15.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Λυθρίνια στο φούρνο με τομάτα και μυρωδικά.

Από τον Γιώργο Μάγειρα. Φωτο Νίκος Λυμπερόπουλος.

Πρόκειται για μια πεντανόστιμη συνταγή. Τα λυθρίνια εκτός από ψητά και τηγανιτά μπορούν με τον παρακάτω τρόπο να αποτελέσουν εξαίρετο έδεσμα. 

Τα υλικά

4-5 Λυθρίνια, 2 Μεγάλα κρεμμύδια, ½  φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 1½ κιλό τομάτες, Αλάτι & πιπέρι, θυμάρι, Φύλλα δάφνης, Μαϊντανό, Λευκό κρασί. 

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσουμε τα ψάρια από τα λέπια και τα σπάραχνα πολύ προσεκτικά και επιμελώς για να μην σπάσουν, τα ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, που έχουμε φροντίσει να πάρουμε σε μπουκάλι μαζί μας – αν η διαδικασία αυτή δεν έχει γίνει στη θάλασσα, ή νερό βρύσης αν δεν υπάρχουν οι προαναφερόμενες συνθήκες. 

Σε μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με μισό φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε  τις τομάτες ξεφλουδισμένες σε φέτες, αλάτι, πιπέρι, τριμμένο θυμάρι, μερικά φύλλα ολόκληρα δάφνης, ένα φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί και αφήνουμε να βράσουν για είκοσι λεπτά. 

Βάζουμε τα ψάρια σε ανάλογο ταψί, αφού τα έχουμε αλατίσει και λαδώσει, κόβουμε μια μεγάλη τομάτα  σε λεπτές ροδέλες και τις τοποθετούμε πάνω τους.

Ρίχνουμε τη σάλτσα από την κατσαρόλα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για σαράντα λεπτά. 

Μετά βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, τρίβουμε πάνω από το φαγητό με τον μύλο μαύρο πιπέρι, ψιλοκόβουμε φρέσκο μαϊντανό,  πασπαλίζουμε και το πεντανόστιμο έδεσμα είναι έτοιμο να καταναλωθεί συνοδεία ενός καλού  κρασιού της αρεσκείας μας.

Τελευταία Νέα

Πιο δημοφιλή