο, ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με  πράσινη σαλάτα και ένα καλά παγωμένο ξηρό-λευκό κρασί.

Επιμέλεια: Γιώργος Μάγειρας. Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Κινητήρες HONDA απο 25 HP έως 225 HP.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

Η Honda είναι παραδοσιακός κατασκευαστής τετράχρονων εξωλέμβιων κινητήρων,  που παράγει μεγάλη ποικιλία 4χρονων εξωλέμβιων μηχανών, κατασκευασμένες για κάθε χρήση και κάθε είδους σκάφος, ικανοποιώντας απόλυτα και τους πιο αυστηρούς αντιρρυπαντικούς κανονισμούς.
Το ασημί μεταλλικό της χρώμα επιλέχθηκε ειδικά από τους σχεδιαστές της Honda, ώστε να δώσει έμφαση στην ευρύτατη σειρά χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών όλων των σκαφών, αντανακλώντας τα χρώματα του σκάφους, του νερού και την ποιότητα σχεδιασμού της Honda.

HONDA BF 25 HP

Ο HONDA BF 25  HP είναι από τους ιδανικότερους κινητήρες για τον κυβερνήτη μικρού σκάφους και τον ψαρά. Οικονομικός, αθόρυβος, «καθαρός» και αξιόπιστος.

Ο BF 25 εμφανίζεται βελτιωμένος σε πολλά σημεία σε σχέση με το παρελθόν.
Έχει αυξηθεί ο κυβισμός τους κατά 10% και έχει εξοπλιστεί με το σύστημα προγραμματιζόμενης ανάφλεξης. Υπάρχουν διαθέσιμα και μοντέλα με power trim & tilt, καθώς επίσης και μοντέλα με μακρύτερη λαγουδέρα για περισσότερη άνεση και καλύτερες επιδόσεις, ενώ έχει ανανεωθεί και το σύστημα εκκίνησης για εύκολη και ομαλή διαδικασία.
Είναι συμπαγής και εργονομικός, διαθέτει μία από τις καλύτερες αναλογίες ισχύος/βάρους στη αγορά, έχει πολύ χαμηλή στάθμη θορύβου, μικρή κατανάλωση καυσίμου και είναι σύμφωνος με όλες τις προδιαγραφές περιορισμού ρύπων έχοντας τη διάκριση τριών αστέρων της CARB για το έτος 2008 και συμβατότητα με τους Ευρωπαϊκούς περιορισμούς Bodensee St.1.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
Οι μηχανολόγοι της Honda μεγάλωσαν τη διάμετρο του κυλίνδρου από τα 58 στα 61 χιλιοστά, ανεβάζοντας τον κυβισμό στα 552 κ.εκ. από 499. Σε συνδυασμό με το προγραμματιζόμενο σύστημα ανάφλεξης, η αναβάθμιση αυτή παράγει μία επίπεδη καμπύλη ροπής σε όλο το φάσμα των στροφών λειτουργίας της μηχανής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να έχουν πολυστροφία, γρήγορη επιτάχυνση και εξαιρετική απόδοση, ακόμα και με βαρύ φορτίο.
Η ανάφλεξη ελέγχεται από ένα μικροϋπολογιστή, το PGM-IG,  που βελτιστοποιεί το χρονισμό της μηχανής σε όλο το εύρος των στροφών λειτουργίας, με αποτέλεσμα αφενός μεν να ενισχύει τις επιδόσεις της μηχανής σε όλες τις στροφές, ενώ αφετέρου προσφέρει ομαλή επιτάχυνση και επιβράδυνση. Πρόσθετο όφελος είναι η εξαιρετική οικονομία καυσίμου και ο περιορισμός των ρύπων σε τέτοιο σημείο ώστε, οι μηχανές αυτές να είναι συμβατές ακόμα και με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, όπως προαναφέραμε.
Ο μικροϋπολογιστής περιλαμβάνει και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα προστασίας, που προειδοποιεί τον χειριστή για ενδεχόμενα προβλήματα υπερστροφίας, χαμηλής πίεσης λαδιού και υπερθέρμανσης, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στον κινητήρα.

ΚΑΥΣΙΜΟ                                                                                                        

Το αυτόματο σύστημα εμπλουτισμού μείγματος, (το γνωστό μας αυτόματο τσοκ), είναι ένα ακόμα από τα καινούρια στοιχεία με το οποίο έχει εξοπλιστεί η BF 25. Το αυτόματο τσοκ περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των μοντέλων, είτε με ηλεκτρική μίζα είτε με κορδονιέρα και εξασφαλίζει το βέλτιστο λόγο αέρα/καυσίμου στη μηχανή μέσω ενός αποκλειστικού αυλού, ανεξάρτητου από το καρμπυρατέρ.
Όταν η μηχανή είναι κρύα, ο αυλός αυτός είναι ανοιχτός για να παρέχει έξτρα μείγμα καυσίμου/αέρα. Η μηχανή τότε ξεκινάει ευκολότερα. Όσο η μηχανή ζεσταίνεται, ζεσταίνεται αντίστοιχα και η βαλβίδα PTC, η οποία προοδευτικά κλείνει τον αυλό εντελώς.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΥΨΩΣΗΣ
Η σειρά των BF 25 περιλαμβάνει και μοντέλα με υδραυλικό σύστημα ανύψωσης και ισοστάθμισης (power trim & tilt). Χρησιμοποιείται ένα σύστημα όπου όλες οι λειτουργίες επιτυγχάνονται από ένα και μόνο έμβολο.

ΜΟΝΤΕΛΑ ΜΕ ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ
Τα μοντέλα με λαγουδέρα είναι πλέον εφοδιασμένα με ένα σύστημα μηχανικής αποσυμπίεσης, όπου μειώνεται κατά πολύ η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει ο χειριστής για να τραβήξει την κορδονιέρα.
Η νέα μεγαλύτερη λαγουδέρα, εκτός από το ότι συγκεντρώνει επάνω της όλες της λειτουργίες χειρισμού της μηχανής, βελτιώνει και τη γενικότερη διαγωγή του σκάφους, δεδομένου ότι μεταφέρει τη θέση οδήγησης προς την πλώρη. Εκτός από τους μοχλούς για τους διάφορους χειρισμούς, στο σώμα της βρίσκονται και οι ενδεικτικές λυχνίες για την πίεση του λαδιού και τα συστήματα προστασίας του κινητήρα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – HONDA BF 25D

 
ΜοντέλοBF25D LHBF25D SHGBF25D LHGBF25D LRT
Τύπος 4-χρονουΕΕΚ – 3 κύλινδροι – 6 βαλβίδεςΕΕΚ – 3 κύλινδροι – 6 βαλβίδεςΕΕΚ – 3 κύλινδροι – 6 βαλβίδεςΕΕΚ – 3 κύλινδροι – 6 βαλβίδες
Κυβισμός (cm³)552552552552
Ονομαστική ισχύς hp (kW)25 (18,38)25 (18,38)25 (18,38)25 (18,38)
Μέγιστες στροφές λειτουργίας (rpm)5000 – 60005000 – 60005000 – 60005000 – 6000
Σύστημα Τροφοδοσίας3 Καρμπυρατέρ με αντλία επιτάχυνσης3 Καρμπυρατέρ με αντλία επιτάχυνσης3 Καρμπυρατέρ με αντλία επιτάχυνσης3 Καρμπυρατέρ με αντλία επιτάχυνσης
Σύστημα ΟδήγησηςΛαγουδέραΛαγουδέραΛαγουδέραΧειριστήριο
Σύστημα εκκίνησηςΧειροκίνητη (Κορδονιέρα)Ηλεκτρική (Μίζα)Ηλεκτρική (Μίζα)Ηλεκτρική (Μίζα)
Μήκος x Πλάτος (mm x mm)720 x 375720 x 375720 x 375640 x 375
Υψος βάσης (mm)552552552552
Καθαρό Βάρος (Kgr)72,581,583,581
Βασικός Εξοπλισμός– Δοχείο βενζίνης 25 lt
– Εξοδος ρεύματος 12V – 4A
– Προπέλα 3-φτερη αλουμινίου 9  x 12
– Δοχείο βενζίνης 25 lt
– Προπέλα 3-φτερη αλουμινίου 9 x 12
– Δοχείο βενζίνης 25 lt
– Προπέλα 3-φτερη αλουμινίου 9 x 12
– Δοχείο βενζίνης 25 lt
– Πλαϊνό χειριστήριο
– Τριμόμετρο
– Προπέλα 3-φτερη αλουμινίου 9 x 12
Λιανική Τιμή (€ με Φ.Π.Α. 19%)4950
Χρηματοδότηση
5200
Χρηματοδότηση
5250
Χρηματοδότηση
5800
Χρηματοδότηση
Προαιρετικός – Εναλλακτικός εξοπλισμός– Πλαϊνό χειριστήριο– Πλαϊνό χειριστήριο– Πλαϊνό χειριστήριο– Ορθιο χωνευτό χειριστήριο
– Πλαϊνό χωνευτό χειριστήριο
– Στροφόμετρο
– Μιλιόμετρο
– Ωρόμετρο
– Βολτόμετρο
– Βενζινόμετρο
– Οργανο πίεσης νερού
– Οργανα πολυτελείας

HONDA BF 90

Άκαπνη, άοσμη, αντιρυπαντική, αθόρυβη, με ικανότατο απόθεμα ισχύος σε όλες τις στροφές. Είναι μια ιδανική μηχανή για ψάρεμα και θαλάσσιες δραστηριότητες. Πολλά εξαρτήματα προέρχονται από την τεχνολογία του κινητήρα του αυτοκινήτου Honda Civic και έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους με το πέρασμα του χρόνου.
Ανοίγοντας το γκάζι έχουμε μια ομαλή και σίγουρη επιτάχυνση, ενώ η απόκριση είναι άμεση με απόθεμα ισχύος σε όλες τις στροφές.
Η ισχύς αποδίδεται από μια 4-κύλινδρη 12-βάλβιδη μηχανή με εκκεντροφόρο επικεφαλής, τοποθετημένη σε έναν μοναδικά σχεδιασμένο κορμό κινητήρα, με κυβισμό  1590 cc, διάμετρο Χ Διαδρομή 75 Χ 90mm, μέγιστες στροφές λειτουργίας 5000-6000 σ.α.λ. και ονομαστική ισχύ στους 90 hp,  66,2 kw.
Το βολάν βρίσκεται στη βάση της κεφαλής, έτσι χαμηλώνει το κέντρο βάρους, για μεγαλύτερη σταθερότητα και δυνατότητα χειρισμών και ομαλότερη λειτουργία, ενώ βοηθά και στη μείωση των κραδασμών.

ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΥΣΗ
Ακολουθώντας τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, η BF 90 πληροί τα αυστηρά αντιρρυπαντικά όρια της αμερικανικής ΕΡΑ, είναι πρακτικά άκαπνη και άοσμη κατά τη λειτουργία της, ενώ το άκαυστο καύσιμο επανεισάγεται στο θάλαμο καύσης, εμποδίζοντας τις υπερβολικές εκπομπές λαδιού και ρύπων στη θάλασσα. Η BF 90 είναι εξαιρετικά ήσυχη σε όλες της τις στροφές. Ειδικά όμως στις χαμηλές, μόλις και μετά βίας ακούγεται, ενώ οι κραδασμοί απουσιάζουν παντελώς. Οι λάτρεις της συρτής θα ξεχάσουν τι θα πει καυσαέριο, κραδασμοί και θόρυβος.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
Για πλήρη ασφάλεια του χειριστή και των επιβαινόντων η μηχανή μπορεί να ξεκινήσει μόνο με τον μοχλό στην θέση κράτει και όλα τα κινούμενα εξαρτήματα είναι ερμητικά κλεισμένα κάτω από το κάλυμμα της μηχανής.
Η μίζα και το ηλεκτρονικό σύστημα ανάφλεξης εξασφαλίζουν σίγουρη και γρήγορη εκκίνηση ακόμη και σε κρύο καιρό ενώ η λειτουργία για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε χαμηλές στροφές δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα (ηλεκτρονική (CDI), ενώ η γεννήτρια (με ρυθμιστή τάσης) αποδίδει 16 Α.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ BF 90 D

 
ΜοντέλοBF90D LRT  
Τύπος 4-χρονουΕΕΚ – 4 κύλινδροι – VTEC 16 βαλβίδες  
Κυβισμός (cm³)1496  
Ονομαστική ισχύς hp (kW)90 (67,05)  
Μέγιστες στροφές λειτουργίας (rpm)5300 – 6300  
Σύστημα ΤροφοδοσίαςΗλεκτρονική Εγχυση Καυσίμου  
Σύστημα ΟδήγησηςΧειριστήριο  
Σύστημα εκκίνησηςΗλεκτρική (Μίζα)  
Μήκος x Πλάτος (mm x mm)746 x 449  
Υψος βάσης (mm)508  
Καθαρό Βάρος (Kgr)162  
Βασικός Εξοπλισμός– Πλαϊνό χειριστήριο
– Στροφόμετρο / Ωρόμετρο
– Τριμόμετρο
– Μιλιόμετρο
– Βολτόμετρο
– Βενζινόμετρο
– Προπέλα 3-φτερη αλουμινίου
  
Λιανική Τιμή (€ με Φ.Π.Α. 19%)11900
Χρηματοδότηση
  
Προαιρετικός – Εναλλακτικός εξοπλισμός– Όρθιο χωνευτό χειριστήριο
– Πλαϊνό χωνευτό χειριστήριο
– Οργανο πίεσης νερού
– Οργανα πολυτελείας
– Προπέλα 4-φτερη αλουμινίου
– Προπέλα 3-φτερη ανοξείδωτη
  

HONDA BF 135

Δύναμη και γραμμικότητα στη λειτουργία. Η HondaBF 135 συνδυάζει την αξιοπιστία την επίδοση και την γραμμικότητα στη λειτουργία της.
Χάρη στο τετρακύλινδρο κινητήρα και στο αποκλειστικό σύστημα μεταβλητής εισαγωγής του αέρα, το σκάφος επωφελείται και από μια έξτρα επιτάχυνση ικανή να κινήσει «βαριά σκάφη», παρέχοντας  όμως εξαιρετικές επιτάχυνσης σε μικρά ταχύπλοα.
Η BF 135 διαθέτει το αποκλειστικό σύστημα τριπλού κυκλώματος ψύξης που λειτουργεί άψογα σε όλες τις συνθήκες.
Το σύστημα αυτό παρουσιάζει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα, καθιστά τη μηχανή ελαφρύτερη από παλαιότερα μοντέλα, ενώ μπορεί να φτάσει κανείς εύκολα στα κατώτερα σημεία του κινητήρα, χωρίς την αποσύνδεση του κεντρικού κυκλώματος.

ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

Το νέο της σύστημα ψεκασμού πολλαπλών σημείων διαχειρίζεται ηλεκτρονικά όλες τις παραμέτρους της καύσης κι έτσι έχει ταυτόχρονα μια ελαστική και νευρική λειτουργία.
Το τεχνολογικό αυτό προτέρημα εμπεριέχει αισθητήρα αναλογίας καυσίμου/αέρα, ο οποίος μετράει με ακρίβεια το λόγο αέρα/καυσίμου, οδηγώντας σε οικονομία 15% σε σύγκριση με τις δίχρονες άμεσου ψεκασμού και 45% σε σύγκριση με τις συμβατικές δίχρονες, παρέχοντας τη μέγιστη απόδοση από κάθε σταγόνα καυσίμου.

Ο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Το μπολκ των τεσσάρων κυλίνδρων, ο στροφαλοφόρος άξονας, το σύστημα του διωστήρα και τα έμβολα, θυμίζουν την γραμμή της BF 135 και είναι βασισμένα στο μοτέρ 2,4 L  που χρησιμοποιεί η Honda στα αυτοκίνητα Accord.
Μια επιπλέον άλλη συμβολή της αυτοκινητιστικής εμπειρίας της Honda  είναι η εξισορρόπηση του στροφαλοφόρου άξονα , ο όποιος εξαλείφει τις συνηθισμένες δονήσεις των 4κυλίνδρων, κάτι που γίνεται αισθητό στην χρήση.
Για την καλύτερη λειτουργία της μηχανής η Honda
εφάρμοσε ακόμη ένα σύστημα διπλών αξόνων με αντίβαρα, οι οποίοι παίρνουν κίνηση από το στρόφαλο του κινητήρα, μέσω καδένας και περιστρέφονται με διπλάσια ταχύτητα από τον στρόφαλο και με φορά αντίθετη ο ένας από τον άλλο. Σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του βολάν χαμηλά στη βάση του κινητήρα, κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς και να κάνει τη λειτουργία της μηχανής ιδιαίτερα ομαλή.
Η ομαλή αυτή λειτουργία του κινητήρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο και από την αξιοσημείωτη μείωση των θορύβων σε όλο το εύρος των στροφών, ενώ στις χαμηλές στροφές δύσκολα  καταφέρνουμε να ακούσουμε τον ήχο του κινητήρα όταν αυτός λειτουργεί. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην εκμετάλλευση της εξαγωγής των καυσαερίων μέσα στο νερό και την ύπαρξη σιγαστήρα μεγάλης χωρητικότητας στην εισαγωγή του αέρα, για τον περιορισμό υψίσυχνων θορύβων.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Το πλήρες σύστημα ηλεκτρονικών αισθητήρων με το όποιο είναι εφοδιασμένη, χαρίζει σιγουριά στην κίνηση. Η ανάφλεξη είναι ηλεκτρονική και προγαμματιζόμενη από το σύστημα ανάφλεξης PGM-IG. ο κινητήρας είναι εφοδιασμένος με ένα ενσωματωμένο διαχωριστήρα νερού/καυσίμου και σε περίπτωση που το ύψος της στάθμης του νερού ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο, τότε ένας βομβητής μας ενημερώνει για το συγκεκριμένο πρόβλημα, προστατεύοντάς  έτσι τη μηχανή από την είσοδο νερού στο σύστημα καύσης.

ΒΑΦΗ

Όλο το σώμα των κινητήρων του εργοστασίου έχουν υποβληθεί σε μια δυναμική διαδικασία επίστρωσης 4 σταδίων, για προστασία σε σκληρές συνθήκες, όπως σε υπεριώδεις ακτίνες και παρατεταμένη έκθεση σε θαλασσινό νερό. Στην αρχή εφαρμόζεται η κατεργασία ανοδίωσης «Διπλής Στεγανοποίησης» στο κράμα αλουμινίου που χρησιμοποιεί η Honda και ακολουθούν η πρωτεύουσα εποξική επικάλυψη, η ακρυλική μεταλλική βάση και, τέλος, η επικάλυψη ακρυλικής ρυτίνης.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ

Σεβόμενη τους διεθνής περιβαλλοντικούς κανόνες, η μηχανή παρουσιάζει χαμηλές εκπομπές καυσαερίων, ώστε να ταξιδεύουμε άνετα, χωρίς μυρωδιές και υπερβολικούς θορύβους.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά BF 135A

 
ΜοντέλοBF135A LBF135A X 
Τύπος 4-χρονουΕΕΚ – 4 κύλινδροι – 16 βαλβίδεςΕΕΚ – 4 κύλινδροι – 16 βαλβίδες 
Κυβισμός (cm³)23542354 
Ονομαστική ισχύς hp (kW)135 (99,24)135 (99,24) 
Μέγιστες στροφές λειτουργίας (rpm)5000 – 60005000 – 6000 
Σύστημα ΤροφοδοσίαςΗλεκτρονική Εγχυση ΚαυσίμουΗλεκτρονική Εγχυση Καυσίμου 
Σύστημα ΟδήγησηςΧειριστήριοΧειριστήριο 
Σύστημα εκκίνησηςΗλεκτρική (Μίζα)Ηλεκτρική (Μίζα) 
Μήκος x Πλάτος (mm x mm)845 x 580845 x 580 
Υψος βάσης (mm)508635 
Καθαρό Βάρος (Kgr)220223 
Βασικός Εξοπλισμός– Πλαϊνό χειριστήριο
– Στροφόμετρο / Ωρόμετρο
– Τριμόμετρο
– Μιλιόμετρο
– Βολτόμετρο
– Βενζινόμετρο
– Προπέλα 3-φτερη ανοξείδωτη
– Πλαϊνό χειριστήριο
– Στροφόμετρο / Ωρόμετρο
– Τριμόμετρο
– Μιλιόμετρο
– Βολτόμετρο
– Βενζινόμετρο
– Προπέλα 3-φτερη ανοξείδωτη
 
Λιανική Τιμή (€ με Φ.Π.Α. 19%)15100
Χρηματοδότηση
15300
Χρηματοδότηση
 
Προαιρετικός – Εναλλακτικός εξοπλισμός– Ορθιο χωνευτό χειριστήριο
– Πλαϊνό χωνευτό χειριστήριο
– Ψηφιακά όργανα
– Οργανο πίεσης νερού
– Οργανα πολυτελείας
– Προπέλα 4-φτερη ανοξείδωτη
– Προπέλα 3-φτερη αλουμινίου
– Προπέλα 4-φτερη αλουμινίου
– Ορθιο χωνευτό χειριστήριο
– Πλαϊνό χωνευτό χειριστήριο
– Ψηφιακά όργανα
– Οργανο πίεσης νερού
– Οργανα πολυτελείας
– Προπέλα 4-φτερη ανοξείδωτη
– Προπέλα 3-φτερη αλουμινίου
– Προπέλα 4-φτερη αλουμινίου
 

HONDA BF 150

Δύναμη και υψηλές επιδόσεις. Κάτω από το γνωστό  μεταλλικού χρώματος  κάλυμμα, κρύβεται ένας τετρακύλινδρος εν σειρά 16-βάλβιδος κινητήρας 2.354 κ.εκ., με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, εξοπλισμένος με ένα σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων V-TEC για απόθεμα ισχύος, όποτε χρειαστεί.

Το σύστημα V-TEC είναι το ίδιο σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων που χρησιμοποιεί η Honda για τα αυτοκίνητα Formula 1, προσφέρει ήρεμη λειτουργία σε όλο το εύρος των στροφών και ενεργοποιείται στις υψηλές στροφές, μεταβάλλοντας τη διάρκεια ανοίγματος των βαλβίδων εισαγωγής, δίνοντας απίστευτη δύναμη και ροπή.
Αυτό το σύστημα σε συνδυασμό με τη μεταβαλλόμενη εισαγωγή αέρα λειτουργεί όπως δύο μηχανές σε μία. Στις χαμηλές στροφές ο κινητήρας παρέχει πολύ υψηλή ροπή επιτρέποντας καλύτερη επιτάχυνση, ενώ από τις μεσαίες έως τις μέγιστες στροφές μετατρέπεται σε ένα αγωνιστικό κινητήρα με εντυπωσιακή δύναμη.

Ένα ακόμη τεχνολογικό προτέρημα του BF 150HP είναι το ότι είναι εξοπλισμένο με αισθητήρα αναλογίας καυσίμου/αέρα, ο οποίος μετράει με ακρίβεια το λόγο αέρα/καυσίμου, οδηγώντας σε οικονομία 15% σε σύγκριση με τις δίχρονες άμεσου ψεκασμού και 45% σε σύγκριση με τις συμβατικές δίχρονες, όπως αναφέρουμε και στον BF 135 HP.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Όλες οι λειτουργίες του κινητήρα ελέγχονται από το ECM, όπως είναι το V-TEC, ο χρονισμός ανάφλεξης, το σύστημα εισαγωγής αέρα και το ρελαντί.
Ο ECM εξασφαλίζει ακόμη την ασφαλή λειτουργία του κινητήρα μέσα από τα συστήματα αυτόδιάγνωσης που διαθέτει και προστατεύει ανάλογα τον κινητήρα.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
Η ανάφλεξη είναι ηλεκτρονική και προγαμματιζόμενη από το σύστημα ανάφλεξης PGM-IG. Η μηχανή είναι εφοδιασμένη με ένα ενσωματωμένο διαχωριστήρα νερού/καυσίμου και σε περίπτωση που το ύψος της στάθμης του νερού ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο, τότε ένας βομβητής μας ενημερώνει για το συγκεκριμένο πρόβλημα, προστατεύοντας έτσι τον κινητήρα από την είσοδο νερού στο σύστημα καύσης.

ΨΥΞΗ
Τα τρία ανεξάρτητα συστήματα ψύξης που διαθέτει ο BF 150HP ελέγχονται από δύο θερμοστάτες, επιτυγχάνοντας τη διατήρηση χαμηλότερης θερμοκρασίας στην κυλινδροκεφαλή από τη θερμοκρασία των κυλίνδρων, εξασφαλίζοντας ακόμη καλύτερη λειτουργία του κινητήρα, ενώ το τρίτο σύστημα ψύχει την εξάτμιση.

ΑΝΤΙΚΡΑΔΑΣΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ
Το σύστημα διπλών αξόνων με αντίβαρα, οι οποίοι παίρνουν κίνηση από το στρόφαλο του κινητήρα, μέσω καδένας και περιστρέφονται με διπλάσια ταχύτητα από τον στρόφαλο και με φορά αντίθετη ο ένας από τον άλλο, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του βολάν χαμηλά στη βάση του κινητήρα, κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς και να κάνει τη λειτουργία του BF 150HP ιδιαίτερα ομαλή.
Όπως όλοι οι κινητήρες του εργοστασίου ο BF 150HP, είναι συμβατος με τις πλέον αυστηρές αντιρρυπαντικές προδιαγραφές, όπως το στάδιο 1 Bodensee και CARB 2008.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά BF 150A

 
ΜοντέλοBF150A LBF150A XBF150A XC
Τύπος 4-χρονουΕΕΚ – 4 κύλινδροι – VTEC 16 βαλβίδεςΕΕΚ – 4 κύλινδροι – VTEC 16 βαλβίδεςΕΕΚ – 4 κύλινδροι – VTEC 16 βαλβίδες
Κυβισμός (cm³)235423542354
Ονομαστική ισχύς hp (kW)150 (110,27)150 (110,27)150 (110,27)
Μέγιστες στροφές λειτουργίας (rpm)5000 – 60005000 – 60005000 – 6000
Σύστημα ΤροφοδοσίαςΗλεκτρονική Εγχυση ΚαυσίμουΗλεκτρονική Εγχυση ΚαυσίμουΗλεκτρονική Εγχυση Καυσίμου
Σύστημα ΟδήγησηςΧειριστήριοΧειριστήριοΧειριστήριο
Σύστημα εκκίνησηςΗλεκτρική (Μίζα)Ηλεκτρική (Μίζα)Ηλεκτρική (Μίζα)
Μήκος x Πλάτος (mm x mm)845 x 580845 x 580845 x 580
Υψος βάσης (mm)508635635
Καθαρό Βάρος (Kgr)220223223
Βασικός Εξοπλισμός– Πλαϊνό χειριστήριο
– Στροφόμετρο / Ωρόμετρο
– Τριμόμετρο
– Μιλιόμετρο
– Βολτόμετρο
– Βενζινόμετρο
– Προπέλα 3-φτερη ανοξείδωτη
– Πλαϊνό χειριστήριο
– Στροφόμετρο / Ωρόμετρο
– Τριμόμετρο
– Μιλιόμετρο
– Βολτόμετρο
– Βενζινόμετρο
– Προπέλα 3-φτερη ανοξείδωτη
– Διπλό όρθιο χειριστήριο
– Στροφόμετρο / Ωρόμετρο
– Τριμόμετρο
– Βολτόμετρο
– Βενζινόμετρο
– Μπάρα ζεύξης
– Προπέλα 3-φτερη ανοξείδωτη
Λιανική Τιμή (€ με Φ.Π.Α. 19%)16500
Χρηματοδότηση
16800
Χρηματοδότηση
17500
Χρηματοδότηση
Προαιρετικός – Εναλλακτικός εξοπλισμός– Ορθιο χωνευτό χειριστήριο
– Πλαϊνό χωνευτό χειριστήριο
– Ψηφιακά όργανα
– Οργανο πίεσης νερού
– Οργανα πολυτελείας
– Προπέλα 4-φτερη ανοξείδωτη
– Προπέλα 3-φτερη αλουμινίου
– Προπέλα 4-φτερη αλουμινίου
– Ορθιο χωνευτό χειριστήριο
– Πλαϊνό χωνευτό χειριστήριο
– Ψηφιακά όργανα
– Οργανο πίεσης νερού
– Οργανα πολυτελείας
– Προπέλα 4-φτερη ανοξείδωτη
– Προπέλα 3-φτερη αλουμινίου
– Προπέλα 4-φτερη αλουμινίου
– Ψηφιακά όργανα
– Οργανο πίεσης νερού
– Οργανα πολυτελείας
– Προπέλα 4-φτερη ανοξείδωτη
– Προπέλα 3-φτερη αλουμινίου
– Προπέλα 4-φτερη αλουμινίου

HONDA  BF 225

Πρόκειται για 4-χρονο 24βάλβιδο κινητήρα, 60° V6 με 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο, με κυβισμό 3471 κυβικών εκατοστών που αποδίδει 165 kW στις  5.500 σ.α.λ, με σχέση μετάδοσης 1.86/1.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Η μηχανή είναι εξοπλισμένη με VTEC, που είναι το ίδιο σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων, που χρησιμοποιεί ο κατασκευαστής στα αυτοκίνητα της formula 1.  Το σύστημα αυτό προσφέρει ήρεμη λειτουργία σε όλο το εύρος των στροφών ενώ ενεργοποιείται στις υψηλές, προσδίδοντας μεγαλύτερη δύναμη και ροπή.
Η κατανάλωση καυσίμου είναι έως και 50% χαμηλότερη σε σχέση με τους κλασσικούς δίχρονος κινητήρες  χάρη στο ηλεκτρονικό σύστημα έγχυσης καυσίμου του εργοστασίου, που βελτιστοποιεί την αναλογία καυσίμου/αέρα.
Ο BF 225 διαθέτει ακόμη σύστημα μεταβαλλόμενης εισαγωγής αέρα που ρυθμίζει τον όγκο και την ταχύτητα του αέρα εισαγωγής στο θάλαμο καύσης για απαλή και ευχάριστη πλεύση σε όλο το εύρος των στροφών και φυσικά είναι πιστοποιημένος με 3 αστέρια από την CARB  για χαμηλότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους (2008).
Στη μηχανή υπάρχει  βολάν  τοποθετημένο στο κάτω μέρος της για μείωση των κραδασμών, ηλεκτρονικό σύστημα έγχυσης καυσίμου πολλαπλών σημείων, γεννήτρια ρεύματος 60 Α για άνετη φόρτιση, ενσωματωμένος διαχωριστής νερού – καυσίμου και ηλεκτρονικώς ελεγχόμενα: θερμοκρασία, λάδι και κόφτης στροφών.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ

Ο BF 225 διαθέτει τάπα για πλύσιμο με γλυκό νερό, ενώ θα πρέπει να αναφερθούμε και στο ειδικό βάψιμο της μηχανής, η οποία υποβάλλεται σε μια διαδικασία επίστρωσης 4 σταδίων για προστασία σε σκληρές συνθήκες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η παρατεταμένη έκθεση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Στην αρχή εφαρμόζεται η διαδικασία Διπλής στεγανοποίησης στο κράμα αλουμινίου που χρησιμοποιεί  ο κατασκευαστής, ενώ ακολουθούν: η πρωτεύουσα εποξική επικάλυψη, η ακρυλική μεταλλική βαφή και  τέλος η επικάλυψη με ακρυλική ρητίνη.

ΔΙΠΛΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Εκτός από τα δεξιόστροφα, το εργοστάσιο διαθέτει και αριστερόστροφα μοντέλα για την εξάλειψη του φαινομένου στρέψης του σκάφους, με διπλή εγκατάσταση ομόροπων μηχανών. Η Honda Marine τέλος,  δίνει εγγύηση 2 ετών για ερασιτεχνική χρήση και 1 έτους για επαγγελματική.

 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  HONDA BF225A

 
ΜοντέλοBF225A LBF225A XBF225A XC
Τύπος 4-χρονουΕΕΚ – 6 κύλινδροι V 60° – VTEC 24βάλβιδεςΕΕΚ – 6 κύλινδροι V 60° – VTEC 24βάλβιδεςΕΕΚ – 6 κύλινδροι V 60° – VTEC 24βάλβιδες
Κυβισμός (cm³)347134713471
Ονομαστική ισχύς hp (kW)225 (165,4)225 (165,4)225 (165,4)
Μέγιστες στροφές λειτουργίας (rpm)5000 – 60005000 – 60005000 – 6000
Σύστημα ΤροφοδοσίαςΗλεκτρονική Εγχυση ΚαυσίμουΗλεκτρονική Εγχυση ΚαυσίμουΗλεκτρονική Εγχυση Καυσίμου
Σύστημα ΟδήγησηςΧειριστήριοΧειριστήριοΧειριστήριο
Σύστημα εκκίνησηςΗλεκτρική (Μίζα)Ηλεκτρική (Μίζα)Ηλεκτρική (Μίζα)
Μήκος x Πλάτος (mm x mm)920 x 625920 x 625920 x 625
Υψος βάσης (mm)508635635
Καθαρό Βάρος (Kgr)267272272
Βασικός Εξοπλισμός– Πλαϊνό χειριστήριο
– Στροφόμετρο / Ωρόμετρο
– Τριμόμετρο
– Μιλιόμετρο
– Βολτόμετρο
– Βενζινόμετρο
– Προπέλα 3-φτερη ανοξείδωτη
– Πλαϊνό χειριστήριο
– Στροφόμετρο / Ωρόμετρο
– Τριμόμετρο
– Μιλιόμετρο
– Βολτόμετρο
– Βενζινόμετρο
– Προπέλα 3-φτερη ανοξείδωτη
– Διπλό όρθιο χειριστήριο
– Στροφόμετρο / Ωρόμετρο
– Τριμόμετρο
– Βολτόμετρο
– Βενζινόμετρο
– Μπάρα ζεύξης
– Προπέλα 3-φτερη ανοξείδωτη
Λιανική Τιμή (€ με Φ.Π.Α. 19%)20800
Χρηματοδότηση
21200
Χρηματοδότηση
21700
Χρηματοδότηση
Προαιρετικός – Εναλλακτικός εξοπλισμός– Ορθιο χωνευτό χειριστήριο
– Πλαϊνό χωνευτό χειριστήριο
– Ψηφιακά όργανα
– Οργανο πίεσης νερού
– Οργανα πολυτελείας
– Προπέλα 4

Κείμενο – Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος,

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τα χοντρά Καλαμάρια. Αναζήτηση, αναγνώριση, τρόπος ψαρέματος.

 Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Τα συναντάμε νύχτα, ή ξημέρωμα, αλλά και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας ανάλογα με τις διαθέσεις τους. Τα ψάχνουμε σε κεφάλια με φυκιάδες ή σε αποχές ή κοντά στον αφρό αλλά και παρακάτω, συνήθως εκεί που μαζεύονται μικρόψαρα, τα οποία αποτελούν τη λεία των καλαμαριών.

Τα καλαμάρια ψαρεύουμε με καλαμαριέρες – ψαράκια που αγοράζουμε από τα καταστήματα ειδών αλιείας, απ’ όπου μπορούμε να προμηθευτούμε και συρμάτινες αρματωσιές, ή αν προτιμάμε μπορούμε να δέσουμε τις  δικές μας, χρησιμοποιώντας πετονιά.

Οι κλασσικοί ψαράδες κρατάνε τη μάνα που είναι τυλιγμένη με καρούλα στο χέρι και ανεβοκατεβάζουν μέχρι να «χτυπήσει το καλαμάρι». Αυτός είναι μεν ο κλασσικός τρόπος, εγκυμονεί όμως τον κίνδυνο να χάσουμε ένα καλό και πολύ βαρύ καλαμάρι κατά την άνοδο της πετονιάς, διότι μπορεί να έχει πιαστεί μόνο από το μακρύ λεπτό πλοκάμι του και όχι από τα μικρά. Καθώς τραβάμε την πετονιά και ενώ εκείνο ασκεί δύναμη προς τα κάτω, το πιθανότερο είναι να μην αντέξει το πλοκάμι, να σπάσει κι έτσι εμείς θα χάσουμε το καλαμάρι, ενώ εκείνο τρομαγμένο θα συμπαρασύρει και το υπόλοιπο κοπάδι, οπότε αντίο ψάρεμα…

Χρησιμοποιώντας όμως καλάμι και μηχανισμό, όχι κάποιο ιδιαίτερο, αλλά το ίδιο με αυτό που κάνουμε συρτή με μολύβι φύλακα – ή και με πιο ελαφρύ εργαλείο – όπου ο προαναφερόμενος κίνδυνος ελαχιστοποιείται, ή και μηδενίζεται. Κατά την άνοδο του καλαμαριού και όποτε αυτό ασκεί πίεση προς τα κάτω, δουλεύουν τα φρένα του μηχανισμού που έχουμε ρυθμίσει ανάλογα με το βάρος του κι έτσι το πλοκάμι δεν σπάει, οπότε οδηγούμε το καλαμάρι στη βάρκα με ασφάλεια. 

Τι εργαλεία χρειαζόμαστε

Δένουμε πάνω σε πετονιά 60 mm, τρείς έως πέντε, ή και παραπάνω καλαμαριέρες – ψαράκια διαφόρων φωσφορούχων χρωμάτων για τη νύχτα, ενώ προτιμούμε έντονο κόκκινο, πράσινο ή πορτοκαλί για την ημέρα. Το παράμαλλο είναι μήκους 5 – 6 πόντων, διαμέτρου 30 – 45 mm, σε απόσταση καλαμαριέρας από καλαμαριέρα 40 έως 60 πόντους. Η απόσταση αυτή αυξάνεται όσο πιο βαθιά ψαρεύουμε. Στο τέλος δένουμε βαρίδι σε σχήμα αχλαδιού, το οποίο καλό θα είναι να διαθέτει και στριφτάρι.

Αν ψαρεύουμε ρηχά, (10 – 15 μέτρα) μπορούμε χρησιμοποιούμε μόνο μια καλαμαριέρα δεμένη σε απόσταση από το βαρίδι τόση, ώστε το ψαράκι να βρίσκεται περίπου 10 – 30 πόντους πάνω από την φυκιάδα αφού έχει πατώσει το βαρίδι.

Τρόπος ψαρέματος

Τα καλαμάρια τα ψαρεύουμε με καλαμαριέρες νύχτα με φεγγάρι, ξημέρωμα ή σούρουπο, από τον Οκτώβριο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίουβαθιά, ρηχά, σε κεφάλια με φυκιάδες ή σε αποχές, ή κοντά στον αφρό αλλά και παρακάτω, διότι όπως προαναφέραμε λειτουργούν ανάλογα με τις διαθέσεις τους…

Ρίχνουμε την πετονιά μας κι αφού πατώσει σηκώνουμε μισή οργιά. Καθώς η βάρκα μας μετακινείται ανεβοκατεβάζουμε το καλάμι μας αργά πάνω κάτω, σηκώνουμε λίγο και επαναλαμβάνουμε μέχρι να συναντήσουμε το κοπάδι. Κατ’ αυτό τον τρόπο τα ψαράκια-καλαμαριέρες μοιάζουν ζωντανά, έτσι τα καλαμάρια ξεγελιούνται και απλώνουν τα πλοκάμια για να τα πιάσουν. Εκείνη τη στιγμή αισθανόμαστε ένα βάρος, αμέσως τραβάμε με μια κοφτή κίνηση για να καρφώσουμε το κεφαλόποδο με τις βελόνες της καλαμαριέρας, ενώ μετά τυλίγουμε με σταθερό ρυθμό ώστε να το φέρουμε στη βάρκα. Τα φρένα του μηχανισμού τα ρυθμίζουμε ώστε τη στιγμή που το καλαμάρι κάνει το πρώτο τράβηγμα να δουλέψουν τα φρένα, ενώ μόλις σταματήσει να συνεχίζει κανονικά η άνοδός του. Το πόσο θα σφίξουμε ή θα ελευθερώσουμε τα φρένα εξαρτάται από το πόσο βαρύ είναι το καλαμάρι.

 Προσοχή! Όταν επάνω στις καλαμαριέρες μας εντοπίσουμε βεντούζες καλαμαριών, αυτό σημαίνει ότι είναι χορτάτα.

Στην περίπτωση πού κοπεί πλοκάμι καθώς ανεβάζουμε το καλαμάρι, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι ν’ αλλάξουμε θέση γιατί τρομαγμένο από το σοκ, συμπαρασύρει μαζί του όλο το υπόλοιπο κοπάδι.

Αναζήτηση και αναγνώριση

Τα καλαμάρια αναζητούμε σε σημάδια που ξέρουμε ότι κυκλοφορούν αναζητώντας τροφή, ο ιδεωδέστερος όμως τρόπος είναι η χρήση fishfinder. Το συγκεκριμένο που χρησιμοποιούμε τα απεικονίζει ως μικρές κάθετες διακεκομμένες μαύρες γραμμές, όπως βλέπετε στη σχετική φωτογραφία. Σε άλλα βυθόμετρα μπορεί να είναι κόκκινες, μπλε ή πράσινες, ανάλογα την μάρκα και τον τύπο.

 Ρώτα για καλαμάρια

Κατά τις 8.00 το πρωί και μετά από μια σύντομη πλεύση, σταματήσαμε και βγάλαμε τα εργαλεία πού είχαμε ετοιμάσει. Άγκυρα δεν ρίξαμε, αφήσαμε το σκάφος να παρασύρεται από το τριάρι που φυσούσε.

Το βυθόμετρο έδειχνε από 85 – 90 μέτρα, ήταν η ξέρα που θέλαμε με τις πυκνές φυκιάδες, όπου συχνάζουν ψαράκια και στήνουν τα καρτέρια τους τα καλαμάρια για να φάνε.

Τα ψεύτικα ψαράκια μας ήταν στη θέση τους δεμένα όπως προαναφέραμε, οι πετονιές ξετυλίχτηκαν και οι μολυβήθρες άρχισαν την τρελή τους πορεία προς το βυθό. Σε λίγη ώρα είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα, η καλαμαριέρα είχε τσακώσει από τα μουστάκια το πρώτο καλαμάρι πού ακολούθως οδηγήθηκε στο ψυγείο, αφού έριξε μια γερή πιτσιλιά !

Το ανέβασμα του καλαμαριού, χαρακτηρίζεται απ’ το σημαντικό βάρος – αντίσταση στην πετονιά, που οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοίγει σαν ομπρέλα, ενώ όταν βγει στην επιφάνεια μαζεύεται απότομα και αποβάλει νερό. Αυτός είναι άλλωστε και ο τρόπος με τον οποίο κινείται μέσα στην θάλασσα. Η αντίσταση του καλαμαριού είναι σημαντική, αν δε ένα καλαμάρι είναι μεγαλύτερο από κιλό, τότε πραγματικά για να το ανεβάσουμε με το χέρι χρειάζεται κόπος. Με καλάμι και μηχανισμό όμως τα πράγματα απλοποιούνται.

Κάποιες φορές χρειάστηκε να μειώνουμε ή να αυξάνουμε τα μέτρα της πετονιάς μας για να βρίσκουμε το κοπάδι, πάντως η τύχη μας χαμογελούσε εκείνη την ημέρα, δεν είχαμε παράπονο!

Όταν πια τα κεφαλόποδα «έκοψαν», πήραμε το δρόμο του γυρισμού. Φτάνοντας στο λιμάνι μας περίμενε η υπόλοιπη συντροφιά, με ένα καλό καμπερνέ και στην ψηστιέρα έτοιμη!

 Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Λυθρίνι, ο άρχοντας της τραγάνας

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος.

Δεν δίνουμε τυχαία τον τίτλο «άρχων της τραγάνας» στο συγκεκριμένο ψάρι! Το Λυθρίνι είναι ο αφέντης των τραγανότοπων . Εκεί θα το αναζητήσουμε διότι ο συγκεκριμένος θαλάσσιος τόπος του προσφέρει τις τροφές που προτιμά. Αυτές μάλιστα θα πρέπει να του προσφέρουμε δολωμένες στο κατάλληλο αγκίστρι, ώστε να έχουμε αποδοτικό αποτέλεσμα.

Τραγάνες υπάρχουν σε πολλά σημεία των Ελληνικών θαλασσών. Εκεί θα αναζητήσουμε το εκλεκτό αυτό ψάρι που μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από τόπο σε τόπο. Βασικό χαρακτηριστικό του παραμένει το έντονο κόκκινο χρώμα στη ράχη και σταδιακά κόκκινο ανοικτό όσο πλησιάζουμε προς την κοιλιά.

Ιδιαιτερότητες και συνήθειες
Το λυθρίνι είναι ένα εκλεκτικό και μίζερο ψάρι. Για να έρθει κοντά στα δολώματα μας πρέπει να είναι όχι μόνο τα καλύτερα, αλλά και τέλεια δολωμένα. Το δόλωμα επίσης, θα πρέπει να το τσιμπήσει πρώτα το ίδιο και όχι κάποιο άλλο ψάρι. Αν προλάβει και πάει άλλο ψάρι τότε πολύ δύσκολα θα κάνει αυτό τη δεύτερη προσπάθεια. Η καχυποψία του συγκεκριμένου ψαριού είναι πολύ ανεπτυγμένη. Θα πρέπει η αρματωσιά μας να είναι τέτοια και με τον ανάλογο τρόπο κατασκευασμένη που να μην τρομάζει το ψάρι και να του δημιουργεί τις λιγότερες δυνατές υποψίες.
Αν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε το λυθρίνι με τις πρώτες τσιμπιές στην καθετή μας, τότε καλό είναι να την ανεβάσουμε, να ξαναδολώσουμε και στη συνέχεια να την ξαναρίξουμε στο βυθό. Με το που θα φτάσει κάτω η καθετή «παίρνουμε τα μπόσικα» και είμαστε έτοιμοι να καρφώσουμε με το παραμικρό τσίμπημα, που δεν περιμένουμε να είναι δυνατό. Ένα μικρό τρεμούλιασμα είναι αρκετό. Αν περιμένουμε να έρθει η καλή τσιμπιά, τότε μπορεί να πιάσουμε οποιοδήποτε άλλο ψάρι αλλά όχι λυθρίνι.
Το λυθρίνι βρίσκεται πολύ κοντά στο βυθό. Άρα θα πρέπει το δόλωμα μας ακόμη και να ακουμπάει πάνω του. Γι αυτό άλλωστε τα λυθρίνια πιάνονται στο κάτω – κάτω αγκίστρι, άντε και καμιά φορά στο δεύτερο. Τα υπόλοιπα αγκίστρια μπορεί να κάνουν κι άλλα ψάρια, αλλά για τα λυθρίνια όχι, εκτός σπανιότατων περιπτώσεων όπου μας έχει τύχει να τσιμπήσουν σε δολωμένο τσαπαρί με γαρίδα.
Στο τελευταίο αγκίστρι της αρματωσιάς δίνουμε μεγάλη σημασία, το επιθεωρούμε πάντα και φροντίζουμε να διατηρείται σε τέλεια κατάσταση, διότι είναι εκείνο που θα μας δώσει το καλό λυθρίνι. Το τελευταίο αυτό αγκίστρι το δένουμε σε ένα παράμαλλο αρκετά πιο μακρύ από τα άλλα. Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον ότι βρίσκεται μακρύτερα από το Βαρίδι και την υπόλοιπη αρματωσιά με συνέπεια να μην φοβάται το ψάρι και δεύτερον ότι το δόλωμα έχει περισσότερα περιθώρια να κινηθεί ελεύθερα κι έτσι φαίνεται φυσιολογικότερο στο ψάρι, ώστε να μην το φοβίσει και να μην το κάνει να το υποπτευθεί. Το μέγεθος του αγκιστριού είναι ανάλογο με τα ψάρια που αναζητάμε. Το σχήμα του συνήθως είναι πλακέ, αλλά και παπαγαλάκι να χρησιμοποιήσουμε ή λίγο στραβό κάνει θαυμάσια τη δουλειά του, αφού το λυθρίνι το πιάνουμε με το κάρφωμα. Αυτό που μετράει στο αγκίστρι μας είναι να έχει πάρα πολύ κοφτερή ακίδα.

Δολώματα
Το Λυθρίνι είναι μίζερο όσον αφορά τη διατροφή του και πρέπει να του προσφέρουμε το δόλωμα όσο μπορούμε πιο φρέσκο, ζωντανό κατά προτίμηση και ποτέ κατ’ επανάληψη. Αν πιάσουμε ένα λυθρίνι με δόλωμα καραβιδάκι ζωντανό, που είναι από τα αγαπημένα του, την επόμενη φορά δεν θα του το προσφέρουμε αμέσως, το αφήνουμε να το ζητήσει, έτσι θα το φάει πιο εύκολα. Μετά από δύο κατεβάσματα με κάποιο άλλο δόλωμα, όπως γαρίδα, δολώνουμε εκ νέου με καραβιδάκι κι έτσι το αρπάζει! Κάτι άλλο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι ότι δεν θα πρέπει να πάμε για ψάρεμα με ένα δόλωμα, καλύτερα να έχουμε τουλάχιστον τρία διαφορετικά, όπως γαρίδα, κόκκινο καραβιδάκι και σκουλήκι (ανάλογα την περιοχή), γιατί όπως είπαμε είναι ψάρι εκλεκτικό και οι προτιμήσεις του είναι κάπως απρόβλεπτες.

Αγκίστρια και αρματωσιές.
Τα αλιευτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι διπλάρι ή και μονάγκιστρο, ενώ το κοινό και στις δύο περιπτώσεις είναι η ποιότητα των υλικών. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αγκίστρι με μέτρια κοιλιά με μεσαίο έως μακρύ στέλεχος, διαθέτοντας αρπάδι που καρφώνει με το παραμικρό. Πολύ καλά αποτελέσματα πάντως είχαμε χρησιμοποιώντας και το κλασσικό παραγαδίσιο αγκίστρι που βλέπετε στη φωτογραφία. Τα παράμαλλα για το διπλάρι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 πόντοι, ενώ για το μονάγκιστρο 80 πόντοι έως 1 μέτρο. Καλό θα είναι μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε αόρατα.
Εφόσον χρησιμοποιούμε μακριά παράμαλλα, μακριά θα είναι η αρματωσιά μας, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και μακρύ καλάμι με ευαίσθητα τα τελευταία τμήματά του ειδικά στη μύτη. Βαρίδι χρησιμοποιούμε πάντα ανάλογα με το βάθος που ψαρεύουμε, μικρό βάθος μικρό βαρίδι, μεγάλο βάθος μεγάλο βαρίδι.

Το τσίμπημα του ψαριού.

Σύμφωνα με τις ορέξεις του χρησιμοποιούμε αντίστοιχα παράμαλλα. Αν το λυθρίνι τσιμπάει με όρεξη (πράγμα πού συμβαίνει σπανιότατα), χρησιμοποιούμε κοντά παράμαλλα όχι όμως κάτω από 40 πόντους, ενώ σε τσίμπημα χωρίς όρεξη ή μίζερο – όπως συνηθίζει – χρησιμοποιούμε μακριά. Εμείς πάντως σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε μακριά.
Σημαντικότατο ρόλο παίζει η αίσθηση της αφής, αυτό δηλαδή που θα νιώσουμε κατά την επαφή των δακτύλων μας με το ψάρι. Σπάνια θα αισθανθούμε δυνατό τσίμπημα, τις περισσότερες φορές ίσα – ίσα που το καταλαβαίνουμε, εκεί είναι που πρέπει να καρφώσουμε δυνατά και αποφασιστικά. Τότε θα νιώσουμε το κεφάλι που κάνει το λυθρίνι, μέχρι να το φέρουμε όμως πάνω στη βάρκα δεν είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει δικό μας.
Το ψάρι με πονηριά κατά την άνοδο προσπαθεί να προσπεράσει την αρματωσιά για αυτό πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τα κεφάλια του στο ανέβασμα, ενώ αν σταματήσουμε να τραβάμε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το χάσουμε, για αυτό μαζεύουμε πάντα σταθερά, αργά ή γρήγορα, διατηρώντας όμως επαφή με το ψάρι.

Ψαρεύοντας.

Απαραίτητο, όργανο στο ψάρεμά μας είναι το βυθόμετρο. Με το όργανο αυτό επιλέγουμε τον τόπο ψαρέματος, αναζητώντας την τραγάνα όπου ζουν τα λυθρίνια, τα φαγκρόπουλα ή τα τσαούσια και στα πιο βαθιά οι μπαλάδες. Το ψάρεμα του λυθρινιού γίνεται με το γνωστό τρόπο της καθετής και φυσικά οι καλύτερες εποχές είναι από τον Χειμώνα έως τις αρχές της Άνοιξης. Το χρονικό αυτό διάστημα τα βράχια και γενικότερα οι τραγάνες του βυθού συνήθως δε έχουν πολλά φύκια, γεγονός που διευκολύνει το ψάρεμα.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Surf casting, Surf fishing, Rock fishing.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

Και τα τρία είδη ψαρέματος πραγματοποιούνται από την ακτή. Surf Casting, Surf Fishing, και Rock Fishing. Φαινομενικά ίσως φαντάζουν ίδια, είναι όμως τόσο διαφορετικά…

Surf Fishing
Ο «μικρός αδερφός» του Surfcasting πραγματοποιείται την ίδια εποχή, με προτίμηση τους μήνες που το ψάρι ξεκουράζεται, ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο, εκμεταλλευόμενοι ειδικά όχι τις μεγάλες και δυνατές θαλασσοταραχές αλλά τις πιο εξασθενημένες. Προτιμούμε τα καλάμια light & thin και τα Rip με casting range έως 150 γραμμάρια, είναι το top. Όσον αφορά τους μηχανισμούς, μένουμε στους ίδιους με το πατωτό, με τη μόνη διαφορά ότι οι συγκεκριμένοι είναι λίγο πιο μεγάλοι και παίρνουν περίπου 250 μέτρα  0,30 mm. ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και οριζοντίου τυμπάνου (Multiplier) της τάξης των 12 λιμπρών. Τα παράμαλλα θα διαφέρουν είτε στη διάμετρο της πετονιάς, που θα είναι πλέον 0,25 -0,30, είτε στα αγκίστρια, που θα είναι No4, αν μιλάμε για Aberdeen, ή No2 αν μιλάμε για Beak, δολωμένα με πορφύρα ή θαλασσινά σαλιγκάρια. Αν είναι αλήθεια ότι η καλύτερη επαφή με τη λεία γίνεται το βράδυ , είναι επίσης αλήθεια ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα καλύτερα δολώματα, υπολογίζοντας καλά τα πετάγματα και φτιάχνοντας τέλεια παράμαλλα. Εξάλλου στο surf fishing, πάνω από όλα υπάρχει η πιθανότητα συνάντησης με πυκνά και πολλαπλά κοπάδια σαργών. Αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ώστε να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και να τακτοποιήσουμε όλα τα καλάμια μας στα σημεία που εμφανίστηκε το πρώτο «σήμα», υπολογίζοντας επίσης την διάρκεια ανάμεσα στο ένα τσίμπημα με το άλλο.

Surf Casting
Στο πραγματικό surf casting (εκτός από τις συνθήκες που είναι παρόμοιες με το surf fishing), ο σαργός έχει μια παρουσία σταθερή αλλά αριθμητικά όχι σημαντική. Η αιτία βρίσκεται σε μια φυσική αυτοεπιλογή των ψαριών: γενικά είναι πολύ πιο μεγάλοι σε μέγεθος αλλά πιο λίγοι σε αριθμό – λόγω των πολύ δυνατών ρευμάτων – και ξέρουμε πως κάποια ωραία κομμάτια πάνω από κιλό, γεμίζουν συχνά την ψαροσακούλα των surfcaster.
Όσον αφορά τον εξοπλισμό, με τα κατανεμώμενα καλάμια (Rip) θα έχουμε και καλύτερη απόδοση της σχέσης βάρους – δύναμης και απεριόριστες βαλλιστικές δυνατότητες και εξαιρετικές ικανότητες ειδοποίησης των τσιμπημάτων, έστω και αν αυτά είναι πολύ ψιλά. Στα καλάμια αυτά μπορούμε να συνδυάσουμε άνετα τα ροτάντε των 12 λιμπρών ή των 15 λιμπρών (που είναι τα προτεινόμενα ) ή ανώτερα αν χρειαστεί. Το surfcasting στον εξοπλισμό του διαθέτει πολλά και διαφορετικά ειδικά παράμαλλα, για την αντιμετώπιση των σαργών: το Pater Noster και τα διαφορετικά Short είναι τα πιο χρησιμοποιημένα, ενώ σχετικά με τις διαμέτρους κυμαίνονται από το 0,30 έως το 0,40. Φυσικά, μέσα στα κύματα εμφανίζεται η σημασία των λαδερών ιχνών που αφήνουν δολώματα όπως οι σαρδέλες, αλλά και οι σωλήνες, οι πορφύρες, τα μισά καβούρια και τα μονοδόλια. Είναι γνωστό ότι με τα κύματα η πετονιά μας είναι συνεχώς «βασανισμένη» μαζί με τη μύτη του καλαμιού, που σε τέτοιες περιπτώσεις σχεδόν δεν καταλαβαίνει το τσίμπημα. Αυτή είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα αρνητική, γιατί δε θα μάθουμε ποτέ αν εν τω μεταξύ τα ψάρια έχουν τσιμπήσει, αν είναι ακόμα καρφωμένα, αν ναι, από πόση ώρα, αν το δόλωμα είναι ακόμα στη θέση του κτλ. Ο surfcaster πρέπει, λοιπόν, να εκπαιδεύει το μάτι του στα διαφορετικά κουνήματα της μύτης του καλαμιού, απομνημονεύοντάς τα, ώστε να είναι έτοιμος για κάθε περίπτωση, ειδικά με το σαργό.
Σε βαθιές παραλίες δεν τον βλέπουμε ποτέ σε απαγορευμένες αποστάσεις από την ακρογιαλιά, όντως βρίσκεται μεταξύ των 30 και 70 – 80 μέτρων, πηγαίνοντας ζικ ζακ, πάντα κόντρα στα ρεύματα. Λοιπόν, είναι απαραίτητο να παρατηρούμε και να κατανοούμε αυτές τις διαδρομές, είναι μέρος της φιλοσοφίας για την παρακολούθηση.

Rock Fishing
 Στο rock fishing υπάρχει κάποια διαφορά μόνο στο μήκος των καλαμιών, αυτό όμως εξαρτάται από τη μορφολογία του ψαρότοπου. Άλλη μια ιδιαιτερότητα – πέρα από τα παράμαλλα που είναι τα ίδια με αυτά του surfcasting – ότι εδώ θα χρησιμοποιήσουμε το μολύβι «παραμελώ», δηλαδή στην περίπτωση που αυτό θα πιαστεί στο βυθό ακόμα και με το ψάρι και δίνοντας λίγη δύναμη στο τράβηγμα της πετονιάς, δεμένο με λίγη ψηλή πετονιά το βαρίδι θα χαθεί. Οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμα του σαργού είναι αυτές από το σούρουπο έως το χάραμα και σποραδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν η θάλασσα είναι πολύ φουρτουνιασμένη. Στο rock fishing δεν χρειάζονται μακριά πετάγματα αλλά ένα καλό Rip (το κατανεμώμενο καλάμι), που ξέρουμε ότι είναι ευαίσθητο και έχει δύναμη μαζέματος -είναι απολύτως αποτελεσματικό. Σε αυτό θα βάλουμε ένα γρήγορο και δυνατό μουλινέ με τυλιγμένη 0,35 – 0,40 πετονιά.

Είναι λογικό ότι, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, θα χρησιμοποιήσουμε τα παράμαλλα τύπου pater noster ή short ανεστραμμένο. Αν τα ελατήρια που κρατούν τα αγκίστρια τα κάνουμε να λειτουργούν από τον πάτο καμιά πενηνταριά εκατοστά ακόμα καλύτερα, όπου σε αυτά μπορούμε να  δολώσουμε  πορφύρες, μύδια, καβούρια, φιλέτα σαρδέλας, σουπιά ή καλαμάρι.

Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Φίλοι αναγνώστες και συναλιευτές, καλώς ήρθατε στο ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “Ψάρεμα για όλους”.

Νίκος Λυμπερόπουλος
Νίκος Λυμπερόπουλος

Φίλοι αναγνώστες και συναλιευτές, καλώς ήρθατε στο Δωρεάν Ηλεκτρονικό Περιοδικό “Ψάρεμα για όλους” ανανεωμένο και σύγχρονο πλέον, συμβατό με υπολογιστή, tablet ή smartphone. Επικοινωνία, σχόλια και ερωτήσεις, στη  σελίδα του Ηλεκτρονικού Περιοδικού στο facebook ΕΔΩ

Ελάτε να ζήσουμε υπέροχες αλιευτικές και θαλασσινές εμπειρίες.

Το “Ψάρεμα για όλους” (www.psaremagiaolous.gr) βρίσκεται κοντά σας από το 2004 με “ψάρεμα από σκάφος”, “ψάρεμα από ακτή”, “υποβρύχιο κυνήγι” και “πληροφορίες για το σκάφος” και φυσικά “Συνταγές μαγειρικής¨ για να απολαμβάνουμε τους καρπούς των κόπων μας απο το ψάρεμα.

Το “Ψάρεμα για όλους” (www.psaremagiaolous.gr)σας παρουσιάζει κλασσικούς αλλά και σύγχρονους τρόπους ψαρέματος μόνο με τα απαραίτητα αλιευτικά εργαλεία χωρίς περιττά έξοδα.

Ξεκινήσαμε μαζί από το 2003 με το περιοδικό Fish, ενώ μετά δυο χρόνια επικοινωνούσαμε αλιευτικά και από τα περιοδικά Ψάρεμα και Φουσκωτό και Έθνος Κυνήγι.

Να θυμηθούμε ακόμη τους 6 τόμους που κυκλοφόρησαν: «Συρτή βυθού, Φύλακας και Jigging»,   «Συρτή από σκάφος», «Τεχνικές για Καλαμάρια», «Τεχνητά Δολώματα», «Τεχνικές για Χταπόδια και Σουπιές»,  «Δολώματα, Καλάμια, μηχανισμοί», όπου μοιράστηκα μαζί σας τεχνικές και τρόπους ψαρέματος.

Το 2004 ξεκινούσε και η διαδικτυακή μας επικοινωνία, η οποία συνεχίζεται ανανεωμένη και σύγχρονη έως και σήμερα.

Επικοινωνία, σχόλια απορίες και ερωτήσεις, στη  σελίδα του ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ στο facebook=> ΕΔΩ

Να είστε πάντα καλά, καλές θάλασσες!!!

Νίκος Λυμπερόπουλος.

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Το τεχνητό δόλωμα στο ψάρεμα με Μολύβι Φύλακα.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

Η χρήση ζωντανών δολωμάτων όπως η σουπιά ή το καλαμάρι στο μολύβι φύλακα, είναι από τα ιδανικότερα.  Αν όμως είναι ημέρα που δεν έχουμε ζωντανό, τα ψάρια «τρώνε»  και αρπάζουν λαίμαργα, πολύ καλά αποτελέσματα θα έχουμε και με τεχνητό δόλωμα.

Επιλέγουμε σημεία που ο βυθός έχει απότομες διακυμάνσεις, ή  με πολλά και ογκώδη βράχια, ή σε μια σχετικά βαθιά τραγάνα από τα 70  έως 120 μέτρα βάθος. Σε κάθε περίπτωση το βυθόμετρο είναι ο απαραίτητος σύμβουλός μας για το είδος του βυθού, τον έλεγχο για μικρόψαρα και αν αυτά είναι σε κατάσταση συναγερμού προσπαθώντας να ξεφύγουν από μεγαλύτερα ψάρια. Χωρίς βυθόμετρο το ψάρεμα με μολύβι φύλακα είναι αδύνατο.

Διαδικασία

Στο συγκεκριμένο ψάρεμα  χρησιμοποιήσαμε  ψεύτικο καλαμάρι. Αφού  δέσουμε τον κρίκο του στο παράμαλλό μας θα το αφήσουμε μαλακά στην θάλασσα. Βάζουμε  πρόσω και  αρχίζουμε να αφήνουμε το παράμαλλο στο νερό που θα πρέπει να έχει μήκος 12 – 16 μέτρα. Όταν φτάσει το στριφτάρι του παράμαλλου, με μια παραμάνα θα κρεμάσουμε το βαρίδι.

Στην συνέχεια βάζουμε τον μηχανισμό στην θέση Free και αφήνουμε νήμα μέχρι το βαρίδι να ακουμπήσει στο βυθό. Μεταφέρουμε το μοχλό στη μικρότερη ρύθμιση του φρένου έτσι ώστε  να μην περιστρέφετε η μπομπίνα και μαζεύουμε 2-3 μέτρα για να ανέβει το βαρίδι  ψηλότερα από τον πυθμένα. Βλέπουμε το βάθος στην οθόνη του βυθομέτρου και ακολουθώντας την διαμόρφωση του βυθού μαζεύουμε νήμα όταν ρηχαίνει και αφήνουμε όταν βαθαίνει. Η ταχύτητα μας  θα πρέπει να είναι γύρω στον 1,5 κόμβο.

Καλάμι και μηχανισμός.

Χρησιμοποιούμε καλάμι παραβολικό ή προοδευτικό 20 – 30lb που  μας χρησιμεύει και για μεγάλα και για μικρά ψάρια. Το καλάμι μας καλό θα είναι να είναι δίσπαστο, (και για λόγους μεταφοράς)  μήκους 2 – 2.20μ,   με οδηγούς ανθεκτικούς, κατάλληλους για νήμα και για «wind on» παράμαλλο.
Να επιτρέπουν δηλαδή την εύκολη διαδρομή του στριφταριού και του παράμαλλου, ώστε να τυλίγεται όλη η αρματωσιά πάνω στο μηχανισμό. Το καλάμι πρέπει να συνδυάζει μειωμένο βάρος , αντοχή πολύ καλές επαναφορές και ευαισθησία , ώστε να καταλαβαίνουμε το παραμικρό τσίμπημα. Ως ιδανικό  μηχανισμό προτείνουμε έναν καλής ποιότητας από αλουμίνιο,  μονής ταχύτητας με μοχλό φρένων, με τύλιγμα έως 5/0.

Σημαντικό ρόλο παίζει  η θερμική επαγωγή και για αυτό το λόγο καλό θα είναι ο μηχανισμός μας να είναι κατασκευασμένος από κάποιο κράμα αλουμινίου. Ο μηχανισμός μας καλό θα  είναι ακόμη  να έχει και διπλά φρένα ώστε να  εξασφαλίζει ομόρροπες δυνάμεις στον άξονά του , πιο άμεση ανταπόκριση, ομαλότητα στη λειτουργία του και καλύτερη θερμική επαγωγή. Πολύ σημαντικό για το συγκεκριμένο ψάρεμα είναι το να έχει ο μηχανισμός lever drag ( τον μηχανισμό με την πεταλούδα δηλαδή) σε συνδυασμό με προρύθμιση ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε και να αυξομειώνουμε άμεσα τα φρένα μας με ασφάλεια αφού ανά πάσα στιγμή είμαστε μέσα στο όριο της αντοχής των εργαλείων μας.

Ο αντίχειράς μας πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στη μπομπίνα, για να μπορούμε εύκολα είτε να την μπλοκάρουμε , είτε για να εφαρμόσουμε «Hand Drag» σε περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί. Όλα αυτά πρέπει να συνδυάζονται και με το όσο το δυνατόν μικρότερο  βάρος. 

Αρμάτωμα
Σημαντικό ρόλο για το ψάρεμα με μολύβι φύλακα παίζει  το νήμα, αφού μόνο με αυτό μπορούμε να επιτύχουμε μειωμένο “blow back” και να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν ελαφρύτερα βαρίδια για να «δουλέψει» το δόλωμά μας στο επιθυμητό βάθος. Ένα επιπλέον προσόν του νήματος είναι το ότι μας δίνει άμεση αίσθηση του τσιμπήματος και της επαφής του μολυβιού με το  βυθό. Ένα νήμα των 40 lb για το προαναφερόμενο καλάμι, είναι ιδανικό.

Για παράμαλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ καλής ποιότητος πετονιά 70mm, ή  πετονιά απο fluorocarbon 100%  που πωλείται σε συσκευασίες των 20 – 25 μέτρων.
Το στριφτάρι μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, ανθεκτικό, ανοξείδωτο, με ένσφαιρους τριβείς για ακόμη καλύτερη λειτουργία, μεγέθους τέτοιου ώστε να περνάει ανεμπόδιστα μέσα από τους οδηγούς ή τα δακτυλίδια του καλαμιού μας..

Το  βαρίδι μας αναλόγως του βάθους που ψαρεύουμε θα είναι από 250 έως 400 γραμμάρια υδροδυναμικό, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλό. Όσο βαθύτερα ψαρεύουμε, τόσο μεγαλύτερο είναι και το βάρος του. Το βαρίδι θα  το δέσουμε  με ένα κομμάτι 2 μέτρων πετονιά  0,40 ενώ  από την άλλη πλευρά της πετονιάς θα δέσουμε μια παραμάνα ώστε να την περάσουμε τη δεδομένη στιγμή στο στριφτάρι του παράμαλλου και θα την αφαιρέσουμε όταν τραβώντας το ψάρι που πιάσαμε φτάσει η σύνδεση στριφταριού – παράμαλλου. Έτσι θα συνεχίσουμε ανεμπόδιστα το μάζεμα των 14 – 16 μέτρων παράμαλλου που υπολείπεται, μέχρι να έρθει το πιασμένο ψάρι στη βάρκα.

Τεχνική ανέλκυσης  του ψαριού

Μόλις το ψάρι αρπάξει το δόλωμα χαμηλώνουμε στιγμιαία το καλάμι μεταφέρουμε τον μοχλό του μηχανισμού στην θέση Strike και μετά σηκώνοντας απότομα καρφώνουμε το ψάρι. Μεταφέρουμε τον μοχλό 1 -2 θέσεις πριν το Stike και φέρνουμε το ψάρι, αφήνοντας τον μηχανισμό και τα φρένα να λειτουργήσουν, όταν το ψάρι τραβάει, ενώ «τρομπάρουμε» όταν το ψάρι στέκεται. Στις  στείρες και στις σφυρίδες πάντως το πρόβλημα είναι τα πρώτα 10 μέτρα, ώστε να μην σπεύσουν να βραχώσουν, μετά έρχονται μόνες τους…
 Όταν το βαρίδι φτάσει στο καλάμι, αφαιρούμε την παραμάνα του με το κομμάτι της πετονιάς,  χαμηλώνουμε το καλάμι για να περάσει το στριφτάρι εύκολα από τα δαχτυλίδια ή τους οδηγούς του καλαμιού ώστε  να τυλιχτεί στην μπομπίνα του μηχανισμού και ακολούθως οδηγούμε το ψάρι στην κουβέρτα του σκάφους χρησιμοποιώντας τον γάτζο μας.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Βρείτε μας στο FB

1,707ΥποστηρικτέςΚάντε Like

Πιο δημοφιλή