34.3 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Υποβρύχιο κυνήγι την Άνοιξη

Από τον “Ψαροκυνηγό”.

 Αν και οι Χειμωνιάτικες μέρες ανήκουν στο παρελθόν, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το θαλασσινό νερό που μετά τον κρύο Χειμώνα παραμένει παγωμένο. Αν και ο ήλιος είναι ζεστός, καυτός θα λέγαμε κάποιες ημέρες, τα νερά παραμένουν κρύα, περισσότερο και από τον Δεκέμβριο.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεγελαστούμε και να φορέσουμε ακόμη τις καλοκαιρινές ψιλές στολές, κάτι που θα μας αποτρέψει να ψαρέψουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί όπως προαναφέραμε τα νερά είναι παγωμένα και το σώμα μας θα κρυώσει γρήγορα.

Ψάρεμα την Άνοιξη
Tο ψάρεμα στις αρχές της Άνοιξης συνεχίζει να γίνεται σε πιο ρηχές περιοχές. Έτσι επιλέγουμε κυρίως την μέθοδο του ψαξίματος, ξεκινώντας από τις πέτρες επειδή μας κινούν το ενδιαφέρον ή έχουμε δει κάποιο ψάρι να μπαίνει κάτω από αυτές. Η μέθοδος αυτή, «το Ψαχτήρι», θα μας δώσει κυρίως ασπρόψαρα, όπως σαργούς, μελανούρια, κεφαλόπουλα, σάλπες, αλλά ίσως και κάποιο «μαύρο».
Αυτή την εποχή με τις μπουνάτσες και τις ηλιόλουστες ημέρες βγαίνουν προς τα έξω μεγάλα ψάρια και είναι εύκολη λεία.
Άλλος ένας τρόπος βεβαίως είναι και το καρτέρι στα πολύ ρηχά, με αρκετά μολύβια στη ζώνη, όπου μπορούμε να χτυπήσουμε λαβράκια και κέφαλους. Μέχρι να βρούμε τους τόπους για τέτοιο ψάρεμα είναι κουραστικό, όταν όμως το καταφέρουμε, θα είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος ψαρέματος.

Στολές
Επιλέγουμε εξοπλισμό από σύγχρονα υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως είναι οι στολές που από τη μέσα πλευρά είναι ξυρισμένες. Oι συγκεκριμένες στολές διαθέτουν ένα πορώδες υλικό το οποίο έχει πολύ καλή επαφή επάνω στο σώμα και αφήνει ελάχιστη ποσότητα νερού να μπαινοβγαίνει. Tο κυριότερο πάντως είναι η στολή να έχει το σωστό νούμερο, να είναι καλοραμμένη και κατασκευασμένη με καλά υλικά.
Στην περίπτωση που γίνονται μετακινήσεις με φουσκωτό σκάφος, καλό θα είναι να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μια λεία στολή εξωτερικά ή από πάνω να φοράμε μια νιτσεράδα.
Παραμένουν απαραίτητα τα γάντια και τα μποτάκια από neopren, γιατί τα άκρα συνεχίζουν να παγώνουν γρήγορα.
Γενικά οι ξυρισμένες στολές είναι ότι χρειαζόμαστε και μας καλύπτουν απόλυτα. Από κει και πέρα όμως σημαντικότατο ρόλο παίζει και η σωματική διάπλαση του ψαροκυνηγού. Ένας άνθρωπος που είναι πιο εύσωμος και έχει περισσότερο λίπος αντέχει περισσότερο το κρύο, οπότε ανάλογα θα γίνει και η επιλογή του πάχους της στολής.
Για τις χειμερινές στολές θεωρούνται ικανοποιητικά τουλάχιστον τα 5 χιλιοστά για το σακάκι και τα 5 χιλιοστά επίσης για το παντελόνι, το αυτό διατηρούμε και αυτή την εποχή. Το μόνο που ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να αφαιρούμε είναι το σορτσάκι που μπαίνει πάνω από τη φόρμα και περιορίζει την εισαγωγή του νερού.

Ψαροντόυφεκα
Για το ψαροντούφεκο πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν δυο είδη που χρησιμοποιούνται ευρέως. Αυτό που έχει ως προωθητική δύναμη τα λάστιχα και αυτό που έχει προωθητική δύναμη τον αέρα. Tο λαστιχοβόλο είναι πιο εύχρηστο και χρησιμοποιείται πιο πολύ από τους ψαροκυνηγούς, έχει λιγότερες ζημιές και είναι εξαιρετικά ευθύβολο όπλο. Tο αεροβόλο θεωρείται πιο ειδικό όπλο, δηλαδή για εξειδικευμένα είδη ψαρέματος, πάντως ένα 70άρι με ταϊτιέν ή τρίαινα (ανάλογα τα ψάρια) βολεύει πάρα πολύ στο ψαχτήρι.
Αυτή την εποχή γενικά επιλέγουμε κοντά κυρίως μεγέθη, επειδή το ψάρεμα δεν γίνεται στα βαθιά νερά και έτσι δεν έχουμε απαιτήσεις για μακρινές βολές. Aυτά, δηλαδή, που χρησιμοποιούνται για λαστιχοβόλο είναι από 60 εκ. σωλήνα μέχρι 100 εκ. που είναι οριακό. Kυρίως όμως χρησιμοποιούνται τα μεγέθη γύρω στα 75 εκ., 90 εκ. και 60 εκ. Αντίστοιχα με τα αεροβόλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα 60 εκ., ένα 90 εκ. και ίσως κάτι μεγαλύτερο, αλλά πολύ σπάνια. Με ένα αεροβόλο 90άρι και ένα 60άρι πάντως είμαστε καλυμμένοι.
Την εποχή αυτή επίσης – εκτός από τρίαινα που αναφέρουμε παραπάνω- μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πεντάαινα. Πολλές φορές θα μας δώσει λύσεις, αρκεί βέβαια να χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο. Σε θαλαμωμένα ψάρια, που είναι κοντά το ένα με το άλλο, κάνει πολύ καλή δουλειά, γιατί τα ακινητοποιεί και δεν τρομάζουν τα υπόλοιπα.

Ο υπόλοιπος Ανοιξιάτικος εξοπλισμός
Όσον αφορά τη μάσκα, επειδή το ψάρεμα δεν γίνεται σε μεγάλο βάθος, μας ενδιαφέρει να έχει καλό οπτικό πεδίο. Άρα θυσιάζουμε τον μικρό όγκο που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι λόγω του ότι ψαρεύουμε βαθιά. Επειδή το ψάρεμα γίνεται στα ρηχά, μας ενδιαφέρει πιο πολύ η καλή ορατότητα, έτσι ώστε να μην κουράζεται ο αυχένας, ο οποίος σχηματίζει μεγάλη γωνία.
Λόγω του ότι καλύπτουμε μεγάλες αποστάσεις, τα πέδιλα δεν μας ενδιαφέρει να είναι σκληρά, οπότε προτιμούμε τα μαλακά με νευρώδη λεπίδα. Για να μην κουραζόμαστε άδικα γενικά θα πρέπει να έχουμε δυο ζευγάρια πέδιλα, ένα για το χειμώνα και Άνοιξη και ένα για καλοκαίρι και Φθινόπωρο.
Τα βαρίδια μας θα πρέπει να είναι ανάλογα με τον τρόπο και το βάθος που θα ψαρέψουμε, καθώς και την σωματική διάπλαση του ψαροκυνηγού. Aν επιλέξουμε το καρτέρι, όπου το ψάρεμα γίνεται από μισό έως τρία μέτρα, μπορεί να χρειαστεί να φορέσουμε 12 και 13 κιλά μολύβια. Αν το ψάρεμα δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο, αλλά με Ψαχτήρι και κάλυψη αποστάσεων δεν χρειάζονται τόσο βάρος, βασική προϋπόθεση όμως είναι τα μολύβια να υπολογίζονται σε συνάρτηση με το πάχος της στολής. Όσο πιο χοντρή είναι η στολή, δηλαδή όσο πιο πολύ neopren φοράμε, τόσο πιο πολλά μολύβια θα χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμά μας.
Τα βαράκια στα πόδια είναι άκρως απαραίτητα για το ψάρεμα με καρτέρι στα ρηχά, αλλά και για το ψάρεμα με πορείες. Επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι πολύ χοντρά, τα βαράκια βοηθούν πολύ στο κολύμπι. Tα πόδια βυθίζονται μέσα στο νερό και δεν γίνονται άστοχες πεδιλιές έξω από την επιφάνεια, το πέδιλο δηλαδή αποδίδει όταν έχει βυθιστεί μέσα στη θάλασσα.

Ανεξαρτήτως εποχής
Ανεξαρτήτως εποχής το ψάρεμα με ζευγάρι πρέπει να είναι απαράβατος κανόνας για όλους, ακόμα και στα ρηχά νερά. Δεν έχει σημασία το βάθος που βουτάμε, καθώς και τα χρόνια που ψαρεύουμε, προσπαθούμε να χαλιναγωγήσουμε το αλιευτικό πάθος μας και να αποφεύγουμε το υποβρύχιο κυνήγι μόνοι, πάντοτε ζευγάρι.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή