22.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τι προσέχουμε στα θαλασσινά σαρακοστιανά για αποφυγή δηλητηρίασης.

Επιμέλεια: Γιώργος Μάγειρας.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τι πρέπει να προσέχουμε όσον αφορά την επιλογή των “σαρακοστιανών”  προκειμένου να αποφύγουμε το δυσάρεστο ενδεχόμενο μιας τροφικής δηλητηρίασης από ακατάλληλα θαλασσινά, δίνουμε παρακάτω.

 Κεφαλόποδα.

Τα χαρακτηριστικά για το φρέσκο χταπόδι, καλαμάρι και σουπιά, είναι η επιφάνειά τους να είναι υγρή και γυαλιστερή, η σάρκα τους να είναι συμπαγής και ελαστική, τα μάτια γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

 Οστρακοειδή

Τα χαρακτηριστικά για τα φρέσκα οστρακοειδή όπως τα στρείδια, τα μύδια και τα κυδώνια, εφ’ όσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά. Αυτό φαίνεται από το κέλυφος το οποίο είναι κλειστό και πολύ δύσκολα ανοίγει και από το ερμητικό κλείσιμο του ανοίγματος του κελύφους όταν προσπαθούμε να το κλείσουμε. Μετά το άνοιγμα, από την σάρκα που είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή και από την κίνηση που προκαλείται στη σάρκα, μετά από τσίμπημα με το πιρούνι ή με λίγες σταγόνες λεμονιού.
Στα αποφλοιωμένα μύδια που είναι πάνω σε πάγο θα πρέπει η σάρκα να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Στρείδια, Κυδώνια.

 Αυγά ψαριών
Στο μαύρο χαβιάρι  και το μπρίκ, η αλλοίωση φαίνεται με δυσοσμία και υγροποίηση, ενώ στον ταραμά η αλλοίωση φαίνεται με μούχλα, ξήρανση και τάγγιση.

 Μαλακόστρακα.

Τα χαρακτηριστικά για τις φρέσκες γαρίδες, τους αστακούς τις καραβίδες και τα καβούρια, τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά. Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά, η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στα χέρια, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν τη αίσθηση ζέστης όταν βυθίσουμε το χέρι στο κιβώτιο που τις περιέχει.

 Παστά

Μπακαλιαρος

Στον αλατισμένο μπακαλιάρο, τη λακέρδα και τονολακέρδα, η αλλοίωση φαίνεται με κοκκινωπό χρώμα και δυσοσμία, ενώ στα παστά και καπνιστά  η αλλοίωση φαίνεται με δυσοσμία και γλοιώδη σάρκα.

 Υγιεινή και καταλληλότητα.

Τέλος, για την υγιεινή και την καταλληλότητα των θαλασσινών, όπως και για την αποφυγή παραπλάνησης, σοβαρό ρόλο παίζουν, η προσοχή στις πληροφορίες που δίνονται από τον παρασκευαστή στις ενδείξεις των προϊόντων, η προσοχή στην οποιαδήποτε αλλαγή των συνήθων χαρακτηριστικών (οσμή, χρώμα κ.λ.π.), η διαχείριση των θαλασσινών από τον ίδιο τον καταναλωτή (θερμοκρασία συντήρησης, μαγείρεμα κ.λ.π.), η σύγκριση τιμών και ποιότητας και φυσικά η αποφυγή αγορών από «ύποπτα» σημεία πώλησης.

#psaremagiaolous#fishingingreece#fishing#psarema#psaremaskafos#psaremakalami#psarodufeko#ypovrihiopsarema#boats#fouskoto#boating#Greece#summer#summeringreece#sea#sail#sailing#sailinggreece#photography#holiday#instatravel#sun#beach#yachtingingreece#greek#greekislands#tours#trips#sindagesmagirikis#recipe

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή